kulcsár edina
Matekozhatnak a háziasszonyok: megéri-e a tavalyinál jóval drágább diót megvenni a karácsonyi családi bejgli recepthez? Vagy a dió 5000 forint/kilós bolti ára már átlépi azt a határt, ami miatt inkább kész bejglit vesznek?
Megdrágult a dió és a legnépszerűbb karácsonyi édesség, a diós bejgli több más alapanyaga. Mint arról a Ripost is beszámolt, a diót sok helyen tönkretette a burokfúrólégy, emiatt jelentősen nőtt a tisztított dióbél ára. Míg tavaly átlagosan 3500 forint körül volt az ára, idén a hipermarketekben is elkérnek érte 5000 forintot. A vaj és a cukor ára is felment. A Ripost kiszámolta, mennyibe kerül idén a diós bejgli, és arra jutottunk, hogy egy rúd sütemény körülbelül 1400-1500 forintos áron készíthető el – és akkor nem számoltuk a belefektetett időt, munkát és az azt követő mosogatást.
„Tavaly 2000 forintért csináltam rendelésre a diósat, 1800-ért a mákosat. Idén 2500 és 2000 forint az ár” – mondta el a Ripost-nak Fekete Éva, aki rendszeresen süt megrendelésre süteményeket, így karácsonykor bejglit is. A cukrászdák átlagosan 2000-3000 forintos áron vállalják rendelésre a sütést, fél kilós bejgliket készítenek. A hipermarketekben is lehet kész bejglit kapni, a Tesco a 400 grammos bejglit 750 forintért árulja akciósan, az Auchanban pedig ugyanekkora kiszerelés 800 forintért kapható.
Ugyanakkor a Nosalty internetes receptportál boltokban kapható bejglik tesztjének győztese, a Penny-féle 500 grammos, 50 százalékos töltelékű, Fenséges diós bejglijét 900 forintért kínálják. Ez pedig még úgy is jóval olcsóbb a házi receptnél, hogy a 2018-as árához képest 200 forinttal drágább.
Lehet vásárolni a bejglihez hasonló süteményeket, például „tekercs” vagy „mákos, diós kalács” címen, de ezek nem bejglik. Szigorú szabályok vannak arra vonatkozóan, melyik süteményt nevezhetik így, ezért az elnevezés egyben minőségi garancia. A Magyar Élelmiszerkönyv 2-81 számú irányelve szerint arra szabad ráírni, hogy „bejgli”, amiben a töltelék legalább 40 százalékát teszi ki a süteménynek, a dió vagy mák a tölteléknek legalább a 40 százaléka, a tésztában legalább 7 százalék a cukor és a tészta zsírtartalma legalább 22 százalék. A termék súlya nem lehet kevesebb 250 grammnál. Ha készterméket vásárolunk, ezekre figyeljünk.