INSIDER

Emberekre támadnak a varjak: így védekezhetünk

Egyre több ilyen esetről számolnak be az emberek.
  • Szerző: Ripost

„Anyukám reggel a kutyusomat sétáltatta Budapesten, a XV. kerületi Mézeskalács téren és megtámadta őt és a kiskutyámat három dolmányos varjú – mesélte a -nak Rita. Az édesanya ölbe vette a kiskutyát és próbálta védeni a madarak támadásától.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Csapkodtak a szárnyukkal a fejénél, nagyon ijesztő volt, hosszú percekig üldözték a madarak” – mondta. Hétvégén is történt egy hasonló támadás.

Fotó: Földi Imre/MTI

„Fagyiztunk a gyerekekkel, a parkon sétáltunk keresztül. Egyszer egy varjú hátulról nekem jött, a fejemre támadt. Ijedtemben kiabáltam, amitől a gyerekek még jobban megijedtek, félelmetes volt” – meséli Anett. Vajon mi okozza ezeket a támadásokat?

„Ez teljesen természetes ilyenkor, a madarak csak a fiókáikat védik” –mondta el a -nak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Ez az időszak egyébként május közepétől, június elejéig tart.

„Attól függően, hogy egy varjú pár milyen érzékeny, kijelöl magának egy 10, 20 vagy 50 méteres átmérőjű kört és azt védi. Ha valakit varjútámadás ér, nem szabad áldozatként viselkedni, összehúzódni. Forduljunk szembe a madárral, mutassuk magunkat nagyobbnak, hessegessünk a kezünkkel” – tanácsolta Orbán Zoltán. Megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot, hogy érkezett-e bejelentés hozzájuk madártámadásról, de nem tudtak ilyen esetről.

És ezeket olvastad már?