INSIDER

Embereket ölt meg az évszázad vihara, Ciara Magyarországot is elérte

Ciarának keresztelték a téli szupervihart, ami végigsöpör Európán. Magyarországra hétfőn érkezett meg, másodfokú riasztást adtak ki miatta. A Katasztrófavédelem azt tanácsolja: aki teheti, maradjon otthon.
  • Szerző: Ripost

Nem kíméli Európát a Ciarának nevezett szupervihar, mely vasárnap délelőtt óta iszonyú pusztítást végzett az öreg kontinensen, s Magyarországon még kedden is 17 megyére adtak ki miatta első fokú viharjelzést. Skóciában 203-mal tombolt, de a legtöbb helyen óránként 100 kilométer feletti erővel fújt a szél, mely Lengyelországban egy síkölcsönző tetejét letépve egy nővel és egy kislánnyal végzett, Svédországban pedig egy horgászcsónakot borított fel a tavon, s legalább egy ember életét vesztette.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Országos Meteorológia Szolgálat hétfő délelőtti széltérképe

Felforgatta a menetrendeket

Számos repülő- és kompjáratot kellett törölni az ítéletidő miatt, s komoly késések voltak a vonatközlekedésben. A szélvihar miatt a müncheni nemzetközi repülőtér forgalmát határozatlan időre leállították, az 1050 hétfői járatból több mint 420 nem szállt fel, s Ferihegyen is történtek járatkimaradások. A British Airways légitársaság gépét pedig a viharos hátszél óránkénti 1328 kilométeres sebességre gyorsította fel, és a járat 4 óra 56 perc alatt tette meg a New York és London közötti utat az Atlanti-óceán felett. Ez rekordot jelent, ugyanis eddig 5 óra 13 perc volt a legrövidebb repülési idő a két város között.

A Ciara Berlinben / Fotó: MTI

Tömegek maradtak áram nélkül

A szélvihar Európa-szerte számtalan elektromos vezetéket rongált meg. Az Egyesült Királyságban több mint 137 ezer háztartásban ment el az áram, Bajorországban 50 ezer háztartás maradt elektromosság nélkül, a skóciai Hawickban pedig olyan áradást okozott a vihar, amely elvitte egy ház felét.

Hamburgban autóra dőlt rá egy fa / Fotó: AFP

Védekezésre szólít fel a Katasztrófavédelem

Az akár 90-nel tomboló Ciara fákat csavarhat ki, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a tetőket, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő – figyelmeztet a Katasztrófavédelem. Azt ajánlják, zárjuk be az ajtókat, ablakokat, vigyünk be a házba mindent, amit a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, s ha tehetjük, ne menjünk a szabadba. Ha kint ér bennünket a vihar, keressünk épületeket és aluljárókat, kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős szél ellen oszlopba, kerítésbe kapaszkodjunk. Hagyjuk el a járművünket, ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat. Veszélyhelyzet, baleset és viharkár esetén hívjuk a 112-es számot!

Londont sem kímélte... / Fotó: Profimedia

 

És ezeket olvastad már?