INSIDER

Elegendő lélegeztető gép áll rendelkezésre Magyarországon

A lélegeztetőgépek mennyisége mellett a tesztek hatékonyságáról és a védőfelszerelések mennyiségéről is adott tájékoztatást az operatív törzs.
  • Szerző: Ripost

A sajtótájékoztatón Müller Cecília, országos tisztifőorvos kérdésre válaszolva kiemelte: sok új lélegeztetőgép érkezett az elmúlt időszakban az országba, és pontosan tudják, hogy hol vannak a gépek. Hangsúlyozta: lakosságarányosan jobban állunk, mint az olaszok.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A tisztifőorvos arra is kitért: különböző modellek vannak arra vonatkozóan, hogyan zajlik le itthon a járvány, ám a vuhani és a magyar környezet teljesen más. Ellenben reméli, hogy a meghozott intézkedések révén csökkenteni lehet az esetek számát.

A tesztekkel kapcsolatban kiemelte: önmagában egy laboratóriumi vizsgálat nem elég ahhoz, hogy végleges eredményt kapjunk és megnyugodjunk, mert az az adott állapotról ad információt. Sőt, van olyan ország, ahol be is szüntetik a tesztelést. Müller Cecília mindehhez azt is hozzátette: egyetlen teszt sem lassítja a vírus terjedését, azt a meghozott intézkedések révén lehet csökkenteni.

Fotó: MTI

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem kell tartani az egészségügyi dolgozók tömeges megbetegedésétől, a munkájukért pedig nagy köszönet jár. Mindemellett kiemelte: az ország ellátása nincs veszélyben, az elszabaduló árakkal szemben pedig a hatóságok fel fognak lépni.

Az egészségügyi védőfelszerelésekre kitérve kiemelte: azokat továbbra is igyekeznek beszerezni, de sajnos hiány van ezekből a termékekből. Azonban a kínai piac kezd felszabadulni, így remélhetőleg hamarosan ez a probléma is megoldódik.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?