INSIDER

Figyelmeztet a családorvos: ez vár a gyerekekre a tanévkezdés után

Maszk és hőmérőzés nélkül kezdődik holnap az iskola, köszönhetően a magasabb átoltottságnak. De a gyermekorvos figyelmeztet: az esetszámok nőni fognak a gyerekek körében is, mert nyakunkon a 4. hullám a delta variánssal, ezért fontos oltatni a gyerekeket is!
  • Szerző: Ripost

A diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően ez a iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint a tavalyi – emeli ki a koronavirus.gov.hu oldal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Csak tünetmentes gyerek menjen iskolába!

De figyelmeztetnek: a szülők tünetes gyermeket ne vigyenek közösségbe! Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az igazgató döntheti el, hogy mikor tekinti igazoltnak a diák távolmaradását.

Dr. Bense Tamás praxisában most csak elvétve akadnak koronavírussal fertőzött gyerekek. De a családorvos szerint ez csupán vihar előtti csend. „Sajnos a delta variáns megjelenése miatt be fog robbanni az újabb hullám. A gyerekeknél sokszor tünetmentesen, vagy egészen apró tünetekkel zajlik le a betegség. Akár csak egy 1-2 napos nátha, vagy egy lazább széklet, vagy egy kis tüsszögés, köhögés. Bármelyik lehet egy lezajló koronavírus kísérőtünete. Lehet, hogy a gyerek könnyen átvészeli, de a környezetét erősen fertőzi. Egy kis tüsszögéssel hazaérkező gyerek megfertőzheti koronavírussal a kistestvéreket, nagyszülőket, vagyis bárkit – főleg, aki oltatlan„ – figyelmeztet a gyermekorvos.

Fotó: drbense.hu

A poszt-Covid és a sokszervi gyulladás miatt is fontos az oltás

„Viszonylag kevés koronavírusos gyerek kerül lélegeztetőgépre. Náluk nem is a súlyos megbetegedés a legnagyobb veszély, bár az is előfordul. Hanem a poszt-Covid” – mondja Bense doktor, akinek sok utótünetes gyerek páciense van. Ez több héttel a betegség lezajlása után, rendkívül tartósan igen kellemetlen: idegrendszeri tünetek, fejfájás, figyelemzavar, szaglászavar, hajhullás, nagyon tartós köhögés, szívvel kapcsolatos probléma, mint például szívritmus zavarok, vagy a tüdőszövet elhalása. Gyakoriak a depressziós és szorongásos tünetek is, vagy emésztési zavarok, fogyás, bőrpanaszok, kiütések. Időnként jelentkező lázak, alvászavar, tüdőproblémák, lelki zavarok. Jellegzetes a szemvörösség is és a tartós torokfájás, valamint a vérnyomáskiugrás.

A másik rettegett betegség a sokszervi gyulladás – írja a Metropol. „Ez hetekkel a gyógyulás után fordul elő, de nem egyenlő a poszt-Coviddal. Tartós tüneteket okoz. Az egyik vezető tünet az elhúzódó lázas állapot. Gyengeség, aluszékonyság, bágyadtság, de akár eszméletvesztés is lehet. Szintén jellemzik a vörös szemek, valamint az ajkak berepedezése, a kéz és lábduzzadás. Jellemző a nyirokcsomó-megnagyobbodás és sokan panaszkodnak hasfájásra, hasmenésre, hányásra” – emeli ki Bense Tamás.

Az orvos kisunokája is kap oltást

„A sokszervi gyulladásban szenvedők lassan, esetleg maradványtünetekkel gyógyulnak. Ezek az utótünetek hónapokra vagy netán egy életre is károsodást okozhatnak a gyereknek. Ezért én minden szülőt arra buzdítok, hogy oltassa be a gyerekét. A mi családunkban például a kisunokám 23-án töltötte be a 12. évet és múlt péntekre már volt időpontja az oltásra” – mondta a családorvos.

Megkezdődött a gyerekek iskolai oltása

Hétfőn megkezdődött az iskolai oltási akció, amelyre előzetesen 48 ezer diákot regisztráltak a szüleik. A gyerekeket Pfizerrel oltják augusztus 30-31-én, valamint szeptember 2-3-án az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. A tanuló saját iskolájában vagy egy közeli iskolában jelölték ki az oltás helyszínét. A szülők az oltás időpontjáról és helyszínéről külön értesítést kapnak. Az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak a jelentkezési lapot. Ezeket a szülők e-mailben megkapták.

Az első oltás után 3 héttel kerül sor a második oltásra ugyanott, ahol az első dózist beadták. A 12 év feletti korosztály számára is folyamatosan nyitott az internetes regisztráció és időpontfoglalás lehetősége is, amelyen keresztül eddig 205 ezer diákot regisztráltak oltásra és 171 ezren (83%) már fel is vették azt.

Több a meghűléses beteg gyerek sulikezdés előtt

Megnő a gyermekorvosi rendelők forgalma iskolakezdés előtt – mondja dr. Bense Tamás. Ilyenkor sokkal több a meghűléses eset, mert a 30 fokhoz szoktunk hozzá, és az utóbbi napok hűvösebb időjárása ellenére sok gyerek maradt egy szál pólóban. Ráadásul hiába állt az egész nyár a szülők előtt, a nyárra tervezett kivizsgálásokat sokan gyakran az iskolakezdés előtti hétre próbálják időzíteni. Ezek általában régi, krónikus panaszok, amelyekhez kivizsgálások kellenek, bejelentésre, időpontra, így sokszor becsúsznak a suliidőszakba.

Tombol az allergiaszezon is

Már tart az első komoly fagyokig tartó allergiaszezon is. Sok gyerek tüsszög, folyik az orra. Ha valakinek visszatérő allergiás tünetei vannak, érdemes elmenni egy allergiavizsgálatra is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?