INSIDER

Elvették a kisbabát a szülőktől: nem anyakönyvezték és orvos sem látta

Felbolydult az internet a hírtől: egy négyhónapos kisbabát elszakítottak a hatóságok a szüleitől, erővel vették el az édesanya hordozókendőjéből. Csakhogy kiderült: nem elég, hogy a család nem volt hajlandó anyakönyveztetni a kisfiút, a hivatalos iratok szerint szeptember óta nem láthatta orvos, és nem kapta meg a védőoltásokat sem.
  • Szerző: Ripost

Kétségbeesetten kér segítséget az interneten egy fiatal pár, akitől a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal gyámügyesei a rendőrség közreműködésével elvették négy és fél hónapos csecsemőjüket január 22-én. Csakhogy kiderült: a dusnoki szülőpár nem anyakönyveztette a gyermekét, a 2019. szeptember 5-én otthon született kisfiút az iratok szerint utoljára szeptember 20-án vizsgálták meg a Kalocsai Kórházban, és már oda is kényszerintézkedéssel került be. Akkor megkapta az újszülötteknek járó ellátást és visszaadták a szüleinek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Azóta viszont nem lehetett róla tudni semmit, a család megtagadta az együttműködést a védőnővel, a gyámhatósággal és gyermekorvos sem látta a kicsit, aki így feltehetően nem kapta meg a kötelező oltásokat sem, és nem vitték el az előírt vizsgálatokra. Az internetes hozzászólásokból arra lehet következtetni, hogy a pár egy szélsőséges csoport tagja, akik nem fogadják el az állami hatóságokat. Szerintük a baba „szabadnak született” és „szülei nem tartoznak elszámolni vele az államnak”.
A magyar törvények szerint viszont ez nem így van, sőt az Alkotmánybíróság tavaly áprilisban kijelentette: nem kérdőjelezhetik meg a szülők alkotmányos alapon a védőoltások beadását, és az államnak joga van kiemelni a gyermeket a családból, ha nem kapja meg a szükséges egészségügyi ellátást.

Fotó: Pixabay

Az ügy interneten közzétett irataiból kitűnik: az eltelt hónapokban a kicsit anyakönyvezték, ám nem az édesapja nevére, sőt az anya nevéhez is fiktív személyt írtak be. 2019. novemberében a gyámhivatal már megpróbálta nevelésbe venni a kicsit, ám akkor a családtagok ellenállása miatt ez meghiúsult, ezért kértek most rendőri segítséget. Az anya az ellene indított szabálysértési eljárás során sem tanúsított együttműködést.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?