Létrehozva: 2021.11.12.

Elesett a Nagykörút: a Karácsony-káosz miatt sorra zárnak be az üzletek

A főpolgármester azt mondta, a célja, hogy élhetőbb legyen a főváros. De sajnos a tevékenységével éppen az ellenkezőjét érte el.

Katasztrófa sújtotta övezethez kezd hasonlítani a Ferenc körút és József körút Budapesten. Siralmas látvány egymás mellett látni a bezárt üzletek sorát, és ahogy a lehúzott rácsok előtti lépcsőket belakják a hajléktalanok...

A Metropol pénteki számában mind a 45 üzlet fotója látható: a ruhaüzletek, kis éttermek, mobiltelefon boltok helyét most a pusztulás, a kosz és a “kiadó/eladó” felirat vette át.

Kiábrándítóan leromlott a környék (Fotó: Metropol)

Karácsony Gergely ennek éppen az ellenkezőjét ígérte: azt mondta, élhetőbbé teszi a várost. De a városkép a körúton egyre csak romlik – és ennek jelentős részben a városvezetés az oka. És hogy miért? Autóval gyakorlatilag megközelíthetetlenné váltak a nagykörút üzletei: a nap jó részében állandóak a közlekedési dugók, ráadásul a Karácsony-féle biciklisáv miatt nem lehet parkolni a boltokhoz közel se a vevőknek, se az áruszállítóknak.

Ráadásul sok boltos panaszkodik a koszra és a romló közbiztonságra, a rengeteg gyanús alakra. Az üzlettulajdonosok szerint el kellene döntenie a városvezetésnek, hogy a bicikliseket támogatja vagy a kiskereskedőket…

Katasztrófa sújtotta övezethez kezd hasonlítani a Ferenc körút és József körút (Fotó: Metropol)

De ne legyünk igazságtalanok: az üzletek természetesen nem csak mindezek miatt zárnak be. A város közepén álló plázák miatt sok üzlet ment tönkre – és óriási pofont adott a járvány is az ágazatnak. De a bajban lévő kisüzleteknek rengeteget ártott a budapesti városvezetés, amely nem segít, hanem árt – és úgy tűnik, nem élhetőbbé, hanem élhetetlenebbé tette a várost. Lefelé tartó spirálban van a Nagykörút – és ennek jórész a városvezetés az oka.

Kiábrándítóan leromlott a környék

Ildikó: „Sötétedés után nem szeretek az utcákon sétálni, így bevásárolni sem a körútra járok, hanem inkább a Corvin Plázába. Ott nincsen annyi hajléktalan, dühöngő részeg és nincsen annyi mocsok sem az utcán. Megmondom őszintén, kiábrándítóan leromlott a környék és a közbiztonság. Ha rend lenne, nem mennék el a plázáig, hanem itt, a környéken intézném el a vásárlást.”

Edit: „Én a kisboltokat szeretem, vannak törzshelyeim. Sajnos nagyon sok bezárt már, egyedül a hentes maradt meg. Szeretem tudni például, hogy következő héten milyen áru jön, és megbeszéljük mondjuk, hogy félre teszi nekem a hordós savanyú káposztát. Sajnos a körútnak rossz lett a hangulata, sorra cserélődnek az üzletek.”

Autóval gyakorlatilag megközelíthetetlenné váltak a nagykörút üzletei (Fotó: Metropol)

Karolina: „Régen az volt sokak programja, hogy bejön villamossal a József körútra és végignézi a kirakatokat. Volt szabó, kávéház, cukrászda, élelmiszer, zöldséges, minden ház aljában üzletek működtek. Ma ez egy lepusztult rész lett, sok üres vagy színvonaltalan kínai és arab üzlettel, az utcákon iszogató hajléktalanokkal.”

A Rákóczi tér megint borzasztó

„A József körúton négy állandó üzlet van olyan, amelyik már évtizedek óta itt van. Az összes többi folyamatosan cserélődik” – mondta a Metropolnak egy órás, akinek az üzlete előtt rendszerint sorban állnak a vásárlók.

Szerinte neki jó helyzete van, hiszen ketten vannak órások a környéken, és a minőségért hálásak a vevők, akik magyarok és törzsvásárlók. Igaz, neki, mint mondta, nem probléma az áruszállítás, mert nincsen, de megérti azokat, akiknek emiatt zuhan a bevétele.

„A Rákóczi tér katasztrofális, teljes mértékben birtokba vették a hajléktalanok, ellepi rendszeresen a kosz, az ürülék, az alkoholos flakonok, és az ittas, balhés emberek” – tudtuk meg egy görög élelmiszer üzlet tulajdonosától, aki szintén évek óta nyitva várja a vevőit a térrel szemben.

Fotó: Metropol

Az üzletek 30-40 százaléka zárva van

A nagykörúti üzletek bevételének jelentős százalékát a külföldiek adták. Egy befektető, aki 4 boltot szeretne épp kiadni Budapest különböző területein, elmondta: „Ma hiányoznak a bevételből a külföldiek, ők jelentették a bevétel huszonöt-harminc százalékát. Emiatt nyitott itt egy barber shop is üzletet, de hamar lehúzta a redőnyt, ahogyan egy fodrász-kozmetika is közel hozzá. Ez a látvány alapvetően rossz hangulatot generál, nem csalogatja a vásárlókat és a befektetőket a környékre. Még 25 évvel ezelőtt is nagy szám volt egy József körúti üzlethez hozzájutni. Olyan hamar elmentek, hogy meg sem hirdették őket. Most hónapok óta nem tudom kiadni a boltjaimat…”

Ahol nincs mozgás, ott hamar megjelennek a hajléktalanok

„Az is rombolja a környék jellegét, hogy a bezárt üzletek lépcsőire letelepednek a hajléktalanok, italoznak, otthagyják az üvegeket, ami miatt a ház lakói joggal mérgesek. Ha ők segítenének bennünket azzal, hogy nem korlátoznák, milyen szolgáltatást engednek oda, akkor az új bérlők rendben tarthatnák a portájukat, jobban akadna új bérlő is, és a hajléktalanok sem tudnának tanyát verni. Mindez emelné a városképet, ami az elmúlt másfél évben a mélybe zuhant” – véli a befektető.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ha olcsón akarja megúszni a nagy bevásárlást, ezt feltétlen olvassa el

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

metropol.hu

Ördög Nóri vállalhatatlan videót osztott meg

ripost.hu

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

hirtv.hu

Háború Ukrajnában: Feloszlatta a kárpátaljai kényszersorozás elleni tüntetést az ukrán hatóság + videó

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Az eget kémlelte a nyugdíjas a Pilisben, aztán leesett az álla

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár