INSIDER

Idén itthon nyaralunk! Külföldi körkép: alig van esély kiutazni 

Márpedig idén akkor is nyaralunk! – mondják most magyar családok százezrei a sokhetes bezártság után. Pláne, hogy hétfőtől országszerte megnyílhatnak azok a cukrászdák, éttermek is, amiknek nincs kerthelyiségük… Úgy tűnik, idén a belföldi nyaralás lesz a nyerő, a Balatonon már ezerrel készülnek a nyitásra. Pláne, mert külföldi körképünkből kiderül: foglalni még nem lehet utakat, és azt sem lehet tudni, megnyitják-e a határokat.
  • Szerző: Ripost

Külföldre foglalni most nagyon kockázatos: nem tudni, megnyitják-e a határokat, hogy kell-e karantén, ha hazajövünk, mennyire lesz bonyolult a procedúra a reptereken, határokon, kell-e koronavírus-teszt és így tovább… Ma még csak kérdések vannak, válaszok alig.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123RF

Az irodáknál külföldre még nem lehet foglalni

A munkatársai jó néhány utazási irodát felhívtak civil utasként, a válaszok közel azonosak voltak: sokan lemondták, illetve elhalasztották a már befizetett útjukat. Az utaztatók többsége úgy véli, a következő két hét vízválasztó lesz, ha megnyitják a határokat, akkor beindulhat a külföldi turizmus, akár erősen akciós áron is – de most még nem lehet tervezni a nyárra.

Fotó: DAMIR SENCAR / AFP

Tenger helyett Balaton

A Balatonnál igazi nyár lesz. Sok szálláshely már előre teli van júniusra, a vendéglátósok kinyitottak – de persze a biztonsági intézkedések betartásával.


Fotó: Sulyok László / Ripost

Az éttermekben méricskélik a távolságot, az alkalmazottaknak kötelező lesz a maszk, a parti büfékben is tartani kell majd a távot.

Lang Róbert / Somogyi Hírlap

 

Kétszer annyi pénz a SZÉP-kártyára

Idén a munkaadók több pénzt tölthettek fel a munkavállalók belföldön használható SZÉP-kártyáira, ezzel is serkentve a belföldi turizmust. Az egyre enyhülő korlátozások hatására már most egyre többen foglalnak szállást a nyárra, a szálláskereső internetes oldalakon látványosan fogynak a szabad helyek a Balaton-parti hotelekben, apartmanokban.

Ilyen lesz idén a Balaton: maszk és kesztyű a pincéren
Fotó: Bánkúti Sándor / Bors

Sokan az eldugott helyeket keresik: számtalan eldugott tóparti vendégház várja a pihenni vágyókat, akár saját stéggel is, privát partszakasszal. Érdemes feltérképezni a kisebb tavakat és azok vízparti szálláshelyeit, mert meglepően jó árakkal és nem egy helyen csónakbérlési lehetőséggel találkozhatunk.

 

Bizonytalanok a külföldi utak

Szlovénia az egyetlen teljesen kaput nyitó ország

Az EU-ban először Szlovénia közölte, hogy náluk vége a járványnak, ezért az Európai Unió polgárai szabadon beléphetnek az országba, a szálláshelyek, éttermek hétfőtől teljesen kinyithatnak. Így megnyitják az 5 magyar-szlovén határátkelőt is. Továbbra sem léphetnek be Szlovéniába azok, akik a határon közlik, hogy fertőzöttek a koronavírussal, vagy a betegség tünetei látszanak rajtuk. Viszont azok a magyarok, akik külföldről – így Szlovéniából – jönnek haza, a mai szabályozás szerint 2 hétre karanténba kell hogy vonuljanak.

 

Görögország: júliustól nyitnak, de tesztet kérnek

Szombattól újranyithat 515 strand, de nincs alkoholkiszolgálás, a fizetős strandokon 1000 négyzetméterenként 40 ember tartózkodhat. A napozóágyak és napernyők között 4 méteres távolságot kell tartani, és egy időben csak két napozóágy lehet egymás mellett. A kávézók és bárok csak elvitelre árulhatnak ételt és italt. Az alkoholos italok árusítását megtiltják, ahogy a zenét is. Szantorinin például az egyik üzemeltető plexilapokat helyezett el a napozóágyak között.

Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto

Most úgy tervezik a görögök, hogy július 1-jétől teljesen megnyitják a kaput a külföldiek előtt, de a repülővel érkezőktől a felszállás előtt egy 72 óránál nem régebbi koronavírus-tesztet követelnek. Ezen felül minden szállodának szerződnie kell egy orvossal, aki szükség esetén eldönti, hogy egy adott vendégen el kell-e végeznie koronavírus-tesztet. A szállodák fertőtlenítését fokozzák, a svédasztalos reggeliket pedig betiltják

 

Horvátország: turistafolyosókról tárgyalnak

A horvátok Magyarországgal is tárgyalnak turistafolyosók megnyitásáról, de még nincs döntés. Kiadták az ajánlásokat: a fürdőhelyeken 100 négyzetméteren legfeljebb 15 ember tartózkodhat. Mindenkinek azt javasolják, hogy az üdülőhelyeken is tartsa be a legalább másfél méteres távolságot.

Védõmaszkot viselõ vendég egy zágrábi kávéházban. Horvátországban kinyitottak a kávézók, éttermek, szállodák és megindult a közlekedés a városok között.
Fotó: Antonio Bat / MTI/EPA

 

Olaszország: nyitnak, de teljes a bizonytalanság

Olaszországban még mindig napi 200 fölött van a halottak száma a koronavírus miatt, így nagyon kétséges, ki mer oda elindulni... Főleg, hogy az onnan hazaérkezőkre Magyarországon két hét karantén vár a mai szabályok szerint. Olaszország a hétvégén döntött arról, hogy június 3-ától megnyitja határait az Európai Unió, illetve a Schengen-övezet állampolgárai előtt, így a magyarok előtt is, és május 18-tól újraindul a kereskedelem, a vendéglátás, újranyitnak a templomok, a múzeumok és a strandok is, de a légiközlekedés még nem működik. A kétségbeesett turizmus-ágazatban Szicíliában például már őrült kedvezményeket terveznek, hogy visszacsalják a turistákat: rebesgetik, hogy még a turisták repjegyét is kifizetnék – de kötelező lenne a kornavírus-teszt… Mindenesetre Olaszországba ma még biztosan nem lehet tervezni semmit.

Kimérik az elõírt távolságot az asztalok között a nápolyi Gambrinus nevû kávézó dolgozói. Fotó: Ciro Fusco / MTI/EPA/ANSA

 

És ezeket olvastad már?