INSIDER

Hihetetlen, milyen felajánlásokat hozott a koronavírus-járvány

Míg egyesek semmibe veszik a koronavírus-járvány terjedésének lelassítását és vakációként kezelik a jelenlegi helyzetet, addig az egészségügyi dolgozók csúcsra pörögve teszik a dolgukat, segítik és szolgálják a bajba került embereket. Egyre többen vannak, akik a maguk módján igyekeznek segíteni őket.
  • Szerző:

Ingyen viszi a taxis az egészségügyi dolgozókat
Több taxis is felajánlotta a magyar egészségügyben dolgozóknak, hogy ingyen szállítja őket. Az összefogás leginkább azért jött létre, mert a koronavírus-járvány miatt több egészségügyi dolgozóra van szükség, mint valaha. A Facebookon külön csoport is alakult Taxisok a védekezésért címmel, hogy összehozzák a segítő szándékú taxisokat és azokat az egészségügyi dolgozókat, akiknek segítségre van szükségük ahhoz, hogy eljussanak a kórházba vagy onnan haza. A -nak egy nővérke mesélte el a megható történetét.
„Délután fél öt körül mentem volna haza a Széll Kálmán térről. Maszkban, szatyrokkal szállnék fel az egyik buszra, amikor hallom, hogy egy 70 év körüli férfi durván veszekszik a sofőrrel. Mivel nem volt kedvem ezt hallgatni, s a tömeget is kerülni akartam, úgy gondoltam, inkább a taxit választom” – mesélte. „A női sofőr szeme elkerekedett, amikor a kórház címét adtam meg, ugyanis ott lakom nővérszállón. „Maga nővérke?” – kérdezte. Bólintottam, mire leállította a taxiórát és azt mondta: „Köszönjük a mindennapi áldozatos munkájukat! Főleg ebben a jelenlegi helyzetben. Nem kell kifizetnie a fuvart, elviszem ingyen!” Én hirtelen szóhoz sem jutottam, majd könnyes szemmel megköszöntem.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

 

Díjmentes albérlet kórházi dolgozóknak

Kiadásra váró, kétszintes gödöllői családi házát ajánlotta fel egy dunavarsányi fiatal nő a magyar egészségügyben dolgozóknak. Szerinte a járvány idején az embereknek támogatniuk kell egymást, főleg azokat, akikre most a legnagyobb teher nehezedik. Erről szóló Facebook-bejegyzését több ezren osztották meg.
„Azon gondolkoztam, hogy mi itthonról hogyan segíthetjük az egészségügyi dolgozókat, akikre most hatalmas teher nehezedik” – kezdte a -nak Balázs Alexandra. „Az egyik unokatestvérem Olaszországban dolgozik egy kórházban, az egész család aggódik miatta, így pontosan tudjuk, milyen áldozatot hoznak most a kórházi dolgozók” – magyarázza.

Fotó: Balázs Alexandra

Ekkor jutott eszébe Alexandrának, hogy a gödöllői házuk jelenleg üresen áll. „Van egy kétszintes házunk Gödöllőn a hegyen, ami ki volt adva, de most teljesen üresen áll. Arra gondoltam, mi lenne, ha azok a magyar egészségügyben dolgozók lakhatnának ott átmenetileg, akik a vírus miatt m akarnak hazamenni a családjukhoz, a gyerekeikhez, a nagyszülőkhöz, nehogy hazavigyék nekik a betegséget. Legalább nyolc embert el tudunk ott szállásolni, akik bérmentve lakhatnak nálunk a veszélyhelyzet idején. Ezzel szeretnék másokat is arra ösztönözni, hogy ha tudnak segíteni, akkor tegyék meg!” – szorgalmazza Alaxendra.

Fotó: Balázs Alexandra

Azóta többen is felajánlották üresen álló ingatlanukat a fővárosban, így például a II. és a VII. kerületben, sőt, a #MaradjOtthon Facebook-csoportban azt írják, hogy az Uzsoki Kórháztól két perce egy konyhasarokkal felszerelt kis iroda is felszabadult, ahol ingyen lakhat egészségügyi dolgozó.

 

Jó étvágyat kívánnak!
Országszerte egyre több vendéglátóhely és cég csatlakozik az #Etesdadokit Facebook-csoporthoz. Az egyik internetes házhoz szállító cég például vállalta, hogy hetente 100 ezer forint értékű élelmiszer adományt ajánl fel, egy másik cég a siófoki mentőállomásra szállít burgereket és szendvicseket, egy harmadik hely a debreceni kórház dolgozóinak visz pizzát...

 

Bezártak a fizetővendégek előtt

Fotó: Salai Ferenc

Rendhagyó módon zárta be a Gozsdu udvarban üzemelő éttermét Salai Ferenc a veszélyhelyzetben. „Éttermünket bezártuk, DE!! Mindazok számára, akik nehéz helyzetbe kerültek és nem tudnának enni, azok számára kinyitjuk, hogy ingyen ehessenek. Feleségemmel szeretnénk szolgálni felétek, hogy könnyebbé tegyük ezeket a nehéz napokat. Hisszük, hogy hozzáadhatjuk szeretetünket, Istenünk bátorító szavait. Kérünk, csak akkor gyere, ha valóban szükséged van rá, mert így több valóban rászoruló juthat ételhez...” – írta Facebook posztjában a vendéglős. Ferenc készséggel mesélt az első napok tapasztalatairól:
„A minap egy anyaotthon jött, 19 gyerekkel és 14 felnőttel. Azt mondták, ha mi nem vagyunk, akkor ma is vajas kenyeret ettek volna. Itt járt egy 20 év körüli állapotos lány is, aki három napja nem evett főtt ételt… A fiammal és a feleségemmel dolgozunk a rászorulókért. Abból főzünk, amink van, és annyi pénzt fordítunk rá, amennyit csak tudunk” – nyilatkozta a -nak.

 

Polgárőrök vásárolnak be az időseknek
Az Újpesti Polgárőrség és ÖTE szervezete megható kezdeményezést indított a koronavírus-járvány miatt.

„Megadtunk egy telefonszámot, hogy azok a nyugdíjasok, akik most a járvány idején nem mehetnek el otthonról, el tudjanak érni minket, ha szükségük lenne gyógyszerre vagy tartós élelmiszerre” – mondta a -nak Murányi Sándor, az Újpesti Polgárőrség és ÖTE vezetője.

Fotó: Újpesti Polgárőrség és ÖTE szervezete

„A telefonálóktól kérünk egy bevásárlólistát, majd rögzítjük, hogy mikor és hová mehetünk hozzájuk. Átvesszük a pénzt, amit minden esetben regisztrálunk, elmegyünk bevásárolni, majd a kívánt tételekkel, blokkokkal és a visszajáróval térünk vissza hozzájuk.”

Fotó: Újpesti Polgárőrség és ÖTE szervezete

Bár a polgárőrök felajánlása népszerű, azzal sajnos visszaélhetnek a csalók.
„Minden alkalommal elmondjuk a nyugdíjasoknak, hogy senkit se engedjenek be, és minden esetben kérjenek igazolványt!” – hangsúlyozta. „Mi is formaruhában vagyunk, és minden esetben megmutatjuk az igazolványunkat. Felajánlásunkkal szeretnénk vigyázni az idősekre, akikre különösen veszélyes ez a vírus, éppen ezért nagyon fontos, hogy otthon maradjanak. Mi ebben így tudunk segíteni nekik.”

 

Félmilliót ajánlott fel a polgármester a krízisalapba
Egészen példa nélküli felajánlást tett egy kis Heves megyei község polgármestere. Túró Tamás bejelentette, hogy a képviselő testülettel karöltve megszavazták: krízisalapot hoznak létre a hátrányos helyzetűek megsegítésére.

Túró Tamás
Fotó: Ripost

A polgármester magánszemélyként félmillió forintot ajánlott fel az alapba, a község képviselői pedig egy havi apanázsukkal egészítették azt ki. „Továbbá önkormányzatunk ezt a krízisalapot további 1 millió forinttal támogatja” – jelentette be a polgármester, aki arra kérte a helyi vállalkozókat, hogy ha tudnak, ők is segítsenek. A krízisalapból az idősek mellett a nagycsaládosok, munkájukat elvesztők, hátrányos helyzetben lévők részesülhetnek majd. A polgármester azért is tett lépéseket, hogy a község idősei valóban otthon maradhassanak: hétfőtől tízzel többen dolgoznak a szociális alapszolgáltatásban, nekik főként az lesz a dolguk, hogy a nyugdíjasokat kiszolgálják. „Az idős nyugdíjasokat kérem, hogy maradjanak otthon, minden segítséget megadunk, a bevásárlástól a tüzelőig mindent” – jelentette be Túró Tamás, aki azt ígérte a község lakóinak: senkit sem hagynak cserben.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?