Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2020.04.17.

Hiányolják a gyerekek a tanító nénit – mikor nyithatnak ki az iskolák?

A szülők már megőrülnek: egy hónapja zártak be az iskolák, óvodák, és még nem látni a végét. De sok gyerek is megőrül a bezártságtól, hogy nem találkozhat a barátaival, és sokan a suliban, csoportban jobban tudnak tanulni, mint otthon. Egy budapesti, XVIII. kerületi iskolában a gyerekek rajzokat raktak ki a suli kerítésére, hogy mennyire hiányzik nekik a tanító néni...

Pár nap alatt átállt a digitális oktatásra az ország: a hősiesen teljesítő tanárok, szülők, gyerekek megoldották, hogy otthonról is működjenek az iskolák. Sok szülő is otthonról dolgozik, így óriási a teher a családokon, sokan alig bírják. De meddig tarthat ez még? Az már eldőlt, hogy érettségi lesz május 4-től, de csak írásban. De hogy a nyári szünet előtt bemehetnek-e még a gyerekek a sulikba, ovikba, azt senki sem tudja...

Ládiné Szabó Tünde pedagógus távoktatásban tanít a 4. E osztály tanulóinak az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetében 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében országszerte a tanulók nem járnak iskolába, otthon tanulnak digitális tanrend szerint.
Fotó: Komka Péter / MTI

Hetente vizsgálja a kormány

Esély van arra, hogy idén megnyíljanak az iskolák, de egyelőre minden korlátozást fenntartanak – mondta a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter, aki hozzátette: a kormány hetente felülvizsgálja az intézkedéseket.

Soós Imre, az ETO Futball & Futsal Kft. ügyvezetõje a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház elõtt egy molinónál, amelyen a kórházi dolgozóknak mondanak köszönetet kerítésén 2020. április 14-én. A koronavírus-járvány elleni védekezés elõsegítésére az ETO FC Gyõr játékosai vezetõi, edzõi és szurkolói 1 millió 670 ezer forintot gyûjtöttek össze. Másfél millió forintot a kórháznak adtak, 170 ezer forintért maszkokat vásárolnak, amelyeket a rendõrségnek adnak.
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

1.

Mikor nem veszélyes kinyitni a sulikat?

Senki nem tudja. A gyerekekre kevésbé veszélyes a vírus, viszont könnyen megfertőzhetik saját családtagjaikat. A járvány felfelé ívelő szakaszában egyetlen ország sem mer enyhíteni – miközben a dolgozó szülőkre elviselhetetlen terhet ró a távoktatás. A szakértők többsége kevés esélyt ad arra, hogy ebben a tanévben még bemehetnek a diákok.

Fotó: ripost

2.

“A gyerekem nem kísérleti tengerimalac”

Dániában szerdán kinyitott az iskolák, óvodák, bölcsődék egy része, és hétfőn nyithat ki az összes. Ezzel ők az elsők Európában. A gyerekek között a tanteremben 2 méteres távolságot kell tartani, és a szünetben is csak kis csoportok képződhetnek. De rögtön óriási tiltakozáshullám indult a szülők körében: „A gyerekem nem kísérleti tengerimalac” címmel indult petíciót több tízezren írták alá. Sok szülő az iskolák újranyitása ellenére is otthon fogja tartani a gyerekét.

Fotó: ripost

3.

“A kisfiam elbiciklizett a tanító nénihez az osztás miatt”

„A kisfiam 9 éves, 3. osztályos, és csak most, egy hónap után pattant fel először az asztaltól, és mondta félig síró hangon, hogy elég!„ – mesél a távoktatásról lapunknak Dóra, a 3 gyermekes édesanya. „Eddig jól vettük az akadályokat, de sokszor a gyerek a szüleitől nehezebben fogadja el az iskolai magyarázatokat, mint a tanártól. Volt jó pár vitánk az elmúlt hetekben. Ráadásul egyre többször kérdezgeti, mikor találkozhat végre személyesen a barátaival, mert már nagyon hiányzik neki a gyerektársaság. Szóval tegnap épp az írásbeli osztást tanultuk, és nem értettünk egyet, hogy kell az eredményt megbecsülni. A kisfiam egyszer csak felállt, és közölte, átbiciklizik a tanító nénihez, aki az utcánkban lakik, majd őt megkérdezi. Egy darabig próbáltam visszatartani, de láttam az elszántságot a szemében. És bizony elment és becsöngetett, mert hiányzik neki az iskola és a tanító néni. Végül diadalittasan jött haza, hogy neki van igaza, Ildikó néni kijött, és több méterről, a kerítésen keresztül, de megmondta. Ráadásul sokkal jobb kedve lett, hogy végre egy hónap után, ha néhány méterről is, de láthatta a tanító nénit...”

Alsó tagozatos diákok figyelik a kivetítőn tanítójukat a Kőbányai Kertvárosi Általános Iskolában 2020. március 31-én. Az intézmény kislétszámú gyermekfelügyeletet biztosít azoknak a tanulóknak, akiknek az otthon tartózkodása nem megoldható koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett digitális tanrend ideje alatt.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

4.

A gyereket is le kell vinni mozogni

„45 négyzetméteren, panellakásban élünk a fiammal, hetente 3-szor inkább leviszem a parkba, mielőtt gerincsorvadásban kőszoborrá válna a monitor előtt” – mondta lapunknak Sz. Petra, aki 12 éves fiával él Zuglóban. Késő délután és az esti órákban számos iskolást láthatunk a parkokban kerékpározni, játszani. Nekik is szükségük van a mindennapi mozgásra a szabad levegőn. Jó tudni: egyedül, családtaggal szabad, de barátokkal bandázva tilos!

Hiányoztok felirat a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola kerítésén 2020. április 4-én. A felirattal az iskola tanárai, irodai dolgozói, takarítói, szakácsai és karbantartói üzennek a gyerekeknek, akik a koronavírus-járvány miatt nem járhatnak iskolába.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

5.

“Mint egy őrjítő valóságshow, olyan a távsuli”

„Kimenni nem lehet és kamerák kereszttüzében zajlik az életünk, közben meg azon aggódunk, hogy mint egy valóságshow-ban, nehogy valaki kiessen: megbukjon vagy kirúgják a munkahelyéről„ – meséli a kétgyerekes Judit.

Fotó: ripost

Távmeeting verekedés közben

A férjemmel mindketten itthonról dolgozunk, a harmadikos gyerek itthonról tanul, az ovis meg az online zavarás nagymestere lett egy hónap alatt. Neki is van digitális oktatás: a logopédia is online van, de az csak heti egyszer, a többi napon meg unatkozik, ilyenkor a többiek képernyőjét nézi vagy valakinek az asztala alá legóvárost épít, de olyan is van, amikor a játék autópálya egyik asztaltól a másikig elér. Amikor a matekfüzetét kereső iskolás hasra esik a pályában megbotolva, akkor hívnak vissza a munkahelyemről. A férjem távmeetingje meg pont akkor kezdődik, amikor a pálya miatti veszekedés kezdett verekedésbe torkolni. Ez nem egy különleges eset, ez egy átlagos nap.”

Fotó: ripost

Kinizsi Pál helyett Győrfi Pált írt a füzetbe

És az egymás mellett dolgozás hatásai: amikor a kisfiam Kinizsi Pál helyett Győrfi Pált ír a füzetbe vagy én elküldöm házi feladat subjecttel a munkaügyi e-mailt…

Ehhez hozzá jön a félóránkénti “éhes vagyok”, vagy a még rosszabb: “jaj, nincs itthon semmi jó kaja”. Ha rendelek, akkor meg a szomszéd jegyzi meg, hogy egész nap itthon vagyok, miért nem főzök. Délig lejár a digitális iskola is, délután már mindketten unatkoznak. A “digitális babyszitter”, magyarul tévé csak rövid ideig köti le őket, mindig ki kell valamit találni délutánra is. Az első hét nehezebb volt, most már kezdem megszokni.

Egy világ terhe rajtatok, egy ország hálája mögöttetek feliratú molinó a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának kerítésén Debrecenben 2020. március 21-én. A molinót a debreceni szurkolói csoport, a Szívtiprók Ultras Debrecen 1994 (SZUD) tagjai helyezték ki, köszönetet mondva a koronavírus-járvány elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi dolgozóknak.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Kütyüzni nem tilos, hanem kötelező

A “több időm lesz, mert nem kell beutazni a suliig és munkahelyre” előfeltevésemet már az első héten elengedtem. A járvány előtt mindig azon rágódtam, hogyan lehetnék több időt a gyerekeimmel, de nem így képzeltem el. Gyakran van olyan este, amikor úgy érzem magam, mint egy maraton után. A gyerekek sokkal jobban viselik, mint mi. A barátaik és a kinti programok hiányoznak neki, az együtt játszás a kortársakkal. Amit nagyon élveznek, hogy nem tilos kütyüzni, hanem kötelező. Nekik az nagy könnyebbség, hogy nem kell minden reggel elkészülni, utazni. Míg békeidőben alig lehetett őket reggel kihúzni az ágyból, most kukorékolnak hajnalban. Nem éri annyi inger őket napközben, nem is fáradnak annyira le és így kevesebb az alvásigényük. Ez nem is lenne baj, ha az enyém nem nőtt volna ezzel egyenesen arányosan... Egy szó mint száz, mi már kezdünk beleőrülni.

Fotó: ripost

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

F1 Miami Nagydíj: Verstappen hibája és egy baleset történelmi sikerhez vezetett

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

metropol.hu

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

hirtv.hu

A testőrei lezárták Magyar Péter kocsiját a vonaton

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

mandiner.hu

„Te bohóc, szánalmas vagy, húzz el!” – most lett elege a Veszprém szurkolóinak, tüntetni fognak

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Top 5: Ekkor nézz az égre és minden vágyad teljesül

INSIDER

„Betörte a fejét és addig rugdosta, míg leszakadt a lépe, mégis visszament a bántalmazójához” - családja aggódik Andreáért

INSIDER

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

INSIDER

Gyász: meghalt Simon István