Létrehozva: 2020.12.08.

Gulyás: koronavírus-járvány idején a pénzügyi támogatásokat nem szabad semmilyen feltételhez kötni

A Miniszterelnökség vezetője szerint Karácsony Gergely főpolgármester gyengíteni akarja a magyar álláspontot az európai uniós költségvetés és gazdasági újraindítási alap vitájában. Gulyás Gergely ezt példátlannak nevezte az MTI-nek kedden nyilatkozva.

Az EU-s költségvetés és gazdasági újraindítási alap vitájában a magyar álláspont világos, eszerint a koronavírus-járvány idején a pénzügyi támogatásokat nem szabad semmilyen feltételhez kötni, a pénzt az összes tagállamnak, de különösen a leginkább rászorulóknak azonnal ki kell fizetni – nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek.

Minden egyéb „felesleges bevándorlási és gendervitának” nincs most itt az ideje – ezeket később is meg lehet vívni -, a segítséget kell eljuttatni a rászoruló országokhoz – tette hozzá a miniszter.

A Miniszterelnökség vezetője szerint Karácsony Gergely főpolgármester gyengíteni akarja a magyar álláspontot az európai uniós költségvetés és gazdasági újraindítási alap vitájában. Gulyás Gergely ezt példátlannak nevezte az MTI-nek kedden nyilatkozva.

Gulyás Gergely Fotó: MTI

Közölte: a kormány érti ugyan a pártpolitikai vitákat – azok fontos részét is képezik a demokratikus közéletnek -, de az mégiscsak példátlan, hogy Budapest főpolgármestere a magyar álláspontot gyengíteni akarja, és „miközben az európai és magyar érdekeket egyaránt képviselve küzdünk Brüsszelben, aközben hátulról is golyókra számíthatunk a főpolgármestertől”.

Gulyás Gergely üdvösnek tartaná, ha Karácsony Gergely felismerné, hogy hol van tere a belpolitikai vitáknak és hol lenne szükség egységes kiállásra a nemzeti érdekek mellett.

A miniszter nyilatkozatával arra reagált, hogy Karácsony Gergely budapesti és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester előző nap közölte: az EU vezetőihez fordult levélben 249 magyar és lengyel önkormányzat azt javasolva, hogy ha a magyar és a lengyel kormány részvétele nélkül jönne létre az európai helyreállítási alap, akkor az EU nyisson meg egy pályázati lehetőséget a magyar és a lengyel önkormányzatoknak.

Az uniós források ügyében a költségvetési és a jogállamisági kérdéskört nem szabad összekeverni, ezt az álláspontot egyértelműen megerősítem – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden Varsóban.

Újabb uniós csúcstalálkozóra lehet szükség a költségvetés ügyében – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, megismételve, hogy tartja magát az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen elfogadott budapesti nyilatkozathoz. Morawiecki újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az uniós források ügyében a költségvetési és a jogállamisági kérdéskört nem szabad „összekeverni”. „Ezt az álláspontot egyértelműen megerősítem” – tette hozzá. Lehetségesnek vélte, hogy a költségvetés ügyében az e heti uniós csúcstalálkozó után egy újabb állam- és kormányfői értekezletre lesz szükség. „Készülünk arra, hogy a tárgyalások, megbeszélések hosszú hónapjai következhetnek” – jelentette ki. Arra a kérdésre, számol-e azzal, hogy a helyreállítási alapot 25 uniós tagállam részvételére szűkítenék, Morawiecki úgy válaszolt, hogy „különféle lehetőségekkel számol”. Aláhúzta: Lengyelország és Magyarország álláspontja a keretköltségvetés és helyreállítási alap kérdésében egységes. Hozzátette: tartja magát az Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírt budapesti nyilatkozathoz. – Szinte naponta tárgyalok a magyar miniszterelnökkel, de a soros német elnökséggel is – mondta. Kiemelte: ezen egyeztetések ténye „mit sem változtat” azon az állásponton, amelyet Lengyelország az uniós alapszerződésnek a jogállamiságról szóló 7. cikke, valamint az uniós eszközök lehívásának feltételrendszere közötti „demarkációs vonalra, teljes elválasztására” vonatkozóan megfogalmazott.  

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

mandiner.hu

A spanyolok szerint Magyarország már nem tartozik Európához

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A Nobel-díjas Krausz Ferenc is kitöltötte a zöld-párbeszéd kérdőívet

INSIDER

Orbán Viktor: Mi a béke pártján állunk

INSIDER

Már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni: elég hozzá egy mobil is!

INSIDER

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában