INSIDER

Így érkezett meg az AstraZeneca szállítmány – videó

Szombat reggel érkezett meg az első szállítmány az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagból.
  • Szerző: Ripost

Az AstraZeneca vakcinaszállítmány szombaton reggel érkezett, miután ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt kapott .

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca innovatív gyógyszergyártó vállalat közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinájával azokat a felnőtteket lehet beoltani a koronavírus-fertőzés megelőzése céljából, akik betöltötték a 18. életévüket.

Így készül az AstraZeneca vakcina, íme a gyártósor.

A covid-19 elleni vektorvakcina biológiai gyártása az alábbi videóban tekinthető meg.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca innovatív gyógyszergyártó vállalat közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcinájából most 40.800 adag érkezett. Március végéig több százezer adag érkezik majd az országba.

Normál hűtési körülmények között szállítják, nem kell különleges hűtőkocsi.

 

Gondosan becsomagolták, hogy a hosszú úton ne sérüljön meg a szállítmány.

 

Egy dobozban 10 adag van.

Ez a vakcina olcsóbb és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben. Ezt viszont egy egyszerű hűtőben is tudják tárolni, így a háziorvosok is olthatnak vele.

Az AstraZeneca a malária ellen például már fejlesztett egy másik hasonló, csimpánz-adenovírusvektorra épülő vakcinát, és azzal nagyon jó eredményeket értek el. Nagy-Britanniában már 2020 végén megkapták az engedélyt a koronavírus elleni vakcinájukra, azóta oltanak is vele.

Előny, hogy Magyarországon már öt engedélyezett vakcina van. A héten megkezdődött a regisztrált, veszélyeztett korú személyek oltása. Az oltások az idősek esetében a jelentkezések sorrendjében történnek majd. Eddig 222.005 állampolgár kapott oltást, és a regisztrációk száma is folyamatosan nő – írja a Metropol.

Erősen véd a súlyos megbetegedéstől az oltás

Merkely Béla professzor hangsúlyozta: ha valakit beoltanak, onnantól kezdve szinte százszázalékos valószínűséggel el tudja kerülni a súlyos lefolyású megbetegedést, és az egész betegség egy náthává szelídül. Az OGYÉI engedélyezését követően a következő hónapokban óriási mennyiségben, több ütemben érkezik hazánkba az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinájából is.

1 370 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 376 495 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 64 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 090 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 279 763 fő, az aktív fertőzöttek száma 83 642 főre csökkent. 3578 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 286 379 fő kapott oltást, közülük 105 242 fő már a második oltását is megkapta. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. A szombaton érkezett AstraZeneca-vakcina első szállítmányából hamarosan megkezdődhet a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak az Pfizer és a Moderna vakcinák álltak rendelkezésre. Szombat reggel azonban az AstraZeneca első szállítmánya is megérkezett Magyarországra, amely 40 800 adag vakcinát tartalmaz, ez 20 400 ember oltására elég.

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát várunk 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer oltására elég szállítmány kedden meg is érkezett. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult.

Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Eddig összesen 82 ezer idős ember és szociális dolgozó kért és kapott oltást. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél kell jelezni e szándékukat.

Harmadik körben, február 4-én elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Csütörtök és vasárnap között több mint 5 ezer háziorvosi praxisból 6-6 főt kórházi oltóponton oltanak be Pfizer-vakcinával, ezen felül több mint ezer háziorvos maga is beolthat 10-10 fő embert Moderna-vakcinával. Mit kell tudni a regisztrált legidősebbek oltásáról? https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mit-kell-tudni-regisztralt-legidosebbek-oltasarol

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már közel 2 millióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu
honlapon.

Az oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina. Minden célcsoport időben értesülni fog a rá vonatkozó tudnivalókról. Attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre, ütemes és tömeges oltás is lehetséges. Oltópontonként számolunk a kórházi oltópontokkal, a járóbeteg-szakrendelőkkel, a háziorvosi rendelőkkel, és szükség esetén akár a szavazóhelyeket is be lehet vonni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?