Létrehozva: 2020.08.24.

Fel a maszkkal! Mától bekeményítenek a buszon, vonaton

Szigorúbban ellenőriznek és keményebben büntetnek mától a távolsági buszokon és a vonatokon, a budapesti közlekedési cég is nagyobb határozottságot ígér, miután az utóbbi időben – ahogy arról a Ripost is beszámolt – sokat lazult a maszkhordási fegyelem.

Egyre több a fertőzött, és nemcsak a világban, Magyarországon is. Sokan külföldről hozzák be a vírust, és amíg nem derül ki, hogy betegek, észrevétlenül fertőzik a környezetüket – például a tömegközlekedésben. A nyár folyamán lazult a fegyelem, sokan nem vagy rosszul hordják a maszkot. Az iskola közeledtével a közlekedési cégek azt ígérik: bekeményítenek a járműveken, jobban ellenőrzik a maszkviselést és szigorúbban járnak el. Fontos ez amiatt is, hogy az iskolaévet rendesen meg lehessen kezdeni és ne kelljen átállni a digitális oktatásra.

Így aztán semmi értelme a maszkviselésnek! A szabály: el kell fedni a szájat és az orrot Fotó: Ripost

A MÁV eddig kétezer vonaton tartott ellenőrzést

A MÁV munkatársai is azt tapasztalták, hogy egyre kevesebben veszik fel a maszkot. Az is előfordult, hogy rátámadtak a vonatkísérőre: augusztus 15-én a Debrecen felől Budapestre tartó Kamilla InterCityn a jegyvizsgáló egy utast többször is hiába figyelmeztetett, hogy használjon maszkot, ezért rendőri segítséget kért. A vonatot Albertirsán megállították, ekkor az utas megpróbálta megütni, majd leköpte a vonatkísérőt, végül a rendőr szedte le a vonatról.

A vasúttársaság az elmúlt három hét alatt a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel közösen több mint kétezer vonaton tartott ellenőrzést, figyelmeztették a maszk nélkül utazókat. Azokat, akik a figyelmeztetés ellenére nem viselnek maszkot, leszállítják a járműről. A következő napokra, hetekre még szigorúbb ellenőrzést ígérnek, ha kell, rendőrt hívnak.

Az ellenőrök ezentúl szigorúbban ellenőrzik a maszkviselést. Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Mától rendőrök is figyelnek a buszállomásokon

A Volánbusz Zrt. azt közölte, hogy munkatársaik a rendőrséggel együttműködve szigorúbb ellenőrzést fognak tartani: már a megállókban rendőrök figyelmeztetnek a maszk használatára. Folyamatosan fertőtlenítik a buszokat, a megállókban pedig 700 érintésmentes kézfertőtlenítőt tettek ki országszerte.

 

Figyelmeztetnek a fővárosi járatokon

Naponta átlagosan 120 jegyellenőr és a beléptetésben 131 utaskoordinátor dolgozik, közölte a Ripost megkeresésére a BKK. Ezenkívül egy szerződött partnercég további 95 munkatárssal vesz részt a feladat ellátásában. Ők ellenőrzik a maszkhasználatot is, és ha szükséges, leszállítják az utasokat a járműről. Arról, hogy eddig ez hány esetben történt meg, nem vezetnek nyilvántartást, de állítják: sokszor volt rá példa. Az iskolaév kezdetével még szigorúbban veszik a járványügyi szabályok betartását.

Vannak, akik egyáltalán nem törődnek a járvány megelőzésével Fotó: Ripost

A metrón eddig nem kérték számon

A Ripost és olvasóink tapasztalatai alapján szükség is van a szigorításra, a metrónál még a jegyvizsgáló ellenőr se szól. Kollégánk nap mint nap a 3-as metrót használja, ahol még egyszer sem állították meg, ha elfelejtette feltenni a maszkot. Utasokat kérdeztünk a tapasztalataikról, akik megerősítették: sokat lazult a fegyelem és bizony az ellenőrök sem teszik ezt szóvá.

Nap mint nap járok munkába és látom, hogy az utazók egy része nem hord maszkot vagy csupán addig, amíg a buszvezető látja. Ellenőrökkel pedig március óta nem találkoztam

– állította Horváth Szilvia. Balogh Vilmos ugyanezt tapasztalta.

A buszsofőrnek kellett figyelmeztetnie egy hölgyet, hogy amíg nem takarja el az arcát, nem megyünk tovább. Én azt mondtam, hogy le a kalappal a sofőr előtt, hiszen mindannyiunk egészségét védi

– vélekedett a férfi.

 

Merkely szerint a gyerekek is viseljék Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint közelebb van a vírus második hulláma, mint gondolnánk. Ennek kapcsán kiemelte: a védekezés nagyon fontos szerepet fog játszani a követező időszakban. Az iskolakezdés kapcsán hangsúlyozta, hogy a gyerekek akár már 8 éves kortól viselhetik a maszkot. Hozzátette: az ő kisfia 8 és fél éves, de már magától veszi fel például a boltban.

 

500 ezer forintig büntethetik a szabálysértőket

A koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések megszegése szabálysértésnek minősül, a bírság összeghatára 500 ezer forint. Ilyen magas bírságot azonban inkább olyan vállalkozások kaptak, amelyek például a zárva tartási kötelezettséget megszegték tavasszal. Az az eladó, pincér, aki nem viseli a maszkot, általában 30-50 ezer forint bírságot kap, a vevőt vagy utast pedig 30 ezer forintra büntetik. A hatóságok és a közlekedési cégek igyekeznek szépszerével és jó szóval elérni, hogy mindenki megértse a szabályok szükségességét és betartsa azokat, csak végső esetben büntetnek.

Gyorsan nő a fertőzöttek száma Több mint 23 millió ember fertőződött meg a világon az új, Covid-19 járvány során és több mint 800 ezren vesztették életüket. Naponta átlagosan negyedmillió új fertőzött van. A járvány az amerikai kontinensen terjed leggyorsabban, de riasztóak a számok a környező országokban is, különösen délen. Spanyolországban, Horvátországban és Olaszországban az utóbbi napokban megugrott a fertőzöttek száma. Magyarország még viszonylag jól áll – szombaton 22 új fertőzést mutattak ki –, de hogy ez így is maradjon, ahhoz nagyobb fegyelemre, a járványügyi szabályok betartására van szükség.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezért kérik el a személyidet az Aldiban

origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

mandiner.hu

Németországban felismerték: hatalmasat tévedtek a magyarokkal kapcsolatban

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

travelo.hu

Totál részegek voltak a madarak, az állatmentők azt hitték haldokolnak

ripost.hu

3 csillagjegy, akiknek most nagyon kerülniük kell a konfliktusokat

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb bizonyíték Bajnai Gordon és Magyar Péter kapcsolatára!

INSIDER

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

INSIDER

7 millió a családi házakra: bővült az Otthonfelújítási program, íme a részletek!

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Azt hitték, hogy csak lusta a tesiórákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

INSIDER

Kizuhant az iskola emeletéről a gimnazista lány Kolozsváron

INSIDER

Csapadékos, de legalább újra meleg idő várható

INSIDER

Jó híreket kapott a drukkerlány, aki a kemoterápia miatt ajándékozta el a meccsjegyét