INSIDER

Dunai hajóbaleset: mégis megvannak az ukrán kapitány üzenetei, ezt írta

A szakembereknek sikerült visszahozniuk a törölt üzeneteket, amelyekben a kapitány bevallotta, hogy nem vette észre az ütközést.
  • Szerző: Ripost

Sikerült visszahozni azokat az üzeneteket, amiket a dunai hajóbalesetet követően a Viking Sigyn kapitánya letörölt a telefonjáról, és mint kiderült, Jurij C. ezekben az sms-ekben beismerte: nem vette észre, hogy ütközött a Hableánnyal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Jurij C, a Viking Sigyn kapitányának letartóztatására vonatkozó hivatalos iratokból kiderült: az ukrán férfi a hajókatasztrófával kapcsolatos üzeneteket letörölte a telefonjáról a dunai balesetet követően. A 64 éves kapitány egy rokonának szánta az alábbi üzenetet:

„Nem láttam. Nem vettem észre. Lehet, hogy megütöttem, összeütköztem vele. Folyik a tisztázás, lehet, hogy az eredmény az lesz, hogy az én hibám” – olvasható Jurij C. üzenetében, amit a Hableány tragédiájának másnapján küldött családtagjának. Aztán a másodkapitányának is írt, akit a balesetről kérdezgetett. Jurij C. nagy adatmennyiséget tüntetett el mobiljáról: több ezer üzenet és kép veszett oda a hajóbaleset után.

A Bors birtokába került nyomozati iratok szerint a levelezéseket sikerült visszaállítania a szakembereknek. A lap továbbá az ügy kapcsán dr. Gulyás Krisztián ügyvédet is megkérdezte, aki a Hableány elhunyt magyar kapitányának családját képviseli. Mint mondta: az, hogy rokonának írt a baleset után, teljesen normális emberi reakcióra vall.

Mint ismert, május 29-én felborult és 7 másodperc alatt elsüllyedt a Hableány, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A hajó fedélzetén 33 dél-koreai és a 2 fős magyar legénység utazott a balesetkor. Közülük 7 koreai utast sikerült kimenteni aznap éjjel. A hajóbalesetben 25 dél-koreai utas és a Hableány 2 fős magyar legénysége vesztette életét. Az utolsó áldozat holtteste még nem került elő.

És ezeket olvastad már?