INSIDER

Mások a brit mutáns tünetei, mint az eredeti vírusé – ekkor kell gyanakodnod

Sajnos a koronavírus brit mutációja sokkal agresszívabb, mint az eredeti vírus. Sok esetben a tünetek is erősebbek, illetve más jellegűek.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus brit mutációja letarolta a világot, hazánkban is elterjedt, és sajnos az eddig tapasztalatok szerint a brit mutáns sokkal veszélyesebb és agresszívabb, valamint sokkal gyorsabban terjed, mint az eredeti koronavírus. A szakemberek most összeállították azt a listát, amely összegzi, milyen tüneteket produkál a vuhani kór, illetve a brit mutáció: több dologban is eltérést találtak.

koronavírus

Folyamatosan mutálódik a vírus (Fotó: Shutterstock)

Az alábbi tünetek esetén érdemes a brit mutációra gyanakodni:

Tipikus „első jelek” lehetnek a hasmenés, a fejfájás és a hirtelen magas láz. Míg az eredeti koronavírus általában csak a betegség későbbi szakaszában okozott gyomorpanaszokat, valamint a tapasztalatok alapján a láz sem hirtelen alakult ki, hanem fokozatosan, és míg a legtöbb esetben nem volt túl magas, addig a brit mutációnál más a helyzet.

Jóval gyakoribb tünetek a köhögés, torokfájás, fáradtság, izomfájdalom, ízületi fájdalom. A koronavírus eredeti vírusa esetében ezek ritkábban fordultak elő.

És ami a legszembetűnőbb: jóval kevesebb esetben alakul ki a brit mutáció miatt ízlelés- és szaglásvesztés, illetve -torzulás, míg az eredeti vírus szinte minden esetben okozott ilyen problémákat – hol hosszabb, hol rövidebb ideg.

Merkely Béla figyelmeztet

A Semmelweis Egyetem rektora szerint elkerülhetetlen volt a korlátozó intézkedések szigorítása, mert gyorsan terjed a brit mutáns vírus, egyre többen kerülnek súlyos, életveszélyes állapotba, és a napi halálozási szám is emelkedett. Merkely Béla úgy gondolja, hogy a bevezetett szigorítások és a folyamatos oltás hatására májusra túl leszünk a nehezén.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?