INSIDER

Hétköznap mozdonyvezető a fotózás fenegyereke

Elöl ül a masiniszta – csendül fel a fülünkben a közismert nóta, amikor Rizsavi Tamás mozdonyvezető behozza a MÁV zöld mozdonyát a Keletibe. A fiatalember még nincs 30 éves, de máris óriási népszerűségnek örvend mint vasutas, ugyanakkor fotóművész „fenegyerekként” tartják számon. Képei felbukkantak már a The New York Times és a Daily Mail oldalain is.
  • Szerző: Ripost

Rizsavi Tamás Csepelen nőtt fel, most Óbudán él egy toronyházban, aminek tetejére a Metropol munkatársát is kivitte.„Kiskoromban még a papáék vittek el a Közlekedési múzeumba, meg a Gyermekvasúthoz” – kezdi történetét a masiniszta, akinek bár nem volt egyetlen vasutas felmenője sem a családban, mégis mióta az eszét tudja: oda van a vonatokért.

Rizsavi Tamás

„Kétéves koromtól az volt az állandó program, hogy a szüleimnek vinni kellett valamilyen vasutas eseményre. Egész gyerekkoromat a Rákosrendezőn, a Gyermekvasútnál vagy a gödöllői HÉV-végállomáson töltöttem, és csodáltam, ahogy mozognak a vonatok!” – meséli. Természetesen egy percig nem volt kérdés, hogy Tamás mozdonyvezető lesz, azt azonban talán ő maga sem remélte, hogy mindössze 8 év alatt elismert és népszerű masinisztája lesz a MÁV-nak.

Az egyik szerelem hozta a másikat. Tamás amerre járt, fotózta a vonatokat, állomásokat, az útjába kerülő érdekes témákat. „Még sráckoromban kaptam egy fényképezőgépet, és ezzel elkezdődött ez a szenvedély is. 2006 –ban lett meg az első „belépő szintű” fényképezőm. Azzal kimentem a pályaudvarra, és ahogy esik-úgy puffan, tipikus turista képeket csináltam. 2009-ben vettem egy DSLR fényképezőgépet, és azzal már autodidakta módon képezve magam, komolyabb felvételeket készítettem. Elkezdtem figyelni arra, hogy igényesebben fotózzak” – tudjuk meg a masinisztától, aki időközben a fotográfus és fotótermék kereskedő képzést is elvégezte, és láttuk már fotóját a The New York Times és a Daily Mail hasábjain, de közösségi oldalán is megcsodálhatjuk ezeket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?