INSIDER

Egy negyvenes éveiben járó beteg súlyos állapotban van

Sok fiatal azt hiszi, nem betegedhet meg, ami veszélyes elgondolás. Müller Cecília elmondta, egy negyvenes éveiben járó koronavírusos beteget is kezelnek.
  • Szerző: Ripost

Müller Cecília elmondta, az elmúlt 24 órában újabb 18 fővel nőtt a koronavírusos betegek száma, így már 103 azonosított beteg van az országban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A csoportos megbetegedések terjedése növekszik, rövid időn belül tömegessé válhatnak. Mindent meg kell tennünk, hogy ezt a folyamatos lassítsuk.

A terjedési módot meg lehet gátolni: mivel légúton terjed elsősorban, így a szoros kontaktusokat kell kerülni, ez megakasztja a fertőzést.

Egy szomorú hírt is közölt a tisztifőorvos asszony: újabb haláleset történt pénteken, egy 53 éves férfi hunyt el, akinek több betegsége is volt.

Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki elkaphatja a megbetegedést, az ország teljes területén megtalálható már. De az idős emberekre különösen figyelni kell.

Az idősek védelmében egy újabb tájékoztató kampány indult. A tisztifőorvos kérte, mindenki figyeljen ezekre és tartsa be a szabályokat. Az immunrendszert is erősíteni kell: egészséges, vitamindús táplálkozást tanácsol, valamint a testmozgást, az otthoni tornát is javasolja.

Fotó: MTI

Mint mondta, nem szabad azt hinni, a fiatalabbak nem kaphatják el. Egy 40-es éveiben járó, súlyos állapotban lévő beteget is kezelnek. Intenzív osztályon 6 főt kezelnek Magyarországon.

Arra is felhívta a figyelmet Müller Cecília, hogy lehet, nem is tudjuk, hogy fertőzöttek vagyunk, mert olyan enyhe a tünet. Sokan már át is vészelhették a betegséget. Az esetek 80 %-ban ugyanis enyhe tünetekkel zajlik a betegség.

A Balatonnál csoportosultak az emberek, így ott is megjelent a vírus. Ha elhagyják a lakásukat és másik helyen csoportosulnak, ez ugyanolyan veszélyes – figyelmeztetett a tisztifőorvos.

Kérdésre válaszolva elmondta, minden krónikus megbetegedésben szenvedőnek nagyobb kockázata van a vírusfertőzöttségre. Így az allergiások valóban veszélyeztetettek.

„Tisztelettel megköszönöm azoknak, akik önként vállalják a karantént”

- mondta, de azt is hozzátette, hogy ez csak akkor ér valamit, hogy ha ők sem hagyják el az otthonaikat.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a koronavírusban elhunytak mindegyikénél volt más alapbetegség is: rosszindulatú daganatos, szív- érrendszeri és vérzőszervi megbetegedés.

Lakatos Tibor a sajtótájékoztatón elmondta, egész Közép-Európában súlyosbodik a helyzet. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy óvjuk a határainkat.

A házi hatósági karanténba helyezettek száma is növekedett. Sajnos 94 esetben szabálytalanságot állapítottak meg. 76 esetben szabálysértési feljelentést is tettek.

Vannak, akik felelőtlen magatartásukkal veszélybe sodorják a környezetükben élők életét is – fogalmazott.

Lakatos Tibor ismét elmondta, hogy katonák jelenhetnek meg a városok utcáin, hogy az ellenőrzéseket segíthessék.

Nem tervezik a kijárási tilalom elrendelését, amit nem az esetszámok határoznak meg. A mostani intézkedések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, így kevesebben vannak az utcákon.

Arra is kitért operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, hogy egyelőre nincsen tervben az, hogy bezárják a szállodákat, a mostani helyzet még nem indokolja.

A maszkok és lélegeztetőgépek még úton vannak Kínából, de folyamatosan érkeznek a magyar állam által a védekezéshez rendelt eszközök és alapanyagok.

Lakatos Tibor azt is elmondta, az áruszállítók azért jutnak át lassabban a határon, mert ellenőrzik, hogy a sofőrök jogosultak-e a belépésre a jelenlegi intézkedések mellett. Amennyit lehetett, gyorsítottak a belépésen, de a biztonságot nem fogják veszélyeztetni.

És ezeket olvastad már?