INSIDER

Fontos változás jön a gyógyszertárakban

A koronavírus elleni védekezés miatt újabb eszközöket árulhatnak a gyógyszertárak.
  • Szerző: Ripost

Megjelent Kásler Miklós legújabb rendelete, amelyben a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről szóló szabályozást kiegészítik egy 34. ponttal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ennek értelmében a koronavírus ellen leginkább védelmet nyújtó FFP1, FFP2 és FFP3 maszkokat már gyógyszertárak is árulhatják.

„Összhangban valamennyi mértékadó nemzetközi (CDC, OSHA, ECDC, WHO) szervezet szakmai álláspontjával az esetdefiníció alapján felmerülő COVID-19 gyanús eset, illetve a megbetegedettek ellátása során az egészségügyi személyzet légzésvédelmének biztosítására legalább FFP2, FFP3 szűrőosztályú légzésvédő alkalmazandó” – írják Müller Cecíliáék az NNK hivatalos oldalán.

A szűrő típusú légzésvédő eszközöknél a belélegzett levegő átáramlik egy szűrőn, mely a szennyező anyag visszatartásával, szűrésével a levegőből eltávolítja és/vagy megköti a részecske, valamint a gáz, gőz halmazállapotú szennyezőket. Az eszközök célja, hogy a belélegzett szennyező anyagokat eltűrhető, azaz az egészséget nem károsító szintre csökkentse le. 100%-os védelmet tehát nem kaphatunk, amelynek oka, hogy a környezeti levegő az arc és a védőeszköz zárókerete mentén, valamint a szelepeknél és egyéb szerkezeti elemek mellett a környezeti levegőből a légzésvédő belső terébe jut.

Az FFP1, FFP2 és FFP3 maszkok 1, 2 és 3 osztályba sorolhatók teljesítményük, szűrési hatékonyságuk és legnagyobb teljes alászívásuk alapján.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?