INSIDER

Ha ezt csinálja a gyerek, biztosan elkapja a fejtetűt!

Új veszélyforrásnak is ki vannak téve a gyerekek! Tél vége felé majd minden évben végigsöpör az oktatási intézményeken a fertőzés...
  • Szerző: Ripost

A modern kor divatja kedvez a tetveknek: manapság minden helyzetben készül egy-egy szelfi. Egy csoportos képhez pedig össze is kell bújni, ez pedig tökéletes alkalom a tetveknek a költözésre.

A 60-as, 70-es években az iskolaorvosi és védőnői szolgálatok nagyon jelentősen visszaszorították a fejtetvességet, azonban az elmúlt években a fertőzés újra terjedt, és ma már a magyar gyerekek 1-3%-a fertőzött. A világ más fejlett országaiban a helyzet hasonló.

A fejtetvesség főleg higiéniai probléma, elsősorban az óvodás és iskolás gyerekeket érinti – mondta el a %% kérdésére Dr. Balaicza Erika bőrgyógyász. – Ha nem veszik észre időben a szülők, az egész családot végigfertőzheti és akkor nehéz megszabadulni tőle.

Legkönnyebben közvetlen érintkezés útján terjed, például úgy, hogy játék közben a gyerekek feje egymáshoz ér. Ez pedig szelfizés közben is gyakran megtörténik!

A bőrgyógyász szerint is segítheti a fejtetű terjedését a szelfizés, de hozzátette, hogy minden más helyzet is, ahol a gyerekek a fejüket összedugják.

Nem csak a szelfi okozhatja...

Egy fodrász azt is elmondta a %%-nak, hogy rövid idő alatt két esettel találkozott:

"Egy ovis kislányon és egy hölgy vendégemnél vettem eddig észre a tetűt! Mind a kétszer nálam derült ki, nem pedig otthon. Az ovis kislány a közösségben, óvodában szedte össze, a hölgy pedig aznapi utazása során, valószínűleg a BKV-n."

A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt, ártalma elsősorban a viszketés és vakarózás, amely felsebzi a bőrt, és ennek következtében másodlagos bőrgyulladás alakulhat ki. Egyik személyről a másikra bizonyos, közösen használható tárgyakkal (pl. sapkával, fésűvel, hajkefével) is átvihető.

 

Ápold a gyerek haját, de ha már megtörtént a baj, akkor se ess kétségbe!

  1. A hajápolás mellett hasznos, ha időről-időre átvizsgálod a gyereked haját, nincs-e benne élő tetű vagy serke.
  2. Ha mégis megfertőződik gyermekünk, akkor használjuk a gyógyszertárakban, drogériákban megvásárolható tetűirtó szereket.
  3. A címkén feltüntetett hatás kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által engedélyezett, OTH engedélyszámmal ellátott, bevizsgált tetűirtó szerek esetén garantálható.
  4. A kezelés után az elhalt serkéket el kell távolítani a hajszálakról. Erre a célra csak a sűrű fogazatú fésű vagy az egyenkénti (két köröm közé fogva, esetleg csipesszel történő) lehúzás alkalmas, de egy-egy serke a hajszállal együtt le is vágható.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?