Létrehozva: 2021.07.16.

Harmadik körös oltás: Ismét megelőzzük Európát a védekezésben

Magyarország átoltottság szempontjából a második helyen áll Európában, a harmadik adag vakcinát pedig nálunk lehet majd elsőként felvenni az Unióban. De világszinten is az elsők között vagyunk a koronavírus elleni védekezés ezen fázisában.

A koronavírus delta variánsa egyre komolyabb gondokat okoz világszinten, egyes tanulmányok szerint hónapokon belül ez a vírustörzs lesz felelős a fertőzések 90 százalékáért Európában is. Ezért elkerülhetetlen, hogy folytatódjon az eddigi védekezés, és újabb lépéseket kell tenni az emberek biztonságáért.

Fotó: Pixabay

Jön a harmadik oltás

Ennek érdekében hozta meg Magyarország kormánya azt a döntést, hogy augusztustól elindul hazánkban a harmadik körös oltás. Ezt Orbán Viktor jelentette be péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjújában. A miniszterelnök elmondta, hogy a vélemények világszinten megoszlanak a harmadik adag vakcina szükségességéről, valamint a vakcinák keveréséről. A WHO is bizonytalan egyelőre, de az biztos, hogy ártani nem árt a harmadik oltás. Sőt léteznek olyan tanulmányok, melyek szerint alaposan megnövelik az antitestek számát a harmadik adagok.

Aki tehát szükségét érzi, az augusztus első napjától kezdve jelentkezhet a korábbi két oltásának helyszínén, hogy a harmadikat is megkapja. A kormány kérése annyi, hogy a második oltást követően teljen el legalább négy hónap az újabb adag felvételéig. De erről az időintervallumról az oltást végző orvos dönthet szabadon, akárcsak a vakcina típusáról.

Európa előtt járunk

A többi uniós országban – köztük a franciák és a németek – még csak gondolkoznak a harmadik oltás lehetőségén, vagyis ismét megelőzte Magyarország a koronavírus elleni védekezésben a környező nemzeteket. Oltásunk pedig van elég ahhoz, hogy megkaphassa mindenki a harmadik adagot, aki csak szeretné.

De világszinten is az elsők között van hazánk a védekezés ezen fázisában. Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben június elején kezdtek el egyes esetekben harmadik oltást adni. Izraelben a napokban jelentették be, hogy a gyenge immunrendszerű vagy az eddigi oltásaikra gyenge immunválaszt adó polgárok kaphatnak harmadik oltást. Az oroszoknál július 1. óta kaphatnak harmadik oltást azok, akiket több mint fél évvel korábban oltottak be – ők jellemzően idősek.

Fotó: Pixabay

Átoltottságban is az elitbe tartozunk

Magyarországot átoltottságban egyedül Málta előzi meg Európában. A magyar lakosság 56,84 százaléka már megkapta az első oltását, a második adagon pedig a népesség 53,74 százaléka van túl. Ezekben a számokban Németország a hatodik, a franciák pedig csak a 16. helyen állnak.

A kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től, ehhez bőséges mennyiségű vakcina áll rendelkezésre – jelentette be a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Magyarország biztonságos a magas átoltottságnak köszönhetően

A kormányfő azt mondta, a harmadik oltás felvételére a másodikat követően négy hónap elteltével lesz lehetőség, de az orvosok ettől eltérhetnek. Azt is az orvosok döntik el, hogy melyik oltóanyagot adják be – tette hozzá.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Magyarország még mindig az egyik vagy talán a legbiztonságosabb ország átoltottság tekintetében Európában, magasabb azok aránya, akik a teljes védettséget adó második oltást is megkapták, mint Németországban vagy Nagy-Britanniában. Orbán Viktor azt javasolta, hogy csak azok utazzanak külföldre nyaralni, akik mindkét oltást megkapták.

Az időseket személyesen is felkeresik

Az eddigieknél fertőzőbb delta variáns megjelenése miatt az, aki nem vette föl az oltást, nagyobb veszélyben van, mint a járvány idején eddig bármikor. Ezért azokat a 65 évesnél idősebbeket, akik nem kaptak eddig oltást, személyesen meg fogják keresni – hangsúlyozta.

Iskolakezdéskor felvehetik az oltást a fiatalok

Orbán Viktor azt is bejelentette: az iskolakezdés előtt két nappal minden oktatási intézményben lehetővé teszik, hogy a 12 évesnél idősebb gyerekek felvegyék a koronavírus elleni oltást, ha a szüleik ezt megengedik.

A kormányfő azt mondta, a 12-15 év közötti korosztály 13-14 százaléka már megkapta az oltást. A 16-18 év közöttiek oltása nagy sebességgel halad, az átoltottság közöttük 45 százalék körül van – közölte.

Kötelező lesz az oltás az egészségügyi dolgozóknak

Az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus elleni oltás – közölte

Veszélyes elbizonytalanítani az embereket

Kifejtette: minden olyan vélemény, amely bizonytalanságot kelt egy válságban, baj; minden, ami a közös, egymást támogató cselekvést gyengíti, ártalmas. Ez különösen így van járvány idején, mert emberéletekről van szó – tette hozzá.

Úgy látja, az igazi veszélyt nem az álorvosok jelentik, hanem az, ha politikusok járványügyi tanácsokat adnak tesztelésről, oltásról.

Brüsszel azt akarja, hogy Magyarországon beengedjék az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba

A gyermekvédelmi törvényről azt mondta: az Európai Bizottság által küldött dokumentumot illetően „jogi huliganizmussal” állunk szemben, mert a családjog és az oktatás kizárólagos nemzeti hatáskör, mégis ebben az ügyben akarnak eljárást indítani. A bizottság álláspontja szégyenletes, nyilvánvaló, hogy az oktatási törvény módosítását kérik azzal a céllal, hogy Magyarországon beengedjék az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba – magyarázta.

A miniszterelnök kijelentette: ezt nem fogják megtenni, mert a gyermekek szexuális neveléséről a szülő dönt és európai dokumentumok is megerősítik ezt. Az iskolában lehet szexuális felvilágosítást tartani, ha a szülő azzal egyetért, de nem lehet erre beengedni mást a tanáron és az igazgató által jóváhagyott személyeken kívül – mutatott rá. Hozzátette: úgy érezzük, hogy „el akarják venni tőlünk a gyerekeinket”.

A gyermekek szexuális neveléséről a szülő dönt

Kitért arra, hogy most a magyarok egy sajátos látószögből vethetnek egy pillantást Európára, láthatják, máshol hogy mennek a dolgok. De nem lehet elvárni, hogy a magyarok úgy neveljék a gyermekeiket, ahogy mások gondolják – jelentette ki.

Úgy vélte, a vita nyelvezete és kerete jogi természetű, de a lényege politikai és Brüsszel visszaél a hatalmával, ránk akarja kényszeríteni azt, amit mi nem akarunk. Itt a gyermeknevelés jogához való szabadságról van szó – mutatott rá. Hozzátette: a gyerek szent dolog Magyarországon és nem engedhetjük, hogy szexuális propagandisták „grasszáljanak” az iskoláinkban.

Megjegyezte: Nyugaton kiskorúakon is végrehajthatnak nemváltó műtétet úgy, hogy a szülő nem ért vele egyet, ilyen helyzet Magyarországon nem állhat elő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy őt nem hívták az Európai Parlament vitájára, de menni csak akkor szokott, amikor döntő jelentőségű a helyzet. A kormányfő mindenkit arra kért, hogy töltse ki a nemzeti konzultációt és erősítse meg a kormány álláspontját.

Arról is beszélt, hogy ez a vita nem csak magyar jelenség: Olaszországban, Romániában és Litvániában is volt hasonló. Litvánia megvédte az érdekeit és ha neki sikerült, a magyaroknak is sikerülni fog – vélekedett.

Megjegyezte: a kettős mérce általánossá vált Európában, ezt mutatja az UEFA Magyarországot érintő döntése is.

A miniszterelnök szerint elfogadhatatlan az uniós pénzek összekötése egy jogvitával, mert az uniós támogatások nem adományok, hanem járnak a magyaroknak, megdolgoztak értük. A helyreállítás nem várhat, épp az a lényeg, hogy gyorsan megérkezzenek az összegek, ezért a programokat akkor is megindítják, ha az uniós pénz nem áll rendelkezésre, majd a költségvetésből finanszírozzák azokat – magyarázta.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Halálos áldozata is van a heves esőzéseknek az Egyesült Arab Emírségekben

origo.hu

Borzasztó felfedezés: megtalálták az első vámpírbaktériumokat, embervért esznek

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

mandiner.hu

Meteorológusok: nem biztos, hogy természetes okból zúdult özönvíz Dubajra

origo.hu

Undorítóan zaklatta a veronai buszbaleset halottjainak hozzátartozóit egy férfi

travelo.hu

Csodájára járnak a színpompás dunántúli völgynek, ahol azáleák virágoznak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Járványveszély: a kormány megvédi a perrel támadott gyermekorvosokat

INSIDER

Úgy szálltak ki, mint egy tankból: gyermekes apuka karambolozott Érden - Fotók

INSIDER

Hajrá, magyarok! Országjárásba kezdenek a jövő sportsikerei érdekében

INSIDER

Eltüntettek egy-két kínos képet Magyar Péterről