INSIDER

Ezt mondja Rusvai Miklós a harmadik oltásról

Rusvai Miklós elárulta, mi a véleménye a harmadik oltásról. A virológus lapunknak azt is kifejti, hogy mit gondol az oltások mixeléséről.
  • Szerző:

Dr. Rusvai Miklós üdvözölte a hírt, miszerint augusztus 1-től bárki kérheti a harmadik oltást. „Jó, hogy bevezették ezt, nagyon örülök neki!” – mondta a virológus. Lapunknak azt is elárulta, hogy szerinte mi indokolja, kiknek javasolja, miben hasonlít az influenza oltásokra. A professzor arra is kitért, mit gondol az oltások mixeléséről.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Rusvai Miklós virológus a harmadik hullámról beszélt

Dr. Rusvai Miklós virológus Fotó: Origo – Talán Csaba

Mi indokolja a harmadik oltást?

„A delta variáns érkezése is indokoltá teszi a harmadik oltást. Másrészt, tudjuk, hogy a koronavírus oltások nem adnak életre szóló védettséget, más szóval lecseng az immunitás egy idő után, és mivel most még nagy a fertőzésveszély, hiszen nem ért véget a világjárvány, ezért célszerű az immunmemóriát egy harmadik oltással felfrissíteni” – magyarázza Rusvai Miklós.

Kiknek javasolt?

Elsőként azoknak javasolja a professzor a harmadik oltást, akiknek nem alakult ki antitestes immunválasza, megmérették és tudják, hogy nem védettek.

„Nekik minél előbb be kéne adatni a harmadik oltást. Azoknak is nagyon ajánlom, akik már a kampány elején lettek immunizálva, tavaly decemberben vagy idén január-februárban és rizikó csoportba tartoznak, mint például az idősotthonok lakói, az idősebb, hatvan év feletti orvosok, egyéb egészségügyi dogozók, akik a frontvonalban dolgoznak gyermekorvosként vagy családorvosként. Nekik mindenképpen célszerű még ősz előtt felvenni a harmadik oltást, hogy a légzőszervi betegségek szezonját már azután várják, hogy az immunmemória felfrissült„.

Dr. Rusvai Miklós az idősotthonok lakóinak mindenképpen javasolja a harmadik oltás. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Fiatalkorúak esetében nincs szükség harmadik oltásra”

A fiatalok immunizálására két hónapja van lehetőség.

„Az ő védettségük – mivel sokkal jobban reagál az immunrendszerük és mindannyian Pfizert kaptak, ami a legjobb hatékonyságú vakcinák közé tartozik – legalább egy évig tart. Az idén nekik nincs szükségük harmadik oltásra” – vélekedik Rusvai Miklós.

Mikor időszerű a harmadik oltás?

A professzor egyetért a kormány javaslatával, miszerint a második oltás után legalább négy hónappal időszerű a harmadik oltás beadása. ”Oltás előtt mindenkinek javasolt konzultálni azzal a háziorvossal, aki az első két oltást beadta. Ha pedig valaki megmérette, és tudja, hogy nincs antitestes immunitása, akkor jobb, ha minél előbb oltatja magát„ – javasolja Rusvai professzor.

Ebben hasonló a harmadik oltás és az influenza elleni oltás

Rusvai Miklós azt is elárulta, hogy az influenza elleni oltásokat szintén keverik.

„Az influenza vakcinában is van inaktivált vakcina, alegység vakcina és úgynevezett split vakcina, és nem kérdezik meg, hogy előző évben mivel oltották az illetőt, hanem ami éppen az adott évben rendelkezésre áll az egészségügyben, azt adják be. Például a legutóbbi szezonban csak az inaktivált vakcina volt elérhető és csak a kismamák kaphatták a split vakcinát. Korábbi években, amikor influenza vakcina bőség volt, akkor mindenki azt választotta, amelyiket szerette volna”.

”Van, amikor szükséges a mixelt oltás„

Van, amikor szükséges a mixelt oltás. Például a vektor vakcinák esetében. Akit ezzel oltottak (AstraZeneca, Szputnyik, Jansen), az kapjon mást, ott előnyös a mixelés. Valahol nem szükséges, de lehetséges, ilyen például a Pfizer és a Moderna. És van, ahol szintén előnyös, ez pedig az inaktivált vakcina, a Sinopharm. Ennél azért, mert az összes többi oltás sejtes immunválaszt is ébreszt, de ez a vakcinatípus nem, vagy alig. Tehát, aki először kínai vakcinával lett alapimmunizálva, az úgy tehet szert sejtes immunitásra, ha valami mással oltják” – fejti ki a virológus.

A szakember szerint a vektor vakcinák esetében azért célszerű a váltás, mert létezik az úgynevezett vektor immunitás.

„Az adenovírus ellen, ami hordozója a koronavírus génnek, ez ellen az adenovírus ellen is immunizálódik, ellenanyagokat termel a szervezetünk és harmadik, negyedik, ötödik alkalomra már nem tudja, úgy kifejteni a hatását a vakcina, ezért célszerű más típussal oltatni. Így például Astra után lehet oltani Jansennel, vagy a Szputnyik után AstraZenecával, de ugyanazzal nem célszerű„ – magyarázza a professzor, akinek a mixelt oltásokról alkotott véleménye összecseng Karikó Katalin, Duda Ernő és még sok neves szakember állásfoglalásával.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?