Létrehozva: 2021.03.11.

Gulyás Gergely megmutatta a kínai és az orosz vakcina szerződéseket

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely ígéretéhez híven fotókon is közzétette a dokumentumokat.

Gulyás Gergely ígéretéhez híven nyilvánosságra hozta az orosz és kínai vakcina szerződéseket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Facebook-oldalán tette közzé a dokumentumokat.

Fotó: MTI

„A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a kínai és az orosz szerződéseket, továbbá arra kérjük az Európai Bizottságot is: hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött szerződéseket!” – írta a bejegyzésében Gulyás Gergely.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a kínai... Közzétette: Gulyás Gergely2021. március 11., csütörtök

A dokumentumokat ide kattintva tudod megtekinteni.

Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeztek: 450 ezer adag Sinopharm és 55 200 adag AstraZeneca. A kínai Sinopharmból ez a második szállítmány, az előző több mint félmillió adagot mára gyakorlatilag felhasználták a háziorvosok a regisztrált idősek oltására. A mai szállítmánnyal együtt immár egymillió adag kínai vakcina érkezett Magyarországra. Az AstraZenecából eddig összesen 405 ezer adag érkezett, és értesülések szerint ebből a vakcinából a következő hetekben a vártnál jóval kevesebb érkezhet hazánkba. Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás, több mint egymillió a beoltottak száma és hazánk ezzel immár a második helyen van az átoltottságban az uniós ranglistán. Nálunk a lakosság 11,34%-a kapott már oltást, míg az uniós átlag csak 6,89%.

Az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növeltük a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét. Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig a 6 %-a érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ma jelentette be, hogy forgalmazásra ajánlja az Európai Unióban a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot. A vakcina európai uniós forgalmazását az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie. A Janssen oltóanyagból 4,36 millió adagot vár Magyarország, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez az első olyan vakcina, amely egydózisú.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával a regisztrált idősek oltását végezték és jelenleg is végzik a kórházi oltópontokon, a legutóbb érkezett 180 ezer adag első dózisú vakcinával akkor kezdődhet meg az oltás, ha arra a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megadja az engedélyt. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 4-én bejelentette, hogy a Humángyógyszer Bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai bejelentésének megfelelően nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kéri az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, egyre nő a betegek száma, ezért az oltási stratégia is változott. Az a cél, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Ennek érdekében a beérkező vakcina-szállítmányokat teljes mértékben bekapcsolják az oltásokba és változott egyes vakcinák alkalmazása is. Márciustól a Pfizer-BionTech második adagját a korábbi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZeneca második adagját a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be. Emellett az eddig csak 18-59 év közöttiek oltására engedélyezett AstraZeneca alkalmazása is megváltozott, ettől a héttől már 60 év felettieket is olthatják vele a háziorvosok. Az Operatív Törzs kifejezetten azt kérte a háziorvosoktól, hogy a még be nem oltott regisztrált időseket oltsák ezzel a vakcinával is, hogy az idősek minél előbb védettek legyenek.

Magyarország teherszállító repülőgépe hozta Budapestre az újabb 450 ezer adagot tartalmazó Sinopharm-vakcinaszállítmányt csütörtökön – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt írta: a tavaly tavaszi légihíd tapasztalatai alapján a kormány úgy döntött, hogy teherszállító repülőgépet vásárol, így az ország már nincs kiszolgáltatva a piaci körülményeknek.

„Mára Magyarország abba a helyzetbe került, hogy az állam rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a bajban, vészhelyzetben be tudjuk szerezni, ide tudjuk szállítani vagy elő tudjuk állítani a védekezéshez szükséges eszközöket” – hangsúlyozta.

A miniszter közlése szerint tavaly tavasszal világossá vált, hogy azok az országok tudják gyorsan és hatékonyan megvédeni magukat és a polgáraikat, amelyek ezekkel a stratégiai képességekkel rendelkeznek.

„A repülőgépnek sűrű hetei lesznek a következő időszakban is” – írta Szijjártó Péter.

Ha a csütörtökön érkezett 450 ezer adag vakcinát a következő napokban sikerül beadni az embereknek, akkor Magyarország az átoltottságot tekintve továbbra is éllovas marad Európában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán csütörtökön közzétett videóban.

A kormányfő a vakcinákat szállító repülőgépnél úgy fogalmazott: „Végre ez a pillanat is elérkezett: megjött Magyarországra újabb 450 ezer adag vakcina, ezzel 450 ezer embert tudunk beoltani, és tudjuk őket megmenteni a betegségtől vagy az azzal együtt járó elhalálozástól”.

Arra kért mindenkit, hogy miután a harmadik hullám nagy erővel támad, regisztráljon és oltassa be magát.

„Ez a vakcina jó, engem is ezzel oltottak be, és ha most sikerül a következő napokban ezeket beadnunk, akkor Magyarország továbbra is éllovas marad Európában az átoltottság tekintetében” – hangsúlyozta Orbán Viktor, akit február 28-án oltottak be a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával.

Hozzátette ugyanakkor: nem más európai országokkal „futunk versenyt”, hanem a vírussal, mert nem más európai országokat „akarunk legyőzni”, hanem a vírust, hogy „minél több magyar ember életét megmenthessük”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előzőleg szintén a közösségi oldalán jelentette be, hogy Magyarország teherszállító repülőgépe hozta Budapestre az újabb, 450 ezer adagot tartalmazó Sinopharm-vakcinaszállítmányt csütörtökön.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Haalandot keresik, Ancelotti szemöldöke legyőzte Guardiolát - mutatjuk a legjobb BL-negyeddöntős mémeket

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború Zelenszkij kérésére? + videó

life.hu

Megműtötték Csonka Andrást: hetekig kímélnie kell magát

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

origo.hu

Undorítóan zaklatta a veronai buszbaleset halottjainak hozzátartozóit egy férfi

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Úgy szálltak ki, mint egy tankból: gyermekes apuka karambolozott Érden - Fotók

INSIDER

Hajrá, magyarok! Országjárásba kezdenek a jövő sportsikerei érdekében

INSIDER

Eltüntettek egy-két kínos képet Magyar Péterről

INSIDER

Meglőtte, majd hátba szúrta riválisát egy féltékeny férfi Tatabányán