INSIDER

Így használjuk a VírusRadart!

A VírusRadar elnevezésű alkalmazás segítségével megtudhatjuk, hogy találkoztunk-e bizonyítottan fertőzött emberrel, illetve segíti a kontaktkutatást is. Utánajártunk, hogy hogyan.
  • Szerző: Ripost

A kormány által fejlesztett mobilapplikációk, például a VírusRadar alkalmazás használata a koronavírus-járvány második hullámában életeket menthet. Az alkalmazást május óta 35 ezren töltötték már le.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mi az a VírusRadar?

A VírusRadar egy mobil alkalmazás, amit a legjobb nemzetközi példák alapján fejlesztettek. Segítségével vizsgálható a bizonyítottan fertőzött emberekkel való kapcsolat, a Bluetooth segítségével.

Hogyan működik az app?

Az alkalmazás Bluetooth segítségével kommunikál más felhasználókkal, és titkosított adatokat cserél a környező eszközök távolságáról. Ha egy felhasználó megfertőződik, akkor megoszthatja az alkalmazás adatait a járványügyi szakemberekkel. Ők ezután könnyen ki tudják deríteni, hogy kivel töltött 20 percnél több időt együtt – az idegeneket is beleértve – a megfertőződés előtti 14 napban, akiket ezt követően értesíteni is tudnak. Ehhez persze szükség van arra, hogy minél több ember telefonján telepítve legyen a VírusRadar.

Hogyan kell aktiválni a programot?

  1. Töltsük le az applikációt a Play áruházból.
  2. Ezután meg kell adni a mobilszámunkat.
  3. Kapunk egy kódot SMS-ben, ezt kell megadni a programon belül.
  4. Be kell kapcsolni a Bluetooth-t, amikor elmegyünk otthonról.

Az Android felhasználóknak engedélyezni kell továbbá, hogy a háttérben futhasson az alkalmazás. Az iOS felhasználóknál egyelőre nem működik a rendszer.

Ha megfertőződünk, mindenki tudni fog róla a közelünkben?

Nem, a program nem cserél személyi azonosító adatokat. Csak a járványügyi szakemberek tudják dekódolni a VírusRadar által közvetített adatokat, ők pedig sem a mi, sem a velünk kapcsolatba került emberek adatait nem fedik fel.

Akkor hogyan tudjuk meg, ha fertőzött emberrel érintkeztünk?

Ha történt ilyen eset – azaz volt a közelünkben az elmúlt két hétben olyan VírusRadar felhasználó, aki fertőzött lett, és az ő önkéntes adatbeküldése alapján a mi telefonszámunkat is azonosította a rendszer -, a járványügyi szakemberek felveszik velünk a kapcsolatot, és tájékoztatnak a további lépésekről.

Nem gyűjt helyadatokat a program!

Sok, hasonló célból fejlesztett program nem csak a felhasználók telefonszámát tárolja, hanem hozzáfér a helyadataikhoz is, vagyis listázza ki, mikor és hol járt a közelmúltban (ezt egyébként a Google is listázza, ha nem kapcsoljuk ki a funkciót). A Vírus Radarnál erről viszont szó sincs. Nem figyeli, és nem gyűjt adatokat a mozgásunkról és a tartózkodási helyünkről, mivel az alkalmazás Bluetooth használatával becsüli meg a távolságot más telefonoktól, de csak azoktól, amiken szintén fut a VírusRadar.

KoronavírusInfó applikáció

Az alkalmazás a www.koronavirus.gov.hu internetes oldal változata. Az applikáció naprakész és hiteles információkat tartalmaz és mostantól már push üzenetek formájában azonnali értesítést küld, ha valamilyen új hír, információ jelent meg a rendszerben.

Házi Karantén Rendszer applikáció

Ma Magyarországon több mint 28 ezer ember van hatósági házikaranténban, akiket a hatóságok folyamatosan ellenőriznek, és az applikáció segítségével lehetőség van a házi karantén távellenőrzésére, mentesítve ezzel a hatóságokat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?