Létrehozva: 2020.10.21.

Fontos, hogy otthon maradjanak a gyerekek a 10 napos őszi szünetben

A fertőzési láncok megszakítását is szolgálja az őszi szünet.

A koronavírus-fertőzési láncok megszakítására is alkalmas lehet a pénteken kezdődő őszi szünet az iskolákban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Maruzsa Zoltán kiemelte:

fontos, hogy a gyerekek a tíznapos szünetet családi körben töltsék, ne csoportos rendezvényeken, szabadidős programokon.

Az államtitkár emlékeztetett: az őszi szünetben minden oktatási intézményben fertőtlenítő takarítást kell végezni. Ötvenkilenc iskolában, ahol a fertőzés a rendkívüli szünet és a tantermen kívüli, digitális munkarend ellenére sem tűnt el, a honvédség segítségével aeroszolos fertőtlenítést is végeznek – tette hozzá.

Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy az iskolákban és óvodákban bevezetett megelőző intézkedések sikeresen fogják vissza a járvány terjedését: a legfrissebb adatok szerint 3000 óvoda közül csak 64-ben van rendkívüli szünet, ez, illetve a tantermen kívüli digitális munkarend az iskolák mindössze hat százalékát érinti.

Hazaküldtek négy osztályt és négy csoportot, mintegy 180 tanulót a Munkácsy Mihály Gimnáziumból, miután három pedagógus koronavírustesztje pozitív lett – adta hírül a sonline.hu. Gyallai Katalin igazgató a portál kérdésére megerősítette a hírt. Mint mondta:

A protokoll szerint hazaküldtük azokat, akik a tüneteket megelőző 48 órában negyed óránál tovább kontaktusban álltak az érintettekkel.

Hozzátette: a kontaktkutatás jelenleg is zajlik, eddig négy osztályt és négy csoportot, azaz mintegy 180 tanulót küldtek haza. A pedagógusok és a technikai dolgozók közül négy személy kapcsolatait vizsgálják a népegészségügy szakemberei, az intézményben hétfőn lesz újabb fertőtlenítés.

Amennyiben az újonnan alkalmazni kezdett antigén gyorsteszt pozitivitást mutat, akkor a vizsgált személy pozitív – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a szaktárca Élethelyzetek elnevezésű videósorozata legújabb részében. Elmondása szerint ez a mentőknek és a kórházaknak is könnyebbség, mivel így a beteg azonnal a koronavírus-ápoltaknak elkülönített részlegre kerülhet.

Amennyiben azonban a gyorsteszt negatív, akkor PCR-teszttel meg kell erősíteni az eredményt

– hívta fel a figyelmet. Szerinte ez gyorsítja a diagnosztizálást, és a szükséges kezelések elrendelését.

A miniszter hangsúlyozta, hogy lesz elég kórházi ágy a fertőzésszám gyors emelkedése ellenére is. Úgy fogalmazott, teljesen tervszerűen zajlik a betegek elhelyezése annak érdekében, hogy minél kevesebb kórházba kerüljenek fertőzöttek.

Azt mondta, így megelőzhető, hogy a kórházon belül fertőzési gócok alakuljanak ki. A kórházakat pedig három fázisban léptetik be a védekezésbe: az elsőben Budapesten az Országos Infektológiai Intézetet, a Szent László Kórházat, az Országos Korányi Intézetet, és a János Kórházat. Vidéken pedig Ajka és Szekszárd kórházai mellett Kiskunhalas, Balassagyarmat, Miskolc, Nyíregyháza intézményeit. A második lépcsőben ez a kör bővült.

Amennyiben az előbbiekben említett kórházak covid-férőhelyeinek 80 százaléka betelik, akkor a védekezés harmadik lépcsőjében az összes hazai kórházi ágy 20 százalékát kell a koronavírusos betegek számára fenntartani. A miniszter megjegyezte, hogy

a kórházi férőhelyek 47 százaléka jelenleg is üres.

Kásler Miklós kitért az egészségügyi dolgozók átvezénylésére is, megjegyezve, hogy még az intenzív ellátásban dolgozó orvosok esetében sem éri el a 1,5 százalékot. A tüdőgyógyászok, belgyógyászok esetében pedig egy százalék alatt van. Ugyanez vonatkozik a nővérekre is.

„Vagyis amikor a kórházi ágyak 47 százaléka üresen áll, rendelkezésre áll az orvosi és nővéri létszám, amit minden egyéb korlátozás nélkül vezényelni lehet”

– jelentette ki a miniszter. Elismerte, hogy ez korlátozásokkal, kényelmetlenségekkel jár, azonban szerinte a klasszikus orvosi hivatással kapcsolatos tradíció az áldozatvállalás.

A miniszter október 23-a kapcsán összefogást és fegyelmezett viselkedést kért a magyaroktól, és azt, hogy tartsák be a szociális védőtávolságot, viseljék a szájmaszkot, kerüljék a tömegeket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli hírt jelentett be a Fradi Dejan Sztankovicsról

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

life.hu

Ettől leszünk formásabbak - A 6 legjobb gyakorlati tipp nőknek

vg.hu

Csengeri óriásbörtön: zajlik a toborzás, kiderült, mennyiért keresnek dolgozókat

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

travelo.hu

Tengerimádók figyelmébe: Íme, Európa 25 legjobb tengerparti strandja

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Kérsz egy golyót?” – Játékfegyverrel kirabolta a pizzafutárt egy férfi Hevesen

INSIDER

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba - Videó

INSIDER

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

INSIDER

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre