INSIDER

Egy kontár ács miatt marad fedél nélkül egy kétgyerekes család karácsonyra

Hanyag építési vállalkozó miatt maradhat fedél nélkül karácsonyra egy kétgyermekes sződi család. A tető felújítását őszre tervezték, de a munkálatok elhúzódtak, majd az ács megsértődött és levonult. Ezután derült ki, hogy az addigi munka semmit sem ér: a tető életveszélyes.
  • Szerző: H. N.

Kata és a férje, Viktor minden télen aggódott, vajon bírja-e a hó súlyát a sződi házuk régi teteje, vagy beszakad felettük és két kislányuk, a 4 éves Bianka és a 7,5 hónapos Bogi feje felett. Idén úgy döntöttek: inkább hitelt vesznek fel, de megcsináltatják a tetőt. Csakhogy ezzel kezdődött az igazi kálvária!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

„Több ácstól is kértünk árajánlatot, végül Erik mellett döntöttünk, akit Bianka egyik ovis csoporttársán keresztül ismerünk” – elevenítette fel a történteket Kata. – „Az első találkozáskor nagyon profinak tűnt. Megbeszéltük, hogy több ütemben fizetünk, illetve, hogy a szükséges alapanyagokat ő rendeli meg. Miután minden részletet tisztáztunk, belekezdtek a munkába. Az összes alapanyag és munkadíj árát személyi hitelként vettük fel. Szeptember végén kezdtek dolgozni, és azt ígérték, egy hét alatt végeznek”.
Katáék már az első héten furcsa dolgokat vettek észre: például a faanyagból többször is utána kellett rendelni, és fogalmuk sem volt, hogy az ácsok hova építik be.

Fotó: Ripost

„Egyik nap azt láttam, hogy kiviszik az udvarból az egyik 4 méteres ereszcsatornát, és felpakolják az autójukra. Amikor rákérdeztem, hogy hova viszik, azt mondták, hogy ki kell cserélniük két másikra. Egyre gyanúsabb lett az egész” – folytatta az asszony. – „Mivel felmerült bennünk a gyanú, hogy esetleg trükköznek az általunk megvásárolt alapanyagokkal, azt kértük, hogy ha bármit el szeretnének vinni, szóljanak előtte, illetve innentől zárjuk a melléképületeket és a kaput. Amikor anyag érkezett, a férjem ellenőrizte, hogy mindent lepakolnak-e”.
Az ács a következő napon már csak az embereit küldte, hogy összepakolják a szerszámokat. Ekkor már három hete dolgoztak, és a munka 70 százalékban készült el.

Fotó: Ripost

„Keresni kezdtünk valakit, aki befejezi a maradék cserepezést. Tucatnyi ács járt nálunk, de egyik sem vállalta el. Azt mondták, ehhez nem nyúlnak, mert kontár munka, nincs rendben a tető szerkezete. Ekkor statikust hívattunk, és megvizsgáltattuk az épületet” – vette át a szót Viktor.

Fotó: Ripost

„A statikus ugyanazt mondta, mint a többi szakember: nemhogy felmenni életveszélyes a tetőre, de alatta állni, élni is! Nem a megfelelő anyagokat, hanem annál silányabbakat építettek be, például gerenda helyett pallót. Azonnal el kell bontani mindent, és újraépíteni. Ehhez pedig újra meg kell venni minden alapanyagot.”
A vizsgálati eredményeket a család elküldte az ácsnak, ő azonban nem reagál sem a hívásaikra, sem az üzeneteikre. Megegyeztek egy másik áccsal, aki januárban tudja elkezdeni a munkát.

Fotó: Ripost

„Itt állunk két kicsi gyerekkel, nyakig úszunk az adósságban, egy életveszélyes házban, mindezt egy kókler miatt. Igazán szép karácsony elé nézünk” – panaszolta a fiatal anya.
A is megpróbálta megkeresni a kontár ácsot, de egyetlen korábbi elérhetőségén sem lehet őt elérni. Katáéknak pedig a Tündérpakk Alapítvány indított gyűjtést.

 

És ezeket olvastad már?