INSIDER

Elképesztő: Karácsony azért nem megy a Pesti úti idősotthonba, mert látogatási tilalom van

Egy hónapja tombol a járvány a Pesti úti Idősek Otthonában, de az intézmény fenntartója, Karácsony Gergely főpolgármester azóta se tette be oda a lábát! Valamitől fél? Nem mer az idős emberek szemébe nézni? Fél, hogy aztán nem tud majd aludni? A Ripost kérdésére, hogy miért is nem kíváncsi a szörnyű helyzetben lévő lakókra, Karácsony Gergely a következő cinikus, hivatalos választ adta írásban: azért nem megy, mert az intézményben látogatási tilalom van!
  • Szerző: Ripost

„Karácsony Gergely főpolgármester betartja a látogatási tilalmat, azért nem megy be az intézménybe” – ezt a mellékelt választ adta a kérdésére a főpolgármester sajtóstábja.

Az intézmény fenntartójaként, Budapest első számú felelős vezetőjeként természetesen bármikor meglátogathatná az intézményt, sőt kötelessége is lenne, de ő mégsem teszi. Gyáván megbújik és még szkafanderbe bújva sem merészkedik azok közé, akik közül több mint 300-an betegedtek meg és 34-en sajnos meg is haltak. Nem mer bemenni az otthonba, ahol hosszú időn át nem volt orvos, amint azt néhány napja a -nak, felelőssége teljes tudatában, az egyik elhunyt beteg fia is megerősítette.

A tragédia időrendben

* Március 30-án szállították el az első öt beteget és aznap elhunyt az otthonban a 85 éves Julika néni. A -nak nyilatkozó fia szerint azért, mert nem törődtek vele, nem látták el megfelelően és már november(!) óta nem volt orvos az intézményben. Fia szerint édesanyja volt a koronavírus első áldozata a Pesti úton.

* Április 4-én „hivatalosan” is kiderült, hogy az intézménynek nincs főállású orvosa, ezt maga az otthon vezetője, Skultéti József ismerte el:

„Intézményünk saját állományban lévő orvossal nem rendelkezik… az orvosi ellátás továbbra sem biztosított.”

* Április 10-én már 126 fertőzött volt. Müller Cecília országos tisztifőorvos személyesen kereste fel az intézményt és azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte a fővárost.

Müller Cecília országos tisztifõorvos a Pesti úti idõsotthonban 2020. április 9-én

* Április 11-én a katonaság fertőtlenítette az otthont, addigra már kétszáz lakó volt fertőzött, de Karácsony Gergely még mindig azt hajtogatta, hogy „az ellátás biztosított volt”. Hogy ezt honnan vette, mire alapozta, az mindmáig nem derült ki. Az országos tisztifőorvosi vizsgálat hivatalosan megállapította, hogy a kritikus időszakban legalább egy hétig biztosan nem volt orvos az otthonban.

* Karácsony Gergely egy, az otthon vezetőjének tulajdonított levéllel próbálta bizonyítani, hogy volt orvosi ellátás, de még aznap kiderült, hogy a levél Karácsony kampányfőnökének, Gyurcsány egykori bizalmasának, Gál J. Zoltánnak a számítógépén készült. Időközben az is kiderült, hogy három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos az intézményben. A kormányhivatal munkatársai erről személyesen győződtek meg.

* Április 26-án – amikor már 300 beteg és 33 halott volt – kiderült, hogy súlyos higiénés hiányosságok vannak, az egyik beteg rühes. Dr. Sásdi Antal, a Péterfy Kórház igazgatója a Mandinernek azt nyilatkozta:

„A Pesti úti otthonból beérkező betegek általában elhanyagolt állapotban érkeznek traumás sérüléssel, ilyen eset volt tegnap is, és becsléseink szerint harmaduknál észlelhető rühesedés…”

A főpolgármester erről sem akar tudni.

