INSIDER

Hétvégén már csúcsforgalom várható a temetőkben

Sokan előbb gyújtanak gyertyát, és már egy héttel hamarabb mennek a temetőbe halottak napja alkalmából, mert szeretnék elkerülni a tömeget. Idén igyekszik mindenki szűk családi körben, magányosan megemlékezni, sokan online gyújtanak gyertyát.
  • Szerző: Ripost

A halottak napja közeledtével sokan keresik fel a temetőket, hogy szeretteik sírját rendbe rakják, de sokan előre hozzák a megemlékezést, hogy elkerüljék a tömeget. A temetők üzemeltetői is arra számítanak, hogy sokan már ezen a hétvégén kimennek a halottaikhoz, ezért az országban a legtöbb temető október 23-tól november 2-ig meghosszabbított nyitvatartással várja az embereket és péntektől sok helyen már a forgalomkorlátozásokat is bevezették. A járványügyi szabályok betartására és a tömeg elkerülésére biztatnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A 1,5 méteres távolság tartására figyelmeztetnek

A járványhelyzetre való tekintettel szigorúbbak a szabályok a temetőkben is.

A Budapesti Temetkezési Intézet is arra kéri a látogatókat, hogy az irodákban, mosdókban viseljenek maszkot, tartsák be a másfél méteres távolságot és ügyintézés előtt használják a kézfertőtlenítőket.

Azt is kihangsúlyozzák, hogy idősebb emberek helyett meghatalmazással intézzük el a tennivalókat.

Elővigyázatosak a virágárusok is

„Egyre több ember tartja be a szabályokat, maszkban vásárolnak, főleg az idősek„- mondta a -nak Mányoki Annamária virágárus.

Fotó: Ripost

„Mi is maszkban leszünk, azt csak hátul vesszük le” – magyarázta egy másik virágárus, Mihályfi Katalin. Mint megtudtuk, sok az előre elkészített virágcsokor, koszorú, hogy ne kelljen sokáig várakozni, ezzel is elkerülve a tömeg kialakulását.

„Ezen a hétvégén és jövő héten nagyobb forgalomra számítunk, eddig elég kevesen jöttek. A krizantém a legkelendőbb ilyenkor, de nagy választékkal várjuk a vásárlóinkat „- mondta Katalin.

 

Sokan csak otthon gyújtanak gyertyát

A határzár és a nagy távolságok miatt sokan otthon gyújtanak gyertyát vagy online emlékeznek meg.

Fotó: pixabay.com

„Az oldalunkon március óta jelentősen növekedett a gyertyát gyújtók száma, de azt is megfigyeltük, hogy ugyanaz az ember több gyertyát gyújt” – közölte a -tal a Gyertyaláng.hu oldal üzemeltetője, Bordák János. Jelenleg több mint 520 ezer virtuális gyertya ég folyamatosan.

Sűrűbben közlekednek a temetőjáratok

A BKV a megszokott módon, rendkívüli járatokkal és egyes járatok sűrítésével segíti a temetők látogatóit. Megtudtuk: a mindenszentek hétvégéjét megelőző munkanapokon napközben is sűrűbben közlekednek egyes járatok. A többi nagyvárosban is sűritik a járatokat.

 

„Világítás” csomagot árulnak

Több temetkezési szolgáltató és virágárus is árul már halottak napi világítás csomagot. Elvállalják a sír rendbetételét, sőt virágot és mécsest is tesznek ki a hozzátartozó helyett. Azoknak ajánlják a szolgáltatást, akik a vírushelyzet miatt nem tudnak utazni. Az alapcsomag ára 10 ezer forint. Egy erdélyi Facebook csoportban a cég bizonyítékként fényképet is készít a virágról és a gyertyagyújtásról a megrendelőnek.

 

És ezeket olvastad már?