INSIDER

Felháborító, erre buzdítják a vállalkozókat a vírustagadók

Több fronton támadták már a védelmi intézkedéseket: azt hirdették, le a maszkkal, uszítottak az oltás ellen, most pedig külföldi példák alapján arra bátorítják a vállalkozókat, hogy menjenek szembe a törvénnyel és nyissanak ki az éttermek, edzőtermek, kocsmák. Drága mulatság lenne!
  • Szerző: Ripost

„Üdv mindenkinek! Mikor kezdjük a maszkledobós, mindenkinyitós bulit?„ – teszik fel a kérdést egy oltásellenes csoportban. Ez nemcsak hergelés, a hozzászólásokból kiderül, hogy ténylegesen ilyen megmozdulásra készülnek. Sőt, konkrét időpontot is megjelölnek: január 25-ét, egy nappal előtte pedig tüntetést szerveznek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Remélem, hasonló tömeg lesz Budapesten a Hősök terén, mint Bécsben az utcán… Nem kérünk a kínai vakcinából, nem kérünk a maszkból, nem kérjük a korlátozásokat. Kérjük vissza a régi életünket! Kérjük a vendéglátosókat is, hogy január 25-én nyissanak ki! ”- így a felszólítás. Ezzel azonban nemcsak törvényszegésre buzdítják a cégeket, de emberek életével is játszanak.

Tüntetés Prágában január 10-én. Úgy látszik, nekik is megvan a maguk dr. Gődénye (Photo by Michal Cizek / AFP)

„A vírustagadók, hasonló szövegeket terjesztők jelentősen hátráltatják azokat a védekezési mechanizmusokat, amelyeket a tudomány és a kormány előír, illetve biztosít mindenki számára„hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes. Nagyon fontos a mostani időszakban, hogy mindenki átérezze az egyéni felelősségét. Azzal nem törődnek a tüntetésszervezők, engedetlenségre buzdítók, hogy a következményeket az amúgy is nehéz helyzetbe került vállalkozóknak kell viselniük, ha hallgatnak rájuk. A rendőrség nemcsak súlyos, akár egymillió forintos pénzbírsággal sújthatja az engedetlen tulajdonost, hanem be is zárathatja a helyet, akár egy évre.

A szervezők arra hivatkoznak, ha elegen lesznek, tömegeket nem fognak megbüntetni. Ez azonban nincs így. Polgári engedetlenségről beszélnek, de arról nem, hogy ezzel emberéleteket veszélyeztethetnek. Azt sugallják, mintha a korlátozások feloldása pusztán a kormány elhatározásán múlna és nem volna köze a járványhelyzethez, a közösség érdekének védelméhez.

A legtöbben szerencsére kanapéhuszárok

A hozzászólásokból kiderül, hogy a vendéglátósok, edzőteremtulajdonosok szeretnének ugyan kinyitni, de inkább megvárják, amíg erre engedélyt kapnak. Csak néhányan írják, hogy csatlakoznak a korábbi, engedély nélküli nyitáshoz.

Február elsejére egy másik csoport Országos Nyitás néven hirdet akciót – a kormány arról később dönt, február 1. után milyen járványügyi szabályok maradnak érvényben -, másfélezer ember azt jelezte, hogy ott lesz, további 6500 érdeklődik iránta. Ez nem túl magas szám, de valószínűleg ők is inkább kanapéhuszárok: az eddigi hasonló megmozdulásokon Magyarországon legfeljebb tíz-húsz ember vett részt ténylegesen.

 

Külföldön ráfáztak, akik kinyitottak

* Lengyelországban január 13-án tömegesen megmozdultak éttermek, kozmetikusok, kocsmák tulajdonosai és a zárás ellen tiltakoztak.

* Lo apro – vagyis Én nyitok! felkiáltással szerveztek mozgalmat Olaszországban január 15-én a bezárási rendeletek ellen.

* Bécsben január 17-én volt hasonló jellegű tüntetés.

A büntetés külföldön sem maradt el. Több éttermet megbírságoltak, volt, amelyiknek bevonták a működési engedélyét.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?