INSIDER

Gulyás Gergely: Lazításnak még nincs itt az ideje

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely a következő hetekről beszélt és válaszolt a kérdésekre.
  • Szerző: Ripost

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatót tartott a csütörtöki Kormányinfón a koronavírussal kapcsolatban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a járványügyi adatokból látszik, lazításnak még nincs itt az ideje. A legfontosabb, hogy mindenki tartsa be a szabályokat – mondta.

Gulyás Gergely elárulta, hogy a nyitás érdekében indult konzultáció nagyon népszerű volt, ma este nyolckor zárják, és az eredményeket a hétvégén nyilvánosságra hozzák. Közel vagyunk ahhoz, hogy a nyitást is megkezdhessük – tette hozzá. A konzultáció alapján döntenek majd a különféle lépésekről.

Orbán Viktor péntek reggel jelenti be a következő hetek terveit – mondta Gulyás.

Szólt arról is, hogy a következő időszakot mindenki próbálja elviselni, mert megfelelő mennyiségű oltottság esetén nem lesz szükség újabb zárásra – mondta Gulyás. A szakértők szerint a harmadik hullám csúcsközelében járunk, a legpesszimistább előrejelzések szerint március végén lehet a tetőpont – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely kérdésre kifejtette, hogy nagyon nehéz megjósolni, mikor lehet fellélegzés. Jelentős enyhítő intézkedések néhány héten belül lehetnek – tette hozzá.

Ellenőrzött vakcinával oltanak

Magyarország csak ellenőrzött és biztonságos vakcinával olt – mondta Gulyás. Ha egy biztonsági ellenőrzés nem ért véget, akkor értelemszerűen nem oltják el azt – tette hozzá. Másrészt a második oltásra is félre kell tenni. Érdemi különbség nincs a keleti és nyugati vakcinák között.

Minden vakcinára szükség van, és ezért szereztünk be nyugatról és keletről vakcinákat – tette hozzá. A védettségi igazolványok postázása is folyik: aki akár oltást kapott, akár a betegségből felépült, az védettségi igazolványt kap postán.

Az uniós tagállamok egyharmada kért segítséget a vakcinabeszerzés ügyében – mondta a miniszter. Egyre több európai országban érdeklődnek az orosz és a kínai vakcina iránt.

A legrosszabb vakcina is lényegesen kevésbé veszélyes, mint maga a betegség – mondta Gulyás.

Mi lesz Czeglédyvel?

Gulyás kérdésre válaszolva elmondta, bízik benne, hogy egyetlen párt sem fogja indítani a büntetőeljárás alatt álló Czeglédyt, ráadásul Gyurcsány ügyvédjét korábban már elítélték. A baloldalon egyelőre, úgy tűnik, ez belefér – tette hozzá.

Országosan egységes védekezés van

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy a mostanihoz képest két és félszer több lélegeztetésre is van kapacitás. Országosan egységes védekezés van – mondta egy másik kérdésre. Az álhírkeltés fölösleges – tette hozzá.

Hazugság, hogy egyes kórházakban rangsorolnának a betegek között – mondta Gulyás, aki egy másik kérdésre azt mondta, hogy nincs elég vakcina, tehát nem több oltópontra van szükség. Reméli, hogy április-májusra lesz elég vakcina.

Folyamatos az egyeztetés

Folyamatosak az egyeztetések, és folyamatos a visszajelzés az oltások kapcsán az orvosokkal. Természetesen lehetnek hibák, de ahhoz képest, hogy több tízezer oltást adnak be naponta, az azt mutatja, hogy jól működik a rendszer – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

A magyar állam nem létezőnek tekinti Jourovát

Miközben az Európai Bizottság elrontotta a vakcinabeszerzést, addig Vera Jourová nem segíti a védekezést, és más országok elleni fellépésre készül. Jourová gyűlöletet érez Magyarország ellen, és teljesen alkalmatlan. A magyar állam nem létezőnek tekinti őt – mondta kérdésre Gulyás.

