INSIDER

Győrfi Pál kézrátétellel segített – 9 érdekesség, amit nem tudtál róla

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője a koronavírus-járvány elleni küzdelem arcaként tévében és interneten is napi rendszerességgel látható és ad hasznos tanácsokat. Nem csoda, hogy most a legtöbb interneten terjedő vicces képnek, azaz mémnek is ő a sztárja. A Ripost összegyűjtött 9 érdekességet, amit kevesen tudnak Győrfi Pálról.

Mentők autogramjait gyűjtötte

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Győrfi Pál kisgyerekként is szívesen játszott orvososat, s mivel közel laktak a Markó utcai mentőállomáshoz, 6 évesen megpecsételődött a sorsa: minden szabadidejében ott lógott, a segítő szándék mellett nagyon tetszettek neki a mentőautók is. Összebarátkozott a mentőkkel, begyűjtötte az autogramjaikat és napestig hallgatta a történeteiket. Amikor megtudta, hol a mentőkórház, ahonnan a legsúlyosabb esetekhez indítják a rohamkocsit, átszokott oda, és ott is mindenkivel összehaverkodott. Bár nem kímélték a mentőtörténetekkel, eltántoríthatatlan volt. Miután az érettségit követően nem vették fel a SOTE-ra, azonnal jelentkezett mentőápolónak, később pedig elvégezte a mentőtiszti főiskolát.

 

Videoklip őrzi zenekara emlékét

Édesapja fúvós hangszereken játszott, édesanyja zongorista volt, a kis Pali pedig tíz éven át tanult zongorázni, de nem szerette a sok gyakorlást. A zene a Veres Pálné Gimnáziumban vált fontossá számára, ahol a barátaival megalapították a Madártej együttest, melynek ő lett a billentyűse. A zenéket maguk szerezték, rajongótáborral, fesztiválokon, klubokban, művelődési házakban adott koncertekkel büszkélkedhettek. A félszeg, szőke, vékony, mama kedvence fiú pedig végre menőnek érezhette magát a lányoknál. Erről a korszakról már csak néhány plakát és egy Youtube-felvétel tanúskodik „Madártej együttes retro videóklip” címmel.

 

A mentőzés miatt megszegte a munkaszerződését

Régóta mentőzött már, amikor egy doktornő felvetette neki, hogy kipróbálhatná magát a gyógyszeripar területén, az üzleti életben is. Az új kihívások hamar magukkal ragadták, szépen haladt felfelé a ranglétrán, tudományos munkatárs lett belőle. Ám bármennyire is szerette mindezt és a munkaszerződése is kikötötte, hogy máshol nem dolgozhat, hetente egy éjszakára azért mindig visszaszökött mentőzni. Annyira élvezte ezeket a szakmai napokat, hogy a kollégái figyelmeztették: túlszereti a betegeket.

 

Megmentette a volt osztálytársnőjét

Egy riasztás során egy taxi sötét hátsó részében ülő, pánikroham miatt kapkodva lélegző fiatal nőt látott el, akinek egy zacskót szorított a szájához, hogy abba lélegezzen. Így a nő az általa kifújt szén-dioxidot lélegezte vissza, ezáltal gyorsan enyhültek a tünetek. Igaz, közben a lány többször is mondani próbált valamit, de Győrfi Pál folyamatosan nyugtatta, és segített a szájához tartani a zacskót. Miután hamarosan megnyugodott a nő és lekerült a zacskó, akkor derült ki, hogy Győrfi az egyik gimnáziumi osztálytársnőjén segített, aki közben végig ezt próbálta elmondani.

 

Szóvivőként kézrátétellel segített

Győrfi Pál mind a mai napig kap hálás leveleket olyan betegektől vagy hozzátartozóktól, akiknek mentőtisztként segített, vagy akár megmentette az életét. Nemrég egy nő szólította meg a piacon, aki elmesélt egy régi történetet, amikor villamosvezetőként dolgozott és összeütközött egy autóval. Győrfi szóvivőként érkezett a helyszínre, hogy tájékoztassa a sajtót, ám ahogy meglátta az ijedt nőt, odalépett és vigasztalóan a vállára tette a kezét. A nő ennyi év után is tisztán emlékszik arra a pillanatra, mert neki ott és akkor pontosan erre az érintésre volt szüksége ahhoz, hogy úrrá legyen a stresszes helyzeten, s ezért mind a mai napig hálás Győrfinek.

Budapest, 2003. december 31.
A mentők szilveszteri készenlétéről, a december 31-i felkészülésről, illetve a várható veszélyforrásokról tartott tájékoztatót Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője az mentők budapesti székházában.
Fotó: Nándorfi Máté / MTI

 

Riasztás szakította félbe a randiját későbbi feleségével

Dani fia 23 évvel ezelőtt született, igazi szerelemgyerek, akinek orvos édesanyját a mentőknél ismerte meg Győrfi Pál. S hogy mi vezetett a kapcsolat végéhez? A szóvivő azt mondja, a szerelemfaktor megvolt, ám az együttéléshez szükséges értékeik eltértek. Élete párjával, a jogász dr. Salgó Adriennel való első randevújára is kihatott Győrfi hivatása: a romantikus idillt egy riasztás szakította meg. Adrienn pedig ahelyett, hogy bosszankodott volna a váratlan helyzeten, a férfival tartott. Azóta is elválaszthatatlanok, házasságukat pedig három gyerekkel, Lillával, Alizzal és Ádámmal tették teljessé.

Fotó: TV2

 

Terpeszállásban nyilatkozott

Sajátos megoldást talált Győrfi arra a problémára, amivel leküzdhette a 160-170 centiméteres riporterekkel szembeni magasságkülönbségét a kamerák előtt. A 188 centiméter magas szóvivő széles terpeszbe állt, így nem kellett lábujjhegyre állnia a riporternek ahhoz, hogy a szájához tartsa a mikrofont. Győrfi Pál egyébként az Országos Mentőszolgálat első szóvivője, ilyen tisztség korábban nem létezett. Közel húsz éve azzal a feltétellel vállalta a feladatot, ha a teljes szervezeti kommunikációt rábízzák.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

 

Járvány idején akartak vele szelfizni

A mentők szóvivője régebben nem szeretett futni, annak idején a kosárlabdát is emiatt hagyta abba. Ám pár éve egy rendezvényen találkozott Monspart Saroltával, aki egy jó módszert javasolt a futás elkezdésére. Győrfi ma már kétnaponta gond nélkül lefut egy-két Sziget-kört. Bár a futást most sem mindig élvezi, mindig sokkal jobb, energikusabb lesz tőle a napja, és érezhetően erősebb az egészsége is. Mint a -nak elárulta, koronavírus-járvány idején is fut, mert egyedül sportolni most is lehet a szabadban, de fontos megtartani a megfelelő távolságot az emberektől. Ezért is került nehéz helyzetbe, amikor a minap valaki közös fotót kért tőle a Margitszigeten. Elmagyarázta, hogy ez most nem a páros szelfik ideje, de ha a járvány után összefutnak, örömmel tesz eleget a kérésnek.

 

Jót nevet a róla készült mémeken

A koronavírus-járvány megfékezését célzó kisfilmek főszereplőjeként egy csapásra az internetes képes poénok, azaz a mémek főszereplője lett Győrfi Pál. A szóvivő a -nak elárulta: nem zavarják a poénok, maga is jól szórakozik rajtuk, ráadásul mindegyik egy-egy fontos üzenetére épül, amelyek lehet, hogy pont így jutnak el egy-egy célcsoporthoz.

Hiszem, hogy a humor, ha nem bántó vagy ízléstelen, akkor gyógyír ebben a járványveszélyes időszakban, s kifejezetten jót tesz az embereknek egy kis nevetés.

A kedvenc mémem egyébként az, amelyiken 90 évesen vagyok látható és még mindig azt mondom: Tartsanak ki, még egy kicsit maradjanak otthon. Ez persze gegnek jó, de őszintén remélem, hogy a valóságban hamarosan enyhíthetünk a szigorú óvintézkedéseken.”

Fotó: facebook

 

Életrajz

Győrfi Pál 1965-ben született Budapesten, 1983-tól mentőápoló, 1994-ben mentőtiszti diplomát szerzett. 1998 és 2002 között egy gyógyszeripari cég tudományos munkatársaként és értékesítőjeként dolgozott, 2000-ben pedig a SOTE mentálhigiénés szakán is lediplomázott. 2002-től az Országos Mentőszolgálat szóvivője és kommunikációs vezetője.

Első fia, Dániel 1997-ben született mentőorvos szerelmétől, ám az a kapcsolata véget ért.

2009-ben összeházasodott dr. Salgó Adriennel. Ádám fiuk még abban az évben, Alíz lányuk 2011-ben, legkisebb gyermekük, Lilla pedig 2013-ban született.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?