INSIDER

Idén sem lesz fehér a karácsony, ezt mondta róla Németh Lajos

Nem véletlen, hogy megdőlt tegnap a hajnali melegrekord: hol süt a nap, hol esik, de mindenképpen enyhe marad az idő a következő napokban. Sőt, egészen az év végéig, mivel a hosszú távú előrejelzések szerint fagy is alig lesz már idén, és január 1-jéig nem várható havazás.
  • Szerző: Ripost

Sosem volt még ilyen meleg ezen a novemberi éjszakán: megdőlt az országos melegrekord tegnap hajnalban, 16,7 fokot mértek a szabolcsi Csengeren – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A következő napokban is marad az enyhe idő, pénteken délután például országosan 18 fok is lehet a köpönyeg.hu előrejelzése szerint. Utána jön ugyan a hidegfront, de ez nem az igazi, télies hideg: legalább egy hétig nem megy le fagypont alá a hőmérséklet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Karácsonyra készülve fagyizunk a szabadban. Egyre gyakrabban fordulhat elő hasonló a jövőben

Őszies lesz az egész december

És hasonlóan enyhe lesz az egész novemberünk és decemberünk: nem várhatók kemény fagyok, sem havazás. Az Időkép 30 napos előrejelzésében sem jósol havat a következő 1 hónapban, csak hosszabb hűvös időszakokat, 0 és 10 fok közötti hőmérséklettel, alkalmanként esővel.

 

Idén is fekete lesz a karácsony

Az accuweather hosszútávú előrejelzése pedig legközelebbre január 1-jére jósol havat – vagyis idén biztosan nem lesz fehér karácsonyunk…

Dávid Mihály nyíregyházi mérnök, aki minden évben elkészíti éves időjárás előrejelzését, szintén nem jelez havat már erre az évre. Naptárában az év hátralévő részében három hideg időszakot jelöl: november 25., december 10. és 20. körül, csapadékot azonban november második felére egyáltalán nem, decemberben pedig a hónap közepére jelez, ami viszont kifejezetten fagypont fölötti időszak. Viszonylag melegebb napoknak jelzi ugyanis december első napjait, a december 14-18 közötti időszakot és az év végét.

Németh Lajos: nem éri meg szánkót venni…

Németh Lajos egyáltalán nem lepődött meg, amikor szembesítettük azzal, hogy várhatóan nem lesz fehér a karácsony.

Németh Lajos meteorológus szerint a mediterrán időjárás válik egyre jellemzőbbé Magyarországon

„A globális felmelegedés miatt egyre inkább ez jellemző hazánk téli időjárására. Oka, hogy főként a Földközi-tenger és az Atlanti óceán felől jönnek a frontok és egyre gyakoribb a kifejezetten déli áramlás is. Emiatt a mediterrán térség időjárása kezd uralkodóvá válni Magyarországon, vagyis nem nagyon van hó és a fagyok is egyre ritkábbak” – mondta a -nak a meteorológus.

Statisztikák szerint ma már tíz nappal kevesebb a fagyos nap telente Magyarországon, mint a századelőn. Egyes szakértők szerint olyanná vált Magyarország időjárása, mint amilyen a ’60-as években Bulgáriában volt és ez még nem a vége.

Németh Lajos viccesen megjegyezte: ha nem Finnországban élnének az unokái, ahol most mínusz 31 fokot mértek, nem biztos, hogy érdemes lenne beruháznia egy szánkóra, mert könnyen lehet, hogy mire itthon használni tudnák, addigra kinőnének a csúszkálásokból.

„A mi gyerekkorunkban akár egy szezon alatt tönkretettünk egy szánkót, manapság egy egyszerűbb szerkezet is kibírhat akár tíz évet is ilyen időben” – mondta mosolyogva Németh Lajos, aki egyébként imádja a havat és a téli sportokat.

30 éve volt utoljára igazi fehér karácsony

Ha csak a Szentestét nézzük: 2002-ben fordult elő utoljára, hogy december 24-én este országrésznyi területet borított hótakaró, ám 2007-ből és 2012-ből is sokaknak lehet olyan emlékük, hogy valamelyik nagyvárosunkban hó volt az ünnep idején. De az igazi fehér karácsony az, amikor a 3 ünnepnapon végig ropogós hóréteg van: ilyen utoljára 30 éve volt, vagyis 1999 óta nem volt olyan, hogy minden magyar nagyvárost folyamatosan több centi vastag hó borított december 24-26. között, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint. Budapesten átlagosan minden harmadik karácsony idején van hótakaró legalább a háromnapos ünnep egyik napján. Az elmúlt 100 évben egyébként mindössze 15 alkalommal fordult elő.

És ezeket olvastad már?