INSIDER

Ez keseríti meg a nyaralást a Balatonnál

Napok óta vöröslik a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer folyamatosan frissülő térképe. Az allergológus szerint az időjárás csak tetézi az allergiás tüneteket: idén szeptember végéig tarthat a parlagfű-szezon.
  • Szerző: Ripost

Már az extrém szintet is eléri egyes területeken a parlagfű pollenkoncentrációja – derül ki a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer pollenterhelési térképéről. Ráadásul a gyomnövény már a Balatonnál is megkeseríti a nyaralni vágyó allergiások életét. Olvasónk a magyar tenger déli partjáról, Fonyódról írt nekünk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„A balatoni bicikliút mellett nő a parlagfű, ráadásul a fürdőzők is itt sétálgatnak el a közeli vasúti átjáró miatt, alig 50 méterre van innen a Balaton partja” – panaszolta lapunknak a környéken élő Tamás.

Csomókban áll a parlagfű a Balaton melletti bicikliúton Fonyódnál.

Mivel a idén is hadat üzen a parlagfűnek, a Fonyódról érkezett, fotóval megtámogatott értesítést követően azonnal jeleztük a problémát a település jegyzőjének. Amint választ kapunk, megosztjuk azt az olvasóinkkal.

„A jelenlegi meleg idő kedvez a parlagfű pollenszórásának, akár szeptember végéig is eltarthat a gyomnövény szezonja. Ráadásul kiadós eső sem várható a napokban, ami enyhítené a tüneteket, viszont a mostani, extrém idő meg se kottyan a parlagfűnek, sőt, kifejezetten élvezi azt” – magyarázta lapunknak Nékám Kristóf professzor, a Budai Irgalmasrendi Kórház allergológusa.

A parlagfű bárhol megterem, a lakossági bejelentések jelentős része, mintegy 43 százaléka Pest megyéből érkezik a Parlagfű Bejelentő Rendszeren (PBR) keresztül – tájékoztatta a ot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A legfrissebb bejelentés a fővárosi XI. kerületi Kővirág sorról érkezett a Járókelő.hu honlapjára, sajnos Újbuda a főváros egyik, parlagfűvel leginkább szennyezett kerületének számít.

Egész Újbudát ellepte a parlagfű, most épp a Kővirág sorról érkezett a legfrissebb panasz.

A hatóságok folyamatosan razziáznak, zéró toleranciát hirdettek a parlagfűvel szennyezett területeken, így a hanyag telektulajdonosok és gazdák akár több milliós bírsággal is számolhatnak. A lakosság bejelentéseit is várják a hatóságok, az észrevételeket a polgármesteri hivatalokban és kormányhivatalokban lehet bejelenteni, de a pbr.nebih.gov.hu portálon is panaszt lehet tenni, pontos helymeghatározással.

 

Szóljon, ha parlagfüvet lát!

Várjuk olvasóink jelzését a parlagfűvel fertőzött területekről.
Felháborítja valami, és senki nem tesz semmit? A segít!
E-mail cím: [email protected]media.hu
Postacím: 1033 Budapest, Kórház u. 6-12.
Fogjunk össze, mentesítsük a parlagfűtől Magyarországot!

És ezeket olvastad már?