INSIDER

Felajánlás: 3D-ben nyomtatnak maszkot, védőfelszerelést a magyar cégek

Fantasztikus ez az összefogás! Összeállt 44 magyar vállalkozó, és felajánlották, hogy 3D-nyomtatóval előállítanak olyan maszkokat és védőfelszereléseket, amik segítenek a harcban a koronavírus ellen.
  • Szerző: H. N.

Néhány nap alatt 44 kisebb és nagyobb magyar vállalkozás ajánlotta fel kapacitását és segítségét a „3D-nyomtatósok önkéntes csoportjának”, hogy együtt küzdjenek a koronavírus ellen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Védőszemüveget, szájmaszkot, lélegeztetőgépekhez szükséges szelepet, és minden olyan eszközt gyártanának, amire csak szükség lehet.

Az ötletet az olasz Chiari városban működő Isinnova vállalkozástól vették, amely amikor megtudta, hogy a helyi kórházban hiánycikk több létfontosságú eszköz, azonnal akcióba lépett. Felvették a kapcsolatot a kórházzal, és több mérnökkel. A legsúlyosabb hiány náluk az úgynevezett Venturi-szelepből volt, amelyekkel a betegeket rácsatlakoztatják a lélegeztetőgépekre. Ezeket higiéniai okokból 8 óránként kell cserélni, és a gyártó már nem győzte az utánpótlást. Az első 100 szelepet egy nap alatt gyártották le, majd a nyomtatókat bevitték a kórházba, hogy gyorsítsák a folyamatot. A nyomtatás nem is drága: egy szelep előállítása kevesebb mint 1 euróba kerül, de a cég nem kér érte egy fillért sem.
„Ezt a hírt olvasva gondoltunk arra mi is, hogy a magyar kórházaknak és betegeknek is segítenénk, amennyit csak tudunk. Több mint száz nyomtatónk van, és szeretnénk segíteni a vírus megfékezésében és a védekezésben” – mondta el Havasi Attila, a csoport alapítója a -nak.

Fotó: Krajecz Zoltán

„Nem cél hogy orvosi eszközöket gyártsunk, de az igen, hogy bármi mással, amivel tudunk, segítsünk az ápolóknak, orvosoknak. Az első 4 nap alatt 90 maszkot gyártottunk le, hozzá kaptunk szűrőket az Egis-től, melyet egy varroda ingyen feldarabolt. Mind a szűrő, mind a maszk fertőtleníthető, újrafelhasználható. Egy orvos és egy motoros futár már teszteli őket. Ettől a héttől átállunk a plexi arcvédőkre, ehhez kaptunk ingyen táblákat, illetve 8000 darab bekerülési költségét már összegyűjtöttük.”

Fotó: Krajecz Zoltán

A csoportnak annyi a megkeresése, hogy már hárman látják el a kommunikációs feladatokat. Nem felajánlók, hanem olyanok keresik meg őket, akiknek a mindennapi életükhöz lenne szükségük védőeszközökre. A megkereste a hírrel az operatív törzset, akik azt válaszolták: minden felajánlást nagyon szívesen fogadnak. Lapunk segített abban, hogy a cégek felvehessék a kapcsolatot az operatív törzzsel – reméljük, a 8000 készülő maszk hamarosan azokhoz kerül, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?