Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.08.06.

Hírességek is támogatják a székely autonómiát

Egymás után állnak a székely petíciós kampány mellé a hírességek, kérve, hogy aki még nem írta alá a polgári kezdeményezést, az tegye meg.

Hiába írták alá ugyanis már több mint egymillióan, az kell, hogy legalább hét országból támogassák a kezdeményezést, mégpedig az uniós képviselők számának arányában. A székelyek most azt tűzték ki célul, hogy tíz országból kétmillió aláírást gyűjtenek, így nyomatékosítják a kérésüket.

Fotó: Sóki Tamás / MTI

Folytatódik a székely petíciós kampány, újabb fél év van arra , hogy minden feltétel teljesüljön. A kampány célja, hogy közvetlenül kapjanak európai uniós támogatást a nemzeti kisebbségek. Ez nemcsak a székelyeket érinti, hanem Európa számos kisebbségét, de a magyarok mozdultak meg legnagyobb számban. Május 7-én megállt a számláló 1 millió 8966-nál, két héttel ezelőtt indult újra és november 7-ig kell összegyűjteni elegendő számú aláírást. Magyarországon, Romániában és Szlovákiában már összejött a szükséges számú aláírás, most Horvátországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Litvániában, Svédországban, Észtországban és Lettországban is szeretnék ezt elérni. Ehhez olyan hírességeket igyekeznek megnyerni, akiknek a szava az egész világon számít.

„Nem csak a székelyeknek fontos ez, hanem minden őshonos kisebbségnek, tehát ugyanannyira érdekük például a baszkoknak és a katalánoknak„ – mondta a Ripost-nak Gazda Zoltán, a Székely Nemzeti Tanács ügyvivője. „Azt akarjuk elérni, hogy önállóan, az országtól függetlenül jussanak hozzá kohéziós alapokhoz a kisebbségek, ne a tagállamok kormányain keresztül.”

Renee Zellweger is ilyen kisebbségből származik: a kétszeres Oscar- és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színésznő Svédországban a helyi számi kisebbséghez tartozik, édesanyja számi, akik ugyanolyan helyzetben vannak, mint a székelyek. Éppen ezért rájuk és a színésznő közbenjárására is számítanak.

LONDON, ENGLAND – FEBRUARY 02: Renee Zellweger poses in the Winners Room during the EE British Academy Film Awards 2020 at Royal Albert Hall on February 02, 2020 in London, England. (Photo by Gareth Cattermole/Getty Images)
Fotó: Gareth Cattermole / Getty Images

Keresztes Ildikó, mint marosvásárhelyi születésű székely, aki gyakran jár haza akár fellépésekre és családi események okán is, teljes mértékben támogatja a kezdeményezést.

Fotó: Markovics Gábor

„Sok információm van az ott élők nehézségeivel, kihívásaival kapcsolatban. Gyakori probléma a forráshiány a térségben, mert a források elosztása a mindenkori politikai hatalom jóindulatára, esetleges céljaira van bízva„ – magyarázta a Ripost-nak az énekesnő.

„Most, a második fordulóban az a cél, hogy hét uniós országból támogassák a székely autonómia ügyét, ennek a sikeréért én is együtt dolgozom a Székely Nemzeti Tanáccsal.”

Pataky Attila azt reméli, sikerül a nagy cél, a kétmillió aláírás.

Fotó: Bors

„Székelyföldnek kiemelkedő szerepe van abban, hogy meg tudtuk őrizni a magyarságunkat„ – mondta a Ripost-nak. „Éppen ezért létfontosságú egymás segítése, támogatása, hiszen csak ez vihet minket, magyarokat előre! Arra kérem honfitársaimat: támogassák a kezdeményezést! Ki kell állni minden magyarért.”

Érdemes még aláírni!

Habár nálunk már összejött a szükséges számú aláírás, nyomatékosítja a petíciót, ha minél többen csatlakoznak, ezért aki még nem írta alá, érdemes megtennie. A kezdeményezéshez a következő oldalakon csatlakozhat:

nemzetiregiok.eu

Irdala.hu

Nem söpörhetik le az asztalról

Az európai polgári kezdeményezésről a Lisszaboni Szerződés rendelkezik. Ha egymillió uniós polgár az aláírásával támogat egy javaslatot, akkor az Európai Bizottságnak jogalkotási javaslatot kell előterjesztenie. Feltétel az is, hogy legalább a tagországok negyedében kell csatlakozni a petícióhoz az Európa parlamenti képviselők létszámának arányában. Ha ez megtörténik, az uniónak foglalkoznia kell a kérdéssel, bár ez még nem jelenti automatikusan, hogy a petícióban megfogalmazottak szerinti döntés születik.

Ők is csatlakoznak

Hosszú Katinka ismertségében bíznak

Hosszú Katinka az aláírásgyűjtés reklámarca: angol nyelvű kampányt is indítottak, amelynek a háromszoros olimpiai bajnok úszó van a középpontjában.

Fotó: ripost

Abban bíznak, hogy sok ember ismeri őt és sokakhoz eljut általa a petíció híre.

Bölöni László is népszerűsíti az aláírást

A petíció kampánynyitójára Budapestre érkezett a székely származású Bölöni László is, a világhírű volt labdarúgóval és edzővel reklámspotot készítenek.


Fotó: MTI

Papp Lajos volt az ötezredik aláíró

Papp Lajos szívsebész is az ügy mellé állt. Ő volt az ötezredik aláíró és mozgósította a zalaiakat a nemes ügy érdekében.

Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI

Győrfy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője videóüzenetben buzdít az aláírásra.

Nagy Feró már Magyarországon született, de a szülei 1945-ben Székelyföldről érkeztek.

Nagy Feró / Fotó: Ripost

„Amikor Erdélybe mentem is haza mentem, amikor ide jöttem is haza mentem, erre Tamási Áron azt mondaná, hát mert székely vagy, nem tudtad. Itt most nem arról van szó, hogy a székelyek, hanem székelyek, katalánok, ruszinok, nagyon sokféle nép van, amelyikkel úgy csinálnak, mintha nem lennének. Írjátok alá!” – üzeni.

Pesty-Nagy Katalin rendező szerint mindenkinek, aki többségi társadalom tagja, kötelező kiállnia a kisebbségi létbe kényszerültekért.

Beer Miklós, a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke szerint nekünk, magyaroknak sajátos feladatként adja az Úristen, hogy összekapaszkodjunk.

Csonka András egy olyan világot szeretne, ahol mindenkinek van helye, így a kisebbségben élőknek is.

Szülők háza alapítvány Sajttáj
Fotó: Markovics Gábor

„Egy nagy család vagyunk, és ezért fontos, hogy gondoskodjunk azokról, akik elesettebbek, rászorultabbak” – hangsúlyozta.

Csókay András világhírű idegsebész főorvos azt mondta a petíció kapcsán: magyar orvos magyarul tud jól gyógyítani, ehhez pedig az kell, hogy meglegyen a joga a magyarságához, nem csak az anyaországban.

Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója mindig csodálta, ahogy az erdélyiek őrzik magyarságukat, és akárhányszor ott járt, mindig feltöltődve jött haza. „Kötelessége minden magyarnak e mellé az ügy mellé állnia!” – vélekedik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin a harmadik világháborúról beszélt

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

metropol.hu

Dolhai Attila óriási örömhírt jelentett be a lányáról, Lucáról – videó

vg.hu

Végleg bezár Ördög Nóráék balatonfüredi boltja

ripost.hu

Váratlan fordulat: fontos elhatározásra jutott Katalin hercegné

mandiner.hu

Dezső Andrásnak (ahogy nekem is) már volt baja a NER működéséből. A luxus Ludas Matyinak még semmi

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

lakaskultura.hu

Örökké divatos tapéta: mi a különbség és melyiket fajtát válaszd?

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Ha erről lemaradsz nem látod többször: ekkor nézz fel az égre a különleges látványért

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Több milliót nyert a lottón egy férfi: ki nem találnád, mit kezdett vele

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

7 érdekes tény Szentkirályi Alexandráról, a Fidesz budapesti főpolgármester-jelöltjéről

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina

INSIDER

"Gyomoridegem van, amikor arra kell mennünk" – Rettegnek a helyiek a 41-es főúttól

INSIDER

„Békéscsaba mentőállomás. Kórház?!” - 20 év telt el az ikonikus telefonbeszélgetés óta, így van most a néni

INSIDER

Brutális: 11 éves lányt erőszakolt meg egy 14 éves fiú