* Ezt követően szólalt meg lapunkban Cs. Krisztián, akinek az édesanyja az otthonban hunyt el és aki állítja: november óta nem volt ott orvos.

* Április 28-án Karácsony Gergely az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt is makacsul bizonygatni próbálta, hogy volt orvosi ellátás az intézményben. Abban az otthonban, aminek a fenntartásáért felel, de ahová soha életében nem tette még be a lábát! Azután sem, hogy kitört a járvány, azután sem, hogy kiderült: tarthatatlan higiénés állapotok vannak, azután sem, hogy szakemberek személyesen állapították meg: nincs orvos, nem tartják be a higiénés szabályokat, nincsenek kioktatva sem a dolgozók, sem a betegek, és a súlyos hiányosságokat felszólításra sem sikerült orvosolni.Még azután sem ment oda meggyőződni a tényekről, hogy a fővárost mindezek miatt egymillió forintra büntették.

Fotó: MTI

Hogy miért nem? A kérdésére írásban megküldött hivatalos válasz szerint azért nem megy oda, mert:

„Az idősotthonokban a kormány látogatási tilalmat rendelt el, amelyet a főpolgármester betart.”

Kiborult ettől a választól az édesanyját gyászoló férfi

A csütörtöki számában nyilatkozott Cs. Krisztián, aki március 30-án veszítette el édesanyját, aki a Pesti úti Idősek Otthonában lakott. A főpolgármester válasza felháborította.

„Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy 2019 novemberétől a mai napig én orvossal abban az intézményben nem találkoztam” – szögezte le. – „Amit a főváros állít, az valótlan, egyszerűen hazugság! Nagyon feldühít ez a hozzáállás, mélyen felháborít, már csak az édesanyám emléke miatt is! Ráadásul az a kifogás, hogy a látogatási tilalom miatt nem megy oda a főpolgármester és nem akarja vizsgálattal terhelni az intézmény vezetőségét, nevetséges, hiszen idős emberek életéről van szó! Rengetegen meghaltak!”

 

Olvasóink írták
Cikkünket sokan kommentelték, néhányat idézünk:
„Félelmetes! Megdöbbentő! Elkeserítő! – reméljük, komoly vizsgálat indul és lesz következménye az ott történteknek!”
„Hát ez döbbenet... remélem nem hagyják annyiban a dolgot... milyen érdekes, hogy pont novembertől romlottak el a dolgok, addig miért tudott jól működni? És még volt pofájuk azt mondani, hogy minden rendben!
„Anyukám sok éve bent van az otthonban. Az elmúlt időszakban valami megváltozott odabent. A koronavírussal kapcsolatban nem lepődtem meg, kb. erre számítottam. Karácsony felelőtlensége pedig méltatlan és etikátlan a bentlakókra való tekintettel! Ki foglalkozna az önkormányzati dolgokkal, ha nem a főpolgármester?”
„Jelentkezzenek hozzátartozók, ez nem szabad hagyni, szőnyeg alá söpörni hazugságokkal.”

 

Hat fővárosi fenntartású otthonban van már koronavírus

A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő idősotthonok közül 6 intézményben van hivatalosan is igazolt koronavírusos, ezekben összesen 360 idős gondozott, valamint 60 dolgozó lett fertőzött, és 49-en haltak meg. Az Origo kérdésére válaszolva közölte Koronavírus Sajtóközpont: a Pesti úti Idősek Otthonán kívül két 11. kerületi, a Rózsa utcai, a Rupphegyi, a Kútvölgyi úti idősotthonban is megjelent a vírus.
A legnagyobb gócpont továbbra is a Pesti úti idősotthon, ahol 295 gondozott, 26 dolgozó fertőződött meg és 34-en elhunytak.
Az összes, idősotthonban igazolt fertőzött 57%-a fővárosi fenntartású idősotthonban él, és az összes idősotthonban meghaltak 74%-a is ezekből az intézményekből kerül ki.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?