Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.03.24.

Hihetetlen, milyen felajánlásokat hozott a koronavírus-járvány

Míg egyesek semmibe veszik a koronavírus-járvány terjedésének lelassítását és vakációként kezelik a jelenlegi helyzetet, addig az egészségügyi dolgozók csúcsra pörögve teszik a dolgukat, segítik és szolgálják a bajba került embereket. Egyre többen vannak, akik a maguk módján igyekeznek segíteni őket.

Ingyen viszi a taxis az egészségügyi dolgozókat

Több taxis is felajánlotta a magyar egészségügyben dolgozóknak, hogy ingyen szállítja őket. Az összefogás leginkább azért jött létre, mert a koronavírus-járvány miatt több egészségügyi dolgozóra van szükség, mint valaha. A Facebookon külön csoport is alakult Taxisok a védekezésért címmel, hogy összehozzák a segítő szándékú taxisokat és azokat az egészségügyi dolgozókat, akiknek segítségre van szükségük ahhoz, hogy eljussanak a kórházba vagy onnan haza. A Ripost-nak egy nővérke mesélte el a megható történetét.

„Délután fél öt körül mentem volna haza a Széll Kálmán térről. Maszkban, szatyrokkal szállnék fel az egyik buszra, amikor hallom, hogy egy 70 év körüli férfi durván veszekszik a sofőrrel. Mivel nem volt kedvem ezt hallgatni, s a tömeget is kerülni akartam, úgy gondoltam, inkább a taxit választom” – mesélte. „A női sofőr szeme elkerekedett, amikor a kórház címét adtam meg, ugyanis ott lakom nővérszállón. „Maga nővérke?” – kérdezte. Bólintottam, mire leállította a taxiórát és azt mondta: „Köszönjük a mindennapi áldozatos munkájukat! Főleg ebben a jelenlegi helyzetben. Nem kell kifizetnie a fuvart, elviszem ingyen!” Én hirtelen szóhoz sem jutottam, majd könnyes szemmel megköszöntem.”

 

 

Díjmentes albérlet kórházi dolgozóknak

Kiadásra váró, kétszintes gödöllői családi házát ajánlotta fel egy dunavarsányi fiatal nő a magyar egészségügyben dolgozóknak. Szerinte a járvány idején az embereknek támogatniuk kell egymást, főleg azokat, akikre most a legnagyobb teher nehezedik. Erről szóló Facebook-bejegyzését több ezren osztották meg.

„Azon gondolkoztam, hogy mi itthonról hogyan segíthetjük az egészségügyi dolgozókat, akikre most hatalmas teher nehezedik” – kezdte a Ripost-nak Balázs Alexandra. „Az egyik unokatestvérem Olaszországban dolgozik egy kórházban, az egész család aggódik miatta, így pontosan tudjuk, milyen áldozatot hoznak most a kórházi dolgozók” – magyarázza.

Fotó: Balázs Alexandra

Ekkor jutott eszébe Alexandrának, hogy a gödöllői házuk jelenleg üresen áll. „Van egy kétszintes házunk Gödöllőn a hegyen, ami ki volt adva, de most teljesen üresen áll. Arra gondoltam, mi lenne, ha azok a magyar egészségügyben dolgozók lakhatnának ott átmenetileg, akik a vírus miatt m akarnak hazamenni a családjukhoz, a gyerekeikhez, a nagyszülőkhöz, nehogy hazavigyék nekik a betegséget. Legalább nyolc embert el tudunk ott szállásolni, akik bérmentve lakhatnak nálunk a veszélyhelyzet idején. Ezzel szeretnék másokat is arra ösztönözni, hogy ha tudnak segíteni, akkor tegyék meg!” – szorgalmazza Alaxendra.

Fotó: Balázs Alexandra

Azóta többen is felajánlották üresen álló ingatlanukat a fővárosban, így például a II. és a VII. kerületben, sőt, a #MaradjOtthon Facebook-csoportban azt írják, hogy az Uzsoki Kórháztól két perce egy konyhasarokkal felszerelt kis iroda is felszabadult, ahol ingyen lakhat egészségügyi dolgozó.

 

Jó étvágyat kívánnak!

Országszerte egyre több vendéglátóhely és cég csatlakozik az #Etesdadokit Facebook-csoporthoz. Az egyik internetes házhoz szállító cég például vállalta, hogy hetente 100 ezer forint értékű élelmiszer adományt ajánl fel, egy másik cég a siófoki mentőállomásra szállít burgereket és szendvicseket, egy harmadik hely a debreceni kórház dolgozóinak visz pizzát...

 

Bezártak a fizetővendégek előtt

Fotó: Salai Ferenc

Rendhagyó módon zárta be a Gozsdu udvarban üzemelő éttermét Salai Ferenc a veszélyhelyzetben. „Éttermünket bezártuk, DE!! Mindazok számára, akik nehéz helyzetbe kerültek és nem tudnának enni, azok számára kinyitjuk, hogy ingyen ehessenek. Feleségemmel szeretnénk szolgálni felétek, hogy könnyebbé tegyük ezeket a nehéz napokat. Hisszük, hogy hozzáadhatjuk szeretetünket, Istenünk bátorító szavait. Kérünk, csak akkor gyere, ha valóban szükséged van rá, mert így több valóban rászoruló juthat ételhez...” – írta Facebook posztjában a vendéglős. Ferenc készséggel mesélt az első napok tapasztalatairól:

„A minap egy anyaotthon jött, 19 gyerekkel és 14 felnőttel. Azt mondták, ha mi nem vagyunk, akkor ma is vajas kenyeret ettek volna. Itt járt egy 20 év körüli állapotos lány is, aki három napja nem evett főtt ételt… A fiammal és a feleségemmel dolgozunk a rászorulókért. Abból főzünk, amink van, és annyi pénzt fordítunk rá, amennyit csak tudunk” – nyilatkozta a Ripost-nak.

 

Polgárőrök vásárolnak be az időseknek

Az Újpesti Polgárőrség és ÖTE szervezete megható kezdeményezést indított a koronavírus-járvány miatt.

„Megadtunk egy telefonszámot, hogy azok a nyugdíjasok, akik most a járvány idején nem mehetnek el otthonról, el tudjanak érni minket, ha szükségük lenne gyógyszerre vagy tartós élelmiszerre” – mondta a Ripost-nak Murányi Sándor, az Újpesti Polgárőrség és ÖTE vezetője.

Fotó: Újpesti Polgárőrség és ÖTE szervezete

„A telefonálóktól kérünk egy bevásárlólistát, majd rögzítjük, hogy mikor és hová mehetünk hozzájuk. Átvesszük a pénzt, amit minden esetben regisztrálunk, elmegyünk bevásárolni, majd a kívánt tételekkel, blokkokkal és a visszajáróval térünk vissza hozzájuk.”

Fotó: Újpesti Polgárőrség és ÖTE szervezete

Bár a polgárőrök felajánlása népszerű, azzal sajnos visszaélhetnek a csalók.

„Minden alkalommal elmondjuk a nyugdíjasoknak, hogy senkit se engedjenek be, és minden esetben kérjenek igazolványt!” – hangsúlyozta. „Mi is formaruhában vagyunk, és minden esetben megmutatjuk az igazolványunkat. Felajánlásunkkal szeretnénk vigyázni az idősekre, akikre különösen veszélyes ez a vírus, éppen ezért nagyon fontos, hogy otthon maradjanak. Mi ebben így tudunk segíteni nekik.”

 

Félmilliót ajánlott fel a polgármester a krízisalapba

Egészen példa nélküli felajánlást tett egy kis Heves megyei község polgármestere. Túró Tamás bejelentette, hogy a képviselő testülettel karöltve megszavazták: krízisalapot hoznak létre a hátrányos helyzetűek megsegítésére.

Túró Tamás
Fotó: Ripost

A polgármester magánszemélyként félmillió forintot ajánlott fel az alapba, a község képviselői pedig egy havi apanázsukkal egészítették azt ki. „Továbbá önkormányzatunk ezt a krízisalapot további 1 millió forinttal támogatja” – jelentette be a polgármester, aki arra kérte a helyi vállalkozókat, hogy ha tudnak, ők is segítsenek. A krízisalapból az idősek mellett a nagycsaládosok, munkájukat elvesztők, hátrányos helyzetben lévők részesülhetnek majd. A polgármester azért is tett lépéseket, hogy a község idősei valóban otthon maradhassanak: hétfőtől tízzel többen dolgoznak a szociális alapszolgáltatásban, nekik főként az lesz a dolguk, hogy a nyugdíjasokat kiszolgálják. „Az idős nyugdíjasokat kérem, hogy maradjanak otthon, minden segítséget megadunk, a bevásárlástól a tüzelőig mindent” – jelentette be Túró Tamás, aki azt ígérte a község lakóinak: senkit sem hagynak cserben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt mondta Jürgen Klopp a Liverpool kudarca után

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

magyarnemzet.hu

Kovács István nullás osztályzata, a BL-beli teljesítményéért is kapott már büntetést

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát