INSIDER

Folytatódik a Karácsony-féle autósüldözés: kitiltaná a dízelautókat a városból

Karácsony Gergely főpolgármester átvette a Greenpeace petícióját, amelyben arra kérik a városvezetést, hogy tiltsa ki a városból a dízelautókat.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Soknak nehezen nevezhető, 45 ezer aláírást gyűjtött össze több mint két év alatt a Greenpeace, amit átadott Karácsony Gergely főpolgármesternek, miszerint tiltsa ki a dízelautókat Budapestről, vagy legalább tegyen közzé egy ütemtervet ennek megvalósítására.

Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

Az eseményről beszámoló Soros-blog, a 444 kérdésére, hogy milyen céldátumra lehet számítani, nem adott egyértelmű választ Karácsony, viszont megjegyezte, hogy alacsony kibocsátású zónák létrehozására is szükség van, ezekhez is kell egy céldátum, ezért még idén a közgyűlés elé fog kerülni a kérdés.

Azzal mindenki egyetért, hogy fontos foglalkozni a főváros levegőminőségének javításával, kérdés azonban, hogy a Karácsony Gergely vezette Városháza ezt hogyan tudja kivitelezni. Eddigi intézkedéseivel ugyanis a főpolgármester folyamatosan az autósokat büntette, és még nagyobb környezetszennyezést eredményezett az elviselhetetlen dugókkal.

Már a kihasználatlan kerékpársávok felfestése is óriási felháborodást okozott, miután azokat úgy alakították ki, hogy az autósoktól vettek el egy teljes forgalmi sávot.

A nyár eleji átgondolatlan lezárások, új busz- és kerékpársávok kialakítása szintén katasztrofális helyzetbe hozta az autósokat, végeláthatatlan dugók alakultak ki. A főpolgármester pedig csak annyit üzent az autósoknak, „szálljanak ki és menjenek gyalog”.

Ráadásul a rakpart és a Lánchíd lezárása után megkezdődött a Blaha Lujza tér rosszul megszervezett felújítása is, ami újabb lezárásokat és dugókat okozott. Az autósok így kénytelenek a legnagyobb kánikulában is lépésben araszolni a főváros útjain, a dugók okozta szmogban.

Már 2019 őszén óriási volt a felháborodás Karácsony Gergely azon ötlete miatt, miszerint ki kéne tiltani a dízeles autókat Budapestről. Sokak szerint csak a valós problémák eltereléséről szól Karácsony ötlete, míg mások szerint teljes káoszt hozna a városba, ha megvalósulna ez az intézkedés. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb árut dízellel szállítják. Cégek juthatnának csődbe, sok embernek meg megoldhatatlan anyagi gondot jelentene, ha Karácsony végig tudná vinni akaratát.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?