Létrehozva: 2019.11.29.

Ha te is autózol, ezt kell tudnod az új benzinről

Januártól egy új jelöléssel találkozhatnak az autósok a hazai kutakon. Az eddigi E5 helyett, az E10-es matricákat ragasztják ki, ami azt jelenti, hogy a 95-ös benzinnek emelkedik a bioetanol tartalma. Az átállás már decemberben elkezdődik. Egyes szakértők szerint a régebbi autók motorja károsodhat az új benzintől, és a fogyasztás is emelkedhet, de a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint semmi ok a félelemre.

 

Forrás: MTI

Az intézkedés kizárólag egyes benzinfajtákat fog érinteni, a gázolajok összetétele 2020. január 1-je után is változatlan marad. De miért is szorgalmazzák az Európai Unióban a magasabb bioetanol arányt a benzinben? Többek között azért, mert a bioetanol növényi alapon (pl. kukoricából) előállított alkohol, és használata során a növények által megkötött szén-dioxid kerül vissza a levegőbe, vagyis az autónak sokkal kedvezőbbek lesznek az emissziós értékei. Magyarul környezetkímélőbb. Sokakban felmerül: mennyivel nő a benzinben a bioetanol aránya.

„Jelenleg a 95-ös szuperbenzin (E5 jelölés a kútoszlopon) bioetanol tartalma maximum 5 százalék lehet, ám ez a gyakorlatban 3-4 százalék körül van. A környezet védelme érdekében januártól legalább 6,1 százalék bioetanolt kell tartalmaznia ennek a benzinfajtának, de a mértéke nem emelkedhet 10 százalék fölé – mondta a Ripost-nak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A szakember elmondása szerint a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalataihoz tartozó kutakon az egyéb prémium benzinek bioetanol tartalma nem fog változni.

Noha Nyugat-Európában már korábban megjelent az E10-es üzemanyag, sehol nem történtek tömeges meghibásodások. Nem bizonyíthatóan az 1990-előtt gyártott néhány típusnál fordult elő, hogy rendszerint filléres gumitömítések, összekötőelemek mentek tönkre idővel.

Fotó: AFP

A Magyar Autóklub békéscsabai szervizpontjának vezetője azonban óvatosságra int.

Én az 1990 előtt gyártott autókba nem tankolnék ilyen benzint, és a 2001-ig gyártott típusoknál sem rendszeresen. Ezekben az autókban egyes gumialkatrészek károsodhatnak hamarabb, mint egyébként, és azok a fém alkatrészek oxidálódhatnak erősebben, melyek találkoznak az üzemanyaggal. A mai néhány éves kocsikba abszolút biztonsággal tankolható ez az új benzin, ám a 18 év körüli francia és japán autók némelyike is érzékeny lehet erre – mondta a Ripost-nak Kliment László szervízvezető.

Fotó: MTI

Grád Ottó szerint alaptalanok a félelmek.

„Azokban az országokban, melyekben a járműpark átlagszínvonala a mienknél is alacsonyabb és ahol már megkezdték az E10-es üzemanyag forgalmazását, fél, illetve egy évvel ezelőtt, semmilyen műszaki meghibásodásról nem jutott el hozzánk információ. Vagyis a bolgár és a román példa alapján nyugodtan lehet tankolni a régebbi kocsikba is ilyen benzint„ – mondta lapunknak a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, aki a fogyasztás növekedését is cáfolta, noha a bioetanolnak harminc százalékkal kisebb a fűtőértéke, mint a benzinnek, ezért azonos teljesítmény eléréséhez több kell belőle. Minél nagyobb arányban keverik a benzinbe, annál nagyobb a fogyasztás.

„Bár a bioetanol energiatartalma valóban alacsonyabb, az oktánszámnövelő komponens miatt érezhető fogyasztásnövekedést senki nem tapasztal majd” – tette hozzá Grád Ottó.

Vajon az autósok hallottak már az új benzinről? A Ripost munkatársai olyan embereket kérdeztek, akik szemre tíz évnél idősebb kocsival járnak. Kiderült, sokan közülük még nem is hallottak a változásról, de igyekeznek majd tájékozódni. Ketten a nevüket és arcukat is vállalva mondták el véleményüket.

„Nem hiszem, hogy kárt okozhat ez az új összetételű benzin, szerintem csak hiszti és felhajtás, ami körülötte van, személy szerint engem a dízelbotrány jobban érdekel. Az én autóm már 20 éves, de szerintem gond nélkül megveszem majd az új fajta benzint„ – mondta a Ripost-nak Nagy Zoltán.

Nagy Zoltán
Fotó: Ripost-Sulyok László

Zsuzsa, akinek a kocsija már több mint 18 éves, nem akart elhamarkodott véleményt mondani.

„Utána fogok nézni, mennyire érdemes ezt a fajta benzint használni. Ha valóban károsíthatja az autómat, akkor semmiképp sem fogom használni, hiába olcsóbb” – mondta Zsuzsa.

Zsuzsa
Fotó: Ripost-Sulyok László

A Ripost megkérdezett egy benzinkutast is, hogy mit tud és mit gondol erről az egészről, ő azt mondta lapunknak, hogy csak annyit tud, hogy valamilyen változás lesz. A kutas kollégái bekapcsolódva a beszélgetésbe elmondták: szerintük semmiféle veszélyt nem jelent a régi autókra ez az új benzin, nyugodtan lehet használni ugyanúgy, mint bármelyik másikat.

Azok számára, akikben kételyek merülnek fel az új benzinnel kapcsolatban, azt lehet tanácsolni, hogy kérjék ki a kocsijuk típusához tartozó márkaszerviz véleményét, illetve, ha végképp nem bíznak abban, hogy a kocsijuk jól működik majd az E10-zel, tankoljanak 98-as benzint, amely összetételében nem változik.

Az Európában évek óta szabványos motorbenzint egyébként már több országban bevezették, a közép-európai régióban Románia és Bulgária is használja.

Közel 9 éve jelent meg az unióban az E10-es benzin

Az Európai Unió 2011. január 1-jétől bevezette az E10-es benzint, amely legfeljebb 10 térfogatszázalék etanolt tartalmazhat. Az unió egyes országai és az üzemanyag-forgalmazók döntenek arról, hogy bevezetik-e az E10-as benzint, és azt is, hogy mikor. A finnek, a franciák, a németek és a belgák az elsők között kezdtek árulni a kutakon E10-es benzint.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A világ legjobb focistájának totális csődje és egy nagyképű 11-es végezte ki a Manchester Cityt

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

mandiner.hu

Követelőző fekete migránsokkal telt meg a híres New York-i City Hall Park

ripost.hu

Stana Alexandra a szerelmi életéről vallott, mindenkit meglepett

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra