INSIDER

Idén oltással kezdődik az iskola

Már csak néhány nap és itt a szeptember, újra iskolapadba ülhetnek az általános és középiskolás diákok. Mire számíthatnak idén a gyerekek és a szülők?
  • Szerző: Ripost

Megindult a nagy visszaszámlálás, hamarosan elindul a 2021–22-es tanév. Rengeteg szülőben felmerül a kérdés, mit tartogat számukra ismét a koronavírus-járvány, vajon a negyedik hullám hogy befolyásolja a gyerekek oktatását. Minderről az ismert virológust, dr. Rusvai Miklóst is kérdeztük, aki szerint fontos, hogy a gyerekek megkapják az oltást, hiszen ez is hozzájárulhat a járvány újabb hullámának csökkentéséhez.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Rusvai Miklós virológus (Fotó: Ripost)

Még most sem késő!

„Fontos, hogy a gyerekek az elkövetkezendő napokban megkapják a Covid elleni oltást. Aki eddig nem tette meg, legalább az elsőt mihamarabb kérje. Még nem késő! Legalább szeptember közepére-végére jó lenne, ha immunizálva lennének a 12 év fölötti iskolások, és az immunitás kialakulásához 2-3 hét kell” – hangsúlyozza a professzor a 7 kérdésére.

Fotó: MTI

Mi történik a be nem oltott gyerekekkel?

A virológus azokra a veszélyekre is felhívja a figyelmet, amelyek a be nem oltott gyermekeket érintheti. „A be nem oltott gyerekek sajnos hazavihetik az iskolában egymástól elkapott fertőzést, és ha van az otthoni környezetben nem oltott személy, rokon, akivel találkoznak, akkor neki bizony tovább is adhatják. A 12 év feletti korosztályban ritkán ugyan, de súlyosabb tünetekkel is járhat a betegség, és ilyen esetekben hosszú távú hatásokra (fáradékonyság, pszichés zavarok stb.) is lehet számítani a gyerekeknél”.

Minél több a beoltott, annál kevesebben adják tovább

A virológus kifejtette, hogy a gyerekek oltása azért is lényeges, mert az immunizált gyermekben nem termelődik annyi vírus, ő a fertőzés közvetítése szempontjából kevésbé veszélyezteti környezetét, mint az, aki oltatlan – magyarázza Rusvai professzor. „Minél több beoltott gyermek van, annál kevesebben tudják átadni a betegséget. Nem emelkedik majd olyan fokozott iramban a fertőzöttek száma ősszel, ha elegen oltatják a gyermeküket” – hangsúlyozza.

Hogyan kell a gyerekeket regisztrálni?

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét, legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az érvényes regisztráció után a www.eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra vagy a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12–18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna. Az online regisztráció során meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, tajszámát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit. Ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehoznia. Az oltás időpontjára egy kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatot kell vinni!

Mi lesz a digitális oktatással?

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár egy, a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában is megerősítette, hogy a következő tanévben teljes mértékben jelenléti oktatásra készülnek, hiszen a tanárok átoltottsága kilencven százalék feletti, egész tantestületek megfertőződésétől tehát nem kell tartani.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára
MTI/kormany.hu

Hozzátette, felkészültek arra, hogy lehetnek egyedi esetek, de azt remélik, jóval kevesebb intézkedést és korlátozást kell majd végrehajtani, mint az elmúlt tanévben. Ugyan a kis­iskolásoknak még nincs oltás, de mint mondta, náluk „egyébként is alacsony volt a fertőzés előfordulása”.

Az iskolákban is lesz oltás

Ha valaki nem tud interneten időpontot foglalni, akkor augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án az iskolákban is lesz oltási lehetőség. Erről a szülők tájékoztatást kapnak és augusztus 25-éig vissza kell jelezni az iskolának, hogy élnek-e a lehetőséggel. Az első oltást követően, 3 hét múlva a másodikra is az iskolában kerül sor. Kérdés esetén javasolják, hogy a szülő kérje ki a gyermek kezelőorvosának véleményét. 12 év alatti gyermekeket továbbra sem lehet oltani, és regisztrációjukat sem fogadják el.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?