Létrehozva: 2021.09.04.

Erdő Péter: „Ez egy nagy remény!” – Ma kezdődik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

Öt kontinensről várnak vendégeket – és nem csak római katolikusokat – Budapestre vasárnaptól az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) rendezvényeire. Minden jó szándékú embert szívesen látnak.

Szeptember 5–12. között a Szent István-bazilikától a Hungexpóig, az Örs vezér terétől a Hősök teréig kínál a hívek mellett minden jó szándékú ember számára csatlakozási lehetőséget, változatos programot egész héten át az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK). A keleti ortodox egyházak, protestánsok és zsidó felekezetek is részt vesznek a római katolikusok örömünnepén.

„Ez egy örömünnep, ahol a világ katolikusai összegyűlnek, és amit adni tudunk mindenkinek, az az örömhír, hogy az ember szeretve van! Arra hívunk mindenkit, hogy nézze meg a programjainkat, menjen fel az iec2020.hu honlapunkra. Erre az eseményre nem két-három embert várunk, itt mindenkinek helye van!” – mondta a Metropolnak a NEK főtitkára, Fábry Kornél atya.

Erdő Péter (Fotó: MTI)

Erdő Péter bíboros-prímás, budapest-esztergomi érsek a lap kérdésére, hogy mit jelent ez a kongresszus a Budapesten élő, nem hívő közösség számára, azt felelte: „Ez egy nagy remény!”

„Évek óta azt kérjük imáinkban, hogy ez a világtalálkozó fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon. A kongresszus önmagában egy vallási rendezvény, ugyanakkor nagyon gazdag kulturális program kíséri. A Bazilika előtti téren és környékén például vásár lesz az egész hét folyamán. Ezen a vásáron nemcsak szakrális tárgyakat vehetünk, hanem egy csomó hungarikumot is találunk. Lesznek a városban olyan helyek, utcai missziók, előadások, amelyek – reméljük – kellemes meglepetést szereznek mindazoknak, akik arra járnak” – tette hozzá.

Különleges lesz ez a kongresszus

Ez a kongresszus nemcsak azért különleges, mert a pápa részt vesz a zárómisén, hanem azért is, mert azon – az ökumenizmus jegyében – a keleti ortodox egyházak, protestánsok és zsidó felekezetek is részt vesznek – mondta el Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy Ferenc pápa eljön Budapestre, látogatása során pedig a Szépművészeti Múzeumban találkozik Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor kormányfővel és vele. Semjén Zsolt (Fotó: MTI) „Kelet és nyugat találkozása lesz ez egyben, a keleti egyházak soha nem látott létszámban és reprezentativitással vonulnak fel a kongresszuson” – hangsúlyozta Semjén Zsolt. Köztük lesz I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka, akinek a pápai misén külön trónja lesz.

Szabadtéri színpadok és kiállítások

A Szent István-bazilika előtti téren, Budán a Széll Kálmán téren és Pesten az Örs vezér terén délutánonként nyilvános programokat, kulturális rendezvényeket láthatnak az érdeklődők és mindazok, akik hazafelé tartva megállnak rövidebb-hosszabb időre.

Három tematikus kiállítás is nyílt a Pesti Vigadóban, mindhárom szeptember 20-ig látogatható. Az Andrássy úton pedig szabadtéri tárlat nyílt: Eucharistia címmel tablókiállítás látható a Magyar Művészeti Akadémia irodaházánál. A tizenegy tabló a magyar történelem évszázadait megidézve mutat be fotón egy-egy műtárgyat, művészi alkotást. Minden tabló egy-egy betűt rejt, amelyeket összeolvasva az eucharistia latin felirat rajzolódik ki.

Sokszínű kulturális programkínálat várja az érdeklődőket a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson (NEK), a látogatók többek között egyháztörténeti kiállításokon, operaelőadásokon és népzenei koncerteken vehetnek részt – olvasható a rendezvény programfüzetében.

Mint írják, három tárlat is látható szeptember 20-ig a Pesti Vigadóban. A Legyetek tanúim – Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten 1938-ban című kiállítás a magyar fővárosban 1938. májusában megrendezett 34. Eucharisztikus Világkongresszus emlékezetét dolgozza fel a fennmaradt tárgyi emlékek, írásos, képi és hangzó dokumentumok bemutatásával. Ezerarcú szeretet címmel tekinthető meg kiállítás az egyház szolgáló szeretetéről, a Karitász küldetésének fontosságáról, történelmi szerepéről, napjainkban is megmutatkozó szerteágazó tevékenységéről. Az Orcád világossága – A görögkatolikus egyház művészete Magyarországon című tárlaton a Magyarország negyedik legnagyobb keresztény felekezetét alkotó görögkatolikus egyház művészeti kincseiből nyílik kiállítás.

A NEK ajánlásával a Magyar Állami Operaház több előadásán is részt vehetnek az érdeklődők,

az Eiffel Műhelyház Bánffy termében. 1960-ban készült el a később II. János Pál pápa néven megismert Karol Józef Wojtyla Az aranyműves boltja című verses dialógusa. A dráma zenéjét Krzysztof Penderecki szerezte. Dante Alighieri halálának hétszázadik évfordulójáról az Opera is megemlékezik. A művészi program témája Dante és a zene, valamint a magyar muzsikusok kapcsolata. A műsorban elhangzik Liszt nagyszabású darabja a szerző eredeti szándékával egyező módon, vetített képekkel, részletek hallhatók ifjabb Ábrányi Emilnek még a 600. évfordulóra komponált és az operaházban bemutatott Isteni színjáték-operájából. Ludwig van Beethoven István király / Athén romjai című előadása magyar és német nyelven, angol és magyar felirattal látható. Az Opera a zeneszerző két ritkán hallható, a Pesti Német Színház 1812-es megnyitójára írt zeneművét viszi színpadra Oberfrank Péter rendezésében. A széles körű zenei program részét képezi többek között a szeptember 8-án színpadra álló Debreceni Hajdú Táncegyüttes, valamint a 100 Tagú Cigányzenekar. A Moszkvai Patriarchátus Kórus koncertje szeptember 9-én lesz a Zeneakadémián. Az orosz kórus saját repertoárja mellett a Moszkvai Állami Akadémiai Regionális Kórus művészeivel kiegészülve, Alfred Schnittke nagyszabású Kóruskoncertjét és Rahmanyinov műveit adja elő. Ákos koncertje és Forráspont Ifjúsági Est szeptember 10-én várja az érdeklődőket.

Szeptember 11-én a Margitszigeten fellép egyebek mellett Szalóki Ági, a Kaláka, Berecz András, a Misztrál együttes, valamint Mező Misi

– áll az összegzésben. A programfüzetet az alábbi linken érheti el.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlanul megszűnik egy hazai tévécsatorna

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

life.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Az Oroszlán hullámvasúton utazik, a Szűznek önvizsgálatra van szüksége

vg.hu

Megszűnik egy közkedvelt tévécsatorna, már csak néhány hétig sugározza a műsorait

life.hu

Vilmos herceg nagy bejelentést tett, és ezzel Katalin hercegné állapotára is utalt

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

"Ez nyílt titok..." – Azt pletykálják, egy rapperrel jött össze Fésűs Nelly lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra