INSIDER

Közeleg a fűtési szezon, így kerülheted el a szén-monoxid mérgezést

Október 15-én kezdődik a hivatalos fűtési szezon. Ilyenkor sok baleset történhet, ha nem vagyunk elég körültekintőek...
  • Szerző: Ripost

A hivatalos fűtési szezon ugyan csak október 15-én kezdődik, de a hűvösebbre fordult időjárás miatt sok helyen már befűtöttek. Íme néhány tanács, hogy elkerüld a rossz fűtőeszköz okozta szén-monoxid mérgezést és a lakástüzet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A legfontosabb dolog, hogy használat előtt ellenőriztesd a kéményedet, illetve a fűtőeszközödet.

Ősszel és télen is el tudja végezni a kéményseprő a kémény ellenőrzését, és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom. Akik családi házban élnek és oda nincs bejegyezve vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes.

A kemenysepres.katasztrofavedelem.hu internetes oldalon a „Ki az Ön kéményseprője?” résznél irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél lehet időpontot egyeztetni az ingyenes ellenőrzésre. Ugyanezen a honlapon az online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél.

Hogy mennyire fontos az ingyenes lakossági kéményseprés lehetőségével élni, jól mutatja hogy a tűzoltókat idén már 700-nál is több kéménytűzhöz riasztották. A kéménytüzek leggyakoribb oka, ha nincs megfelelően kitisztítva és a kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad. Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik.

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, ha nem kap elég friss levegőt. Legyen otthon kandalló, cserépkályha, vegyes tüzelésű kazán, konvektor, vagy fali vízmelegítő, ha látni lehet ezeknek a lángját, akkor azok a szoba levegőjét használják, miközben működnek.

Ha nem megfelelő a levegő-utánpótlás, szén-monoxid keletkezik, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Szén-monoxid-mérgezés miatt idén már 14 ember vesztette életét.

Érdemes évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásukból lakástűz, vagy szén-monoxid-mérgezés lehet.

Célszerűminden nyílt égésterű fűtő-és vízmelegítő eszköz mellé egy szén-monoxid-érzékelőt helyezni. Az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük és ügyeljünk arra, hogy ezeknek is van szavatossági idejük.

A katasztrófavédelem honlapján listába szedve találhatók a pozitív és negatív szén-monoxid-érzékelők. A listákat ITT találod, vásárlás előtt feltétlenül nézd át!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?