INSIDER

Elképesztő: magyar kutatók jöttek rá a koronavírus titkára!

A Semmelweis Egyetem kutatócsoportjának sikerült egy élő és fertőző koronavírust megvizsgálni. Ez eddig még a világon senkinek sem sikerült.
  • Szerző: Ripost

A világon eddig csak olyan koronavírusokat tanulmányoztak, amelyek kémiai kezelés vagy fagyasztás miatt már nem voltak aktívak.

A magyar kutatócsapat azonban az első, amelynek tagjai, élőnek tekinthető, fertőzőképes vírust vizsgáltak. Kiderült, hogy a vírus igen strapabíró, öngyógyító és rugalmas. Nehéz benne kárt tenni és hőhatásnak is ellenáll.

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, Dr. Kellermayer Miklós, a kutatócsoport vezetője mesélt bővebben a felfedezésről.

„Körülbelül 60 tüskéje van: Az inaktív vírusokon eddig jóval kevesebb, harminc-negyven fehérjetüskét számoltak meg a kutatók. Összehasonlításképp, az influenzavíruson körülbelül 350 ilyen fehérjetüske található. (...) Hő hatására a koronavírus fehérjetüskéi lepotyognak, de a szerkezete sértetlen maradt. Ez magyarázatot adhat arra is, miért maradt fertőzőképes a meleg éghajlatú országokban, vagy a nyári időjárás ellenére is” – árulta el a magyar professzor.

További részleteket a Metropol oldalán olvashattok.

És ezeket olvastad már?