INSIDER

Hivatalosan bejelentették: végleg elbúcsúzhatunk a szájmaszkoktól

Megjelent a kormánydöntés az újabb lazításról szerda este a Magyar Közlönyben.
  • Szerző: Ripost

Gulyás Gergely múlt héten jelentette be, hogy amint eléri az 5,5 milliót a beoltottak száma, akkor egyszere rengeteg enyhítés fog életbe lépni. Döntés született akkor a kötelező maszkviselésről is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szerda esti Magyar Közlönyben meg is jelent a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldásának következő lépcsőfokát részletező rendelet. Már nagyon közel lehetünk a nagy fellélegzéshez.

Képünk illusztáció
Fotó: Pixabay

Az előzetes számítások szerint leghamarabb pénteken jöhet el a nap, amikor már nem kell mindenhol szájmaszkot viselnünk.

A rendelkezés értelmében, ha elérjük az 5,5 millió beoltottat, akkor a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés a közterületeken. Továbbá az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön sem lesz kötelező a szájmaszk viselése. Ráadásul már nem lesznek korlátozva az üzletek forgalma sem.

Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.

A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.

A sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok.

A veszélyhelyzet idején bevezetett digitális oktatás megszűnik az egyetemek és főiskolák esetében. De hatályát vesztik a horgászatra vonatkozó szigorítások is.

A rendelet azt is kimondja, hogy az ötmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lépnek hatályba a fenti könnyítések.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?