INSIDER

Tiszta vizet öntött a pohárba a szakember: ez az igazság a kínai vakcináról

Tóth Sándor virológus közérthetően magyarázza el, hogyan hatnak a kínai vakcinák és mi okozta a hétvégi félreértést.
  • Szerző: Ripost

Egyetlen félreértett nyilatkozat elég volt ahhoz, hogy elterjedjen a hír, miszerint Kína beismerte, nem elég hatékonyak a vakcináik. Kao Fu, a Betegségkontroll és Prevenciós Központ vezetője szombaton Csengtu városában tartott sajtótájékoztatóján beszélt a vakcinák hatásosságáról és a fejlesztésekről, szavait azonban sokan félremagyarázták.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

hatékony kínai vakcina

A kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyaga
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Tóth Sándor virológust kérte, öntsön tiszta vizet a pohárba, mondja el, mi az igazság, hiszen a hétvégi kínai kijelentés alapján sokakban megrendülhet a bizalom a kínai vakcina iránt.

„Az eredeti nyilatkozatban egyetlen vakcinát nevesítettek a 14 fejlesztendő közül, a Sinovacot, amit egy magáncég gyárt Kínában, s amit Magyarországon nem használnak. A Sinovacot egyébként egy tavalyi vizsgálat 50 százalékos hatékonyságúnak találta, s erre a gyenge brazíliai eredményre utaltak vissza azon a konferencián, ahol általában beszéltek a vakcinákról és ezt az egyet nevesítették. A nálunk használt Sinopharmot, ami egy állami cég terméke, meg sem említették” – ecsetelte Tóth Sándor. S hogy mi a helyzet a Sinopharm vakcinával?

„Nincs ok aggodalomra, véd a Sinopharm vakcina”

– jelentette ki a szakember, aki egy másik félreérthető és ezáltal félremagyarázható részletre is felhívta figyelmet.

„A kínai vakcinánál eleve alacsonyabb ellenanyag szint várható, mint a többieknél, mert a kínai vakcina a vírus összes antigénjét tartalmazza, tehát az immunválasz nem egyetlen antigénre összpontosul, hanem az egész vírusfehérje-kínálat mentén megoszlik. Így pedig a fajlagos ellenanyag szint az egyes antigénekre tekintve természetes módon alacsonyabb”. Majd hozzátette: A második oltás után már biztos, hogy elegendő immunválaszt kapunk az antigénre.

Tóth Sándor virológus (Fotó: Tóth Sándor)

Tehát az immunrendszer kapacitása megoszlik a különböző vírusantigének között, ezt az alábbi, szemléletes példával, közérthetően magyarázta el a virológus.

„Ha van egy adott összegem, amit elkölthetek és ezen csak húst vásárolok, akkor nagyobb mennyiségű húst tudok venni, mintha vásárolnék belőle zöldséget, lisztet, cukrot és húst is.”

hatékony kínai vakcina

Orbánt Viktort is kínai Sinopharm vakcinájával oltották be

A szakember, visszatérve a félreértett nyilatkozatra megjegyezte: „Sajnos ezt a félreértést itthoni influencerek is kiemelik és hangoztatják. Ez nagyon megtévesztő lehet. Sőt, ha elbizonytalanít embereket, akkor hátráltathatja az oltási tervet is. Nincs ok aggodalomra, hatékony a kínai vakcina”

Folyamatosan oltják az embereket Magyarországon, csak így állítható meg a járvány. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 969 647 fő, közülük 1 250 582 fő már a második oltását is megkapta – írja a koronavirus.gov.hu.

Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 30%-a már kapott oltást, szemben az uniós 15%-os átlaggal.

Az elmúlt napokban soron kívüli oltáson vehettek részt a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók. A háziorvosok által beküldött regisztráltakat Pfizer és Szputnyik vakcinákkal oltják a kórházi oltópontokon.

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb 1,5 millióval nőtt és már a 4 milliót is meghaladja a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?