Létrehozva: 2020.05.24.

Eredményesen zárta a járvány elleni védekezés első szakaszát Magyarország

A rendkívüli jogrend visszavonása azért történhet meg, mert a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszát eredményesen zárta Magyarország – fogalmazott a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Dömötör Csaba azt mondta: a koronavírus Magyarországon sokkal kevesebb emberéletet követelt más európai országokhoz képest, ez teszi most lehetővé az élet fokozatos újraindítását, és azt, hogy a munkahelyek védelmével is erőteljesebben foglalkozzon a kormány.

Az idejekorán hozott döntések, a magyarok millióinak fegyelmezettsége és a szakemberek helytállása együtt hozta meg az eredményeket – jelentette ki köszönetet mondva mindenkinek, aki részt vett az összefogásban.

A rendkívüli jogrend visszavonása Dömötör Csaba szerint arra is felhívja a figyelmet, hogy „nyugodtan sorba állhatnak bocsánatkérésre” azok a közéleti szereplők, akik az elmúlt hetekben emiatt támadták Magyarországot és a magyar demokráciát. Szomorúnak nevezte, hogy köztük sok hazai ellenzéki politikust is találni. Úgy látszik, hogy nem tud akkora baj lenni, hogy ne támadják a saját országukat – fűzte hozzá.

Arról, hogy a DK-s Arató Gergely egy televíziós interjúban azon sajnálkozott, hogy az elhunytak számát tekintve sem áll rosszul Magyarország, Dömötör Csaba úgy fogalmazott: nem tudja, hogy nyelvbotlásról vagy „csúnya elszólásról” van szó, de a számok egyértelműen bizonyítják a járvány elleni védekezés eredményeit. Hangsúlyozta: a lakosságarányos statisztikákból érdemes kiindulni, mert ezeket lehet összehasonlítani, és ezek alapján Magyarország a legjobban védekező országok között van.

Rámutatott: a csütörtöki összesítések szerint százezer főre vetítve Belgiumban 80-an, Spanyolországban 59-en, Svédországban 37-en, Magyarországon viszont csak öten hunytak el. Ez a jelentős különbség bizonyítja a magyar szakemberek munkáját, amiért elismerés jár – mondta az államtitkár.

Kiemelte: az ellenzék gyakorlatilag „folyamatosan torpedózta” az összefogást. Egyrészt nem szavazták meg a törvényeket, folyamatosan valótlanságokat terjesztettek, és támadták a frontvonalban küzdő szakembereket, például Müller Cecília országos tisztifőorvost.

Dömötör Csaba szerint „nagyon nincs rendben”, amikor egy ellenzéki képviselő úgy nyilatkozik egy külföldi tévének, hogy az egészségügyi dolgozók nem kapnak felszerelést, de az sem, amikor a parlament nyilvánossága előtt azt állítják, hogy Magyarországon a legrosszabbak a halálozási statisztikák az egész világon. Jó lenne, ha „ezt a típusú álhírgenerátort” minél hamarabb kikapcsolnák, mert sok szempontból káros – emelte ki.

A munkahelyvédelmi intézkedésekről szólva megjegyezte: Magyarországot jó állapotban érte a járvány, az elmúlt években 12 százalékról 4 százalék alá csökkent a munkanélküliség. Hozzátette: a kormány gazdaságvédelmi lépéseinek legfőbb célja a munkahelyek védelme, a bértámogatásokat egyre többen veszik igénybe, mint ahogy a beruházási támogatásokat is. Csak e két intézkedéssel kétszázezer munkahely megtartására vállaltak garanciát az igénylő cégek – emelte ki Dömötör Csaba.

Közölte azt is: a kormány biztosítani fogja, hogy az álláskeresési járadék lejártakor mindenki kapjon valamilyen lehetőséget vagy az államtól vagy a piacról. Várakozásaik szerint az élet újraindulásával a korábban bajba jutott szektorok is erőre kaphatnak, elég csak a turizmusra gondolni.

Dömötör Csaba hangsúlyozta: adócsökkentés és munkahelyvédelem áll szemben az ellenzéki elképzelésekkel, amelyek leginkább a segélyezési rendszert próbálják erősíteni. Ezek eleve egy magas munkanélküliséggel számolnak, de a kormány nem szeretné ezt, így a meglévő munkahelyek megvédésére és további újak megteremtésére koncentrálnak – mondta az államtitkár.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elárulta, milyen nőre vágyik a TV2 sztárja

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

ripost.hu

Orvosra lehet szüksége: fiatal, kék szemű lány tűnt el Budapesten

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Minden esése emlékeztet minket arra, hogy fogy az időnk" – Alig merik kivinni az udvarra szülei az izomsorvadásos Ádint

INSIDER

Ezt nem hiszed el: emberi ürülékkel és konyhai szeméttel repül a magyar légitársaság gépe

INSIDER

Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz