INSIDER

Elképesztő, mit meg nem tesznek a magyarok a koronavírus ellen

Egyetlen magyar sincs egyedül! Ilyen széleskörű összefogás nem tudom, volt-e valaha hazánkban – mondta el lapunknak Révész Máriusz kormánybiztos, aki az adományozást koordináló akciócsoportot felügyeli.
  • Szerző: Ripost

– Sok ember elveszítette a munkáját, sok cég a bevételét. Sok magyar került most nehéz helyzetbe, ezért nagyon fontos a segítség, de egyetlen magyar sem marad egyedül – mondta Révész Máriusz.

Ezért is alakult meg Orbán Viktor kezdeményezésére az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport, és elképesztő, mennyi felajánlás érkezett: eddig több mint 5800 cég, magányszemély adott valamit: ételt, laptopot, biciklit, szállítást, munkaeszközt, munkaerőt...

Révész Máriusz kormánybiztos Fotó: MTI

Sokan vannak, akiknek nincs otthon elég digitális kütyüje a távoktatáshoz – nekik is segíteni kell, de ugyanilyen fontos minden segítség, ami a frontvonalban dolgozóknak – orvosok, ápolók, tűzoltók, rendőrök, bolti alkalmazottak – érkezik. Egyre több a felajánlás, a magánszemélyektől a legnagyobb multicégekig.

– Ilyen széleskörű összefogás nem tudom, volt-e valaha hazánkban. Megható, mennyi ember mozdult meg. Megtisztelő feladat, hogy segíthetek a koordinálásban, hogy összekötjük az adományozókat azokkal, akiknek erre van szüksége - hangsúlyozta a kormánybiztos.

A segítségnyújtásra folyamatosan szükség lesz, hiszen még nem látni, mikor ér véget ez a helyzet, így mindenkit arra kér: aki tud, segítsen!

Hol tudunk pénzt felajánlani?

Az 1357 -es adományvonal minden egyes tárcsázása 500 forint támogatást jelent. De utalhatunk is az 11711711-22222222 -es OTP-s számlaszámra, a kedvezményezett: Nemzeti Összefogás Vonala. Külföldről vagy más hazai pénzintézettől devizában történő utalás esetén az IBAN bankszámlaszám: HU45 1171 1711 2222 2222 0000 0000

Hogyan tudunk másképp segíteni? – a honlapon át egyszerű!

Sokféle módon segíthetünk: étellel, szállítással, eszközökkel, szolgáltatásokkal, akár önkéntes munkával is. Rengeteg a lehetőség, ezeket a segitunkegymasnak.hu weboldalon összegyűjtötte az akciócsoport. Az oldalon felajánlhatunk önkéntes és külön állatvédelmi segítséget, távoktatást, lelkisegély szolgáltatást, informatikai eszközt és tudást, bármilyen egyéb, a hétköznapokban is használható eszközt, ingatlant, szállást, tisztító- vagy tisztálkodási szereket, szállítást, tartós élelmiszert, de még véradást is.

A segitunkegymasnak.hu weboldal

A honlap használata is egyszerű: a főoldalon „dobozokban”, egy- egy jellemző fotóval ellátva láthatjuk a lehetőségeket. Kiválasztjuk, amit mi fel szeretnénk ajánlani, majd erre kattintva kitöltünk egy űrlapot. Ezután az akciócsoport munkatársai felveszik velünk a kapcsolatot, és elmondják, pontosan kinek, hogyan és hol tudunk segíteni.

Eddig több mint 5800 felajánlás érkezett, az adományvonalakon és a számlákon pedig több, mint 200 millió forint gyűlt eddig össze.

500 kerékpár az egészségügyi dolgozóknak

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség a vándortáboros gyerekek kerékpárjait ajánlotta fel egészségügyi dolgozóknak, munkába járáshoz. Az 500 kerékpár segíteni tud abban, hogy ne kelljen az orvosoknak, nővéreknek tömegközlekedéssel járniuk.

500 kerékpárt adományozott a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség a Szent László Kórház dolgozói részére. Fotó: Dimény András

Befogadhatjuk a betegek kisállatait

A segitunkegymasnak.hu oldalon van olyan menüpont, ahol állatvédelmi segítséget nyújthatunk. Itt például azt is felajánlhatjuk, hogy ideiglenesen befogadunk olyan kisállatokat, akiknek a gazdája elkapta a koronavírust, és nem tud vigyázni a kedvencére. Ennek koordinálását az állatvédő egyesületek végzik.

Kennel lesz a kordonból

Egy rendezvényszervező cég meglepő felajánlást tett: mivel sajnos egy ideig úgy tűnik, hogy nem lesz szüksége a kültéri rendezvényeket biztosító kordonokra, ezeket felajánlotta állatvédő szervezeteknek, alapanyagként, melyből kenneleket tudnak építeni.


A Toyota 20 autót és mikrobuszt ajánlott fel segélyszervezeteknek használatra. Révész Máriusz, az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport vezetõje beszél, mellette Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat szóvivõje. MTI/Kovács Tamás

20 autó, 1000 laptop, 100 ezer maszk...

A nagy cégek is beszálltak az összefogásba. A nagy mobilcégek megnövelték az előfizetőik adatforgalmát, és az online tanuláshoz szükséges csomagokat ingyenesen lehet használni. A Toyota 20 autót, az eMAG és az Extreme Digital 100 ezer maszkot,

Tátrainé Szilágyi Ágnes, a CaliVita Magyarország képviselõje) és Révész Máriusz, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetõje. A CaliVita 61 millió forint értékû vitamint adományozott .MTI/Máthé Zoltán

a CaliVita 61 millió forint értékű vitamint, a Docler Holding pedig 1000 db új laptopot ajánlott fel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?