Brüsszel mindent titkosított

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy semmilyen ütemezést nem kapott a kormány Brüsszeltől a Jansen vakcina ügyében. A bizottság titkosította a gyártókkal kötött szerződést – mondta Gulyás.

A helyzet az, hogy a szerződések tartalma titkos, és amikor két oldalt nyílvánosságra hoztam, akkor a bizottság magyarázatot kért.

Éppen ezért a Pfizer esetében is több hónapot késett az unió – tette hozzá.

A járványkezelés legkritikusabb heteit éljük, napról napra csúcsokat döntenek az adatok – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

Müller Cecília hangsúlyozta, minden erővel azon dolgoznak, hogy csökkentsék az elhunytak napi számát, amely 195-tel elérte az eddigi legmagasabb adatot.
Hozzátette, telítődnek a kórházak, már 10 284-en szorulnak intézményi ellátásra, közülük 1128-an gépi lélegeztetésre. Az országos tisztifőorvos szerint el kell kerülni a megfertőződést, be kell tartani a higiéniás szabályokat és fel kell venni a védőoltást.
„Nincs idő várakozásra, nincs mit kivárni” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy valamennyi, Magyarországon elérhető vakcina hatásos, megvéd a súlyos szövődmények és a halálos kimenetel ellen.
Az adatok szerint szerdán 156 096 volt az aktív fertőzöttek száma és a betegek 6,3 százaléka igényel kórházi kezelést, ugyanakkor biztató, hogy ütemezetten zajlik a védőoltások beadása – fogalmazott. Kifejtette, szerdán 100 ezer Sinopharm vakcina érkezett Kínából, ennek bevizsgálását a betárolás után kezdi el a Nemzeti Népegészségügyi Központ.
Ezt a vakcinamennyiséget az eddig regisztrált idősek első, illetve második oltására fogják felhasználni – tette hozzá.
Mint mondta, egyelőre nem tudni, meddig tart a járvány harmadik hullámának erőteljes, agresszív szakasza. A szennyvízből vett minták alapján majdnem minden településen emelkedik a vírus örökítőanyagának jelenléte, nagymértékű növekedést Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen és Zalaegerszegen mértek.
Ennek alapján egy-két hétig még számítani kell a fertőzöttek számának emelkedésére – jegyezte meg a tisztifőorvos.
Ismertetése szerint csaknem húszezerrel többen betegedtek meg az elmúlt héten, mint az azt megelőző hét napban, számuk a 9. heti 35 802-ről a 10. héten 55 484-re nőtt. A fertőzöttek átlagéletkora a 10. héten 45 év volt, ami egyre inkább a fiatalabb korosztály érintettségét mutatja, a betegek 55 százaléka nő, 45 százaléka férfi – tette hozzá.
Az egyes korcsoportok arányai nem változtak számottevően a két héttel ezelőtti adatok óta: a betegek 23 százaléka a 40-49 éves korosztályhoz, 17 százaléka az 50-59 éves korosztályhoz, 15 százaléka a 30-39 éves korosztályhoz tartozott. A 20-29 évesek és a 65 év felettiek aránya 12-12 százalék volt.
A betegek területi megoszlására kitérve Müller Cecília elmondta, a 10. héten Budapesten azonosították a fertőzöttek 21 százalékát, Pest megyében ez az arány 18, Győr-Moson-Sopron megyében 6 százalék volt. Változatlanul Zala megyében regisztrálták a legkevesebb új fertőzöttet, az összes új beteg egy százalékát. Legnagyobb arányban Budapesten és Pest megyében nőtt az esetek száma, utóbbiban egy hét alatt 81, a fővárosban pedig 68 százalékkal emelkedett a betegek száma.
Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, egy koronavírus-fertőzött – egyéni állapottól függően – körülbelül átlagosan két-három hetet tölt kórházban, azaz ennyi ideig igényel kórházi ellátást.
A favipiravir alkalmazásával kapcsolatban kifejtette, a háziorvosok általában enyhe és középsúlyos megbetegedés esetén írják fel ezt a gyógyszert, ami megakadályozhatja a súlyosabb állapot kialakulását, illetve az emiatt elkerülhetetlen gyógyintézményi ellátást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?