Létrehozva: 2021.04.28.

Hableány-tragédia: Rekordösszegű kártérítést kérnek a koreai áldozatok hozzátartozói

4,3 milliárd forint kártérítést követelnek a koreai áldozatok és családtagjaik a Hableány-katasztrófa miatt a két hajóüzemeltető társaságtól. A 28 ember életét követelő dunai vízi tragédia óta lassan két év telt el, és nemhogy a kártérítés, de még a felelősségrevonás is csak lassan halad.

Keresetet nyújtott be 26 koreai áldozat nevében eljáró ügyvédi iroda a Fővárosi Törvényszékhez – tudta meg a Ripost. Ebben az áll, hogy összesen 4,3 milliárd forint kártérítést követelnek a Viking Sigyn és a Hableány üzemeltetőjétől, egyetemlegesen. Soha magyar bíróság előtt ilyen kártérítési összeg még nem volt.

Kedden tartottak tárgyalást a Hableány tragédiája miatt indult büntetőügyben, de még mindig az eljárás elején tartanak (Fotó: TeTörténeted / Isza Ferenc)

Közben a Hableány tragédiája miatt indult büntetőügy nehezen halad. Több jogi képviselő is úgy gondolja, a védelem szándékosan, taktikából húzza az időt. Kedden megrázó felvételt vetítettek le: a videót egy, a Viking Sigyn fedélzetén utazó amerikai turista készítette, aki társaival együtt végignézte, ahogy a hatalmas hajómonstrum letarolja a kis városnéző hajót, halálba taszítva annak 28 utasát.

A közel másfél perces videó elején rögtön feltűnik a Hableány a Viking Sigyn jobb oldalán, a turistacsoport egyik tagja még viccelődik is, hogy el fogják ütni a kis hajót, és ők mindezt rögzítik – nem hitték volna, hogy ez meg is történik. A turista az esős esti Budapest néhány nevezetességére közelít, majd láthatjuk a halálba tartó koreai turistacsoport néhány tagjának utolsó rémült pillantását, mielőtt elnyelné őket a Duna. Közben jól hallható, hogy a Viking fedélzetén egyre többen azt kiáltják:

„Ó, Istenem, nekimegyünk a hajónak!”

Az igazságügyi szakértők szerint nem kérdéses: a vádlottak padján ülő Jurij C.-nak tudnia kellett, hogy ütközni fognak, ám nem tett semmit ennek elkerülésére.

A felvétel levetítése után Németh Leona tanácselnök egyértelműen kijelentette: nem fogják vizsgálni Lombos László, a Hableány kapitányának felelősségét. Pedig Tóth M. Gábor, a védelem képviselője épp ezt szeretné elérni, és többek között emiatt is folytatott hosszas vitát a bírónővel – értékes perceket véve el ezzel a tárgyalás idejéből.

Az ügy amúgy is lassan halad: a 2020. márciusi előkészítő ülés óta ez mindössze a harmadik tárgyalási nap.

„Számunkra ez az egyik legfájóbb pontja az ügynek: a Pethő-család már nagyon szeretné, hogy kimondják, ki a felelős a szerettük haláláért. Az ügy azonban egyre csak húzódik és húzódik” – jelentette ki dr. Magyar György. „Minden tárgyaláson itt vannak, amin csak engedik. Bocsánatkérésben azonban úgy tűnik, hiába reménykednek.”

A Hableány kapitányának családját képviselő védő egyenesen biztos abban, hogy nem véletlenül toporog egyhelyben az ügy.

A Hableány sétahajón 26 koreai turista, és a személyzet két magyar tagja vesztette életét, heten menekültek meg csodával határos módon (Fotó: TeTörténeted / Isza Ferenc)

„Egyértelműen védői taktika az időhúzás, és egyre nyilvánvalóbb, hogy értékes órákat veszítünk el a szándékos akadékoskodással. És ezt nem csak a szubjektív benyomásaim alapján mondom: a múltkori tárgyalási jegyzőkönyvet kielemeztem kommunikációs szempontból is. Az 510 felszólalásból a legtöbbet, 185-öt a védelem képviselője tette, tehát a tárgyalási nap közel 40 százalékában az ő álláspontját hallgattuk. A bíróval folytatott párbeszédeinek csaknem a fele nem kapcsolódott érdemben az ügyhöz: minősítette a bíróságot, a tolmácsot, a szakértőket, a jegyzőkönyvezést, kifogást emelt a határidők ellen, illetve azt is hosszan fejtegette, hogy nem ő volt covidos, hanem egy kollégája” – mondta a Ripost-nak dr. Gulyás Krisztián. „Mi, többiek, szinte alig jutunk szóhoz.”

Az időhúzás célja az ügyvéd szerint egyértelmű: amíg nem állapítják meg Jurij C. felelősségét, addig a Viking Sigyn üzemeltetője is kitér a kártérítési felelősség elől. Ráadásul a volt kapitány orvosi ellátásra szorul, és ha eljárás közben elhalálozna, az eljárást megszüntetik. Így a Viking Cruises azzal érvelhet, hogy nem állapították meg a kapitánya felelősségét a baleset miatt. Ettől persze még kártérítési felelősséggel tartozik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az F1 Kínai Nagydíj szabadedzése élőben

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

metropol.hu

Ezt gondolják kollégái a Delta digitális műsorvezetőjéről

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

metropol.hu

Péntektől újabb, jelentős árváltozások lesznek a benzinkutakon

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

travelo.hu

Videó: Anyukája mellett szinte eltörpül a Szegedi Vadaspark legújabb, cuki lakója

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában

INSIDER

Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!

INSIDER

Most érkezett: Beszorult világháborús gránátot találtak, azonnal rohantak a tűzszerészek

INSIDER

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén