INSIDER

Dühösek a budapestiek az eltűnő szemetesek miatt

December óta sorra tűnnek el az utcai szemetesek a fővárosban. Több utcaseprő szerint kerületenként mintegy 200 utcai szemetest szereltek le, mindezt az FKF-nél történt létszámleépítés miatt.
  • Szerző: Ripost

Egyre többen panaszkodnak az interneten a fővárosban rejtélyesen eltűnt zöld színű, utcai szemetesek miatt. Lapunk munkatársai több utcaseprővel beszéltek, akik azt mondták, hogy Budapesten kerületenként körülbelül 200 kukát szereltek le, mivel nincs elég ember az ürítésükre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kuka eltűnt, a szemét maradt körülötte Fotó: Keller Mátyás, Ripost

Bár Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere novemberben még azt ígérte, hogy csak vezetői helyeket szüntetnek majd meg, és racionalizálják a működést, a Magyar Nemzet értesülései szerint decemberben több dolgozót küldtek el csak a Fővárosi Közterület-fenntartótól Zrt.-től (FKF).

A megmaradt szemetesek viszont csordultig vannak, kifolyik belőlük a hulladék

Tavaszig megtörténik öt fővárosi tulajdonú közszolgáltató cég – Főkert, Budapesti Temetkezési Intézet, Főkétüsz, FKF és a Főtáv – összeolvasztása is. Nem elégedtek meg azonban ezzel, az utcai kukák körülbelül harmadát tüntették el a fővárosban, szinte csak azokon a helyeken hagyták meg, ahová az FKF más miatt is kijár.

A fémoszlopok maradtak csak Fotó: Keller Mátyás, Ripost

 

Az oszlopon jól látható a bilincs helye, ami a szemetest tartotta Fotó: Keller Mátyás, Ripost

 

Az egész városból tűnnek el a szemetesek

„Patakparton is szedték le őket, szomorú!” – írja Zuglóból Viktória.

„Hungária körútról is eltűntek, legalábbis az Egressy-Thököly között nincs” – jelentette másvalaki.

„December végén láttam, hogy szedik össze. Valószínűleg nincs pénz a rendszeres ürítésére” – írja Anikó, aki ezek szerint a saját szemével látta a szemetesek leszerelését.

„A Róna utcán is leszedték a középső részen, pedig végre kevésbé volt szemetes a füves rész” – írja Mónika.

„Ez egy vicc, miközben a köztisztasághoz való jog sérül, most akkor majd az emberek takarítsák az utcákat mindenhol?” – teszi fel a kérdést egy anonim kommentelő a jarokelo.hu oldalon.

 

Az emberek jobb híján a kutyaürülék tárolására szolgáló szemetesbe teszik a kommunális hulladékot Fotó: Keller Mátyás, Ripost

 

Karácsony a „Tisztítsuk meg az országot” programmal megy szembe

Mindeközben a kormány 2020 februárjában hirdette meg a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, melