INSIDER

Feleannyi idő alatt kimutatja a koronavírust a magyar találmány

Olyan PCR-tesztet fejlesztettek ki magyar kutatók, ami képes feleannyi idő alatt kimutatni a vírust, mint a korábbi, ugyanazzal a megbízható eredménnyel. Ezzel nemcsak időt, hanem munkaerőt is tudnak spórolni a laborok, és a betegek gyorsabban kaphatják majd meg az eredményt.
  • Szerző: Ripost

A Semmelweis Egyetemen tesztelték azt az új PCR-tesztet, amit magyar kutatók találtak fel. Alig várták, hogy megkapja a fejlesztő cég a forgalmazási engedélyt, annyira bevált. Dr. Bérces Attila, a tesztet kifejlesztő Omixon Biocomputing Kft. vezérigazgatója nyilatkozott a -nak, további érdekességeket is megosztva az új felfedezésről.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Bérces Attila, az Omixon Biocomputing Kft. vezérigazgatója

Az új teszt lényege, hogy „egy lépésben” végzi el a diagnosztikát, mivel nem szükséges a mintából kivonni a vírus örökítőanyagát, az RNS-t az eredményhez. Így amellett, hogy időt spórolnak, kevesebb laboránsra lesz szükség.

„Az új tesztet, mivel gyors és hatékony, a jövőben egyre többször fogjuk használni” – közölte Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Az új PCR teszt (Fotó: Omixon Biocomputing Kft.)

A magyar cég az új tesztet egy kaliforniai partnerrel együtt fejlesztette ki, és kizárólagos forgalmazási jogokat kaptak egész Európában, a Közel-Keleten és Afrikában. A tesztek már elérhetők, forgalomba kerültek. Az Omixon Biocomputing Kft. vezérigazgatója, dr. Bérces Attila a -nak elmondta: cégük évek óta olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek hasonlítanak a koronavírus-tesztek előállításához, így megvolt ehhez az alaptudásuk.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI)

„Világszerte óriási a hiány a PCR-tesztekből” – tette hozzá. „Csak Európában napi 1 millió tesztet végeznek el, hazánkban napi tízezret. A vírus kihívás elé állított. Bár megjelent a piacon több, a miénkhez hasonló PCR-gyorsteszt, ezek úgynevezett „zárt rendszerek”, melyek egyszerre néhány mintát képesek elemezni. A nyitott rendszerek pedig akár 384-et is, ráadásul olcsóbban! Sőt, a hagyományos PCR-tesztekkel szemben is versenyképes: eddig körülbelül 4 órát vett igénybe egy teszt elemzése, a miénkkel ez két órán belül megvan, és az eredmény ugyanolyan pontos” – emelte ki Bérces Attila.

„A másik előnye, hogy kevesebb emberi munkára van szükség a használatához, így felszabadítja a laborosokat, valamint a hibázás lehetősége is csökken. Ez a fejlesztés egyértelműen megnövelheti a tesztelési kapacitást az országban és jó az esély a külföldi értékesítésre is, ami Németországban már meg is kezdődött” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Teszt kisokos – melyik milyen?

A jelenleg is használatban lévő koronavírus tesztek:

* Szerológiai tesztek, amelyek vérből mutatják ki a vírus ellen képzett ellenanyagot. Ezek csak arra használhatók, hogy a már lezajlott betegséget kimutassák.

* Az antigén teszthez orrból és garatból kell mintát venni. A teszt a vírus fehérjéjét mutatja ki, kevésbé érzékeny, mint a PCR-teszt.

* A PCR-teszt a legmegbízhatóbb, ezt fogadják el bizonyítékként. Ehhez is az orrból és a garatból kell mintát venni. A teszt a vírus örökítőanyagát, az RNS-t keresi a mintában.

 

És ezeket olvastad már?