INSIDER

Fizetős parkolóvá változtatták Zuglót

Szórólapokon és autókra ragasztott matricákon figyelmeztet Zugló vezetése, hogy augusztus 1-től újabb hatalmas területeken szűnik meg az ingyenes parkolás. A XIV. kerület Herminamező városrésze mellett a Bosnyák tér környékének jelentős része egészen az Egressy útig jövő hónaptól fizetőssé válik.
  • Szerző: Ripost

Rengetegen kiakadtak az ellenzéki vezetés lépésén, hemzsegnek a panaszok Zugló Facebook-oldalán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

K. Szilvia:

„Nem elég, hogy a kerületben történő ügyintézések során, szüleim (fizetős zóna) látogatásakor fizetek, de saját lakhelyemen az ingázók miatt meg nem tudok leparkolni. Felháborító, átgondolatlan, lehúzós projekt!”

P.-D. Gabriella:

„Ráadásul, ami a park zöldövezeti részét illeti, borzalom. Gaz, gaz hátán, tele bogarakkal.”

H. Zoltán.:

„Direkt csinálják így („területről átjövés”), fokozatosan, lépcsőkben – hogy a zsúfoltabb területen élők mindig panaszkodjanak, így meglegyen a látszólagos indok a következő lépcsőre. Valójában sosem volt itt parkolási gond, de ha eleget mantrázzák, még elhisszük...”

K. Annamária:

„Felháborítónak találom, hogy kerületi lakos, ha épp a zónán – amiből van vagy öt – kívül lakik, akkor semmi kedvezménye nincs, ami az egész kerületre, egész évben érvényes lenne. Hogy tudjunk orvoshoz menni, fitnesz terembe, bevásárolni a Bosnyák téri piacon stb. És ha valaki még a kerületben dolgozik is, akkor sem parkolhat, nemhogy ingyenesen, de kedvezményesen sem. Más budapesti kerületekben ez nem így van. Ott az egész kerületre, vagy annak a felére érvényes a kedvezmény. Pl. a belvárosi lakosok ingyenesen parkolnak az egész kerületben.”

Ami eddig az érintett területeken ingyenes volt, az most óránként 265 forintba kerül – hétköznap 8 és 18 óra között.

Fizetniük kell a lakóknak?

Ha valaki a kijelölt új parkoló zónákban állandó bejelentett lakcímmel rendelkezik, akkor az önkormányzatnál évi 2000 forintért igényelhet várakozási hozzájárulást, amit minden évben meg kell újítania. Ha több autó is van a családban, akkor fejenként egyre lehet kérvényezni a várakozási hozzájárulást. Az albérlők viszont, ha a piros zónában élnek, szép pénzt csengethetnek az otthonuk előtti parkolásért.

A vállalkozók „bérletet” válthatnak

Akinek a fizetős zónába esik a boltja, az negyedévre és egész évre is befizethet egy határozott idejű várakozási hozzájárulást, mind a céges, mind a saját autójára. A negyedéves „bérlet” 63, az éves 189 ezer forintba kerül, plusz az 5000 forintos ügyintézési díj. Akinek nem ugyanabba a zuglói fizetős zónába esik az állandó lakcíme és a vállalkozási telephelye, az mindkettőre külön fizethet.

Megtelnek a fizetős zónán kívüli utcák

A arra is rákérdezett az önkormányzatnál, számolnak-e azzal, ha a lakók a fizetés helyett a szabad területekre állnak át az autójukkal, komoly megterhelést és újabb problémákat okozva a kerületben élőknek.

„Gondoltunk rá, és biztosan így is lesz”

– mondta kollégánknak az ügyintéző.

Valószínűleg az ingyenes területen fogják parkoltatni az autójukat azok az emberek, akik nem tudják máshogy megoldani a helyzetet, aminek adott esetben nem fognak örülni az ott élők.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?