INSIDER

Durván megsarcolják a lakókat a helyi parkolási bérlettel 

Aljas pénzlehúzásnak tartják a 13. kerületiek a második autóra fizetendő parkolási díjat. Ettől az évtől kezdve ugyanis ha egy családban két autó van, a másodikra évi 105 ezer forint is lehet a kerületi parkolás.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A 13. kerületben brutális parkolási díjat kell fizetniük a parkolásért azoknak a családoknak, ahol két autó van. A helyiek nemrég kapták meg a tájékoztatókat a 2021-től bevezetett új várakozási rendelkezésekről.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

Az óránkénti várakozási díj 200-szorosa az éves összeg

„Lakosonként 1 db, lakásonként maximum 2 db éves várakozási hozzájárulás (parkolási matrica) adható ki! A második parkolási engedély kiváltása várakozási díj fizetéshez kötött, amelynek éves mértéke az óránkénti várakozási díj 200-szorosa” – írja a parkolási engedélyekről szóló legújabb közlemény. Kiakadtak a kerületiek, nagyon drágának tartják a második autóra kiváltható parkolási engedély. Sok családban van két autó, mert a szülők például a város különböző pontjain dolgoznak vagy hordják iskolába a gyerekeket.

Az 525 forintos zónában lakók járnak a legrosszabbul

A parkolási díj zónánként változik. A legolcsóbb óradíj 175 forint, aki ilyen zónában lakik, annak 35 ezer forintot kell fizessen a második autó parkolásáért, a 265 forintos óradíj esetében 53 ezret, a 350 forintos óradíjú zóna lakói 70 ezer forintot csengetnek ki, a 440 forintos zónában már 88 ezer forintos lesz az éves díj, míg a legdrágább 525 forintos óradíjú lakók esetében 105 ezer forint.

Fotó: MTI

„Ezt a semmiért fizetem, mert ezért nem hogy nem őrzik az autót, de még a hely sem garantált. Ráadásul úgy adnak ki pénzért engedélyt parkolásra, hogy jóval több autónak van engedélye, mint ahány parkolóhely van a kerületben„ – mondta a -nak egy Fiastyúk utcában lakó.

Ez a legdurvább egész Budapesten

A szerelőként dolgozó férfinek munkaeszköze az autó, de a felesége is el kell jusson munkába, el kell vinnie a gyerekeket iskolába, egy autóval nem tudnák megoldani a mindennapokat.

„A kerületben lakók, gyerekeink, időseink és környezetünk egészségének védelme érdekében szemléletváltásra van szükség” – indokolja az áremelés szükségességét tájékoztatójában az önkormányzat. Idén várhatóan több kerületben felülvizsgálják a parkolási engedélyeket, ugyanis Budapest belső kerületeiben a legtöbb helyen több engedélyt adnak ki az önkormányzatok, mint amennyi parklóhely van. A többi kerület még nem jelentett be ilyen drasztikus változást. A durva, helyieket érintő változtatás helyett lesz ahol a cégek és intézmények parkolási díját fogják emelni.

Budapest 4 kerületében drágult a parkolás

A parkolási díjat több kerület emelte idén. A budapesti közgyűlés a nyáron megszavazta a parkolási rendelet módosításáról szóló előterjesztést. Ennek értelmében Budapest négy kerületében – II., XII., XIII, és XIV. – több zónában is drágult a parkolás, sőt Zuglóban, a XII. és a XIII. kerületben az eddiginél is több utcában kell fizetni. A korábban megírta, hogy Zuglóban kocsitároló lett a csendes kertvárosból, mert mindenki az ingyenes utcákban parkolt a nyáron.

 

Jelenleg egész Budapesten ingyenes a parkolás

A koronavírus elleni védekezés részeként jelenleg egész Budapest területén ingyenes a parkolás. Ez egyelőre változatlan formában marad is és a tavalyi parkolási engedélyek is érvényesek március végéig.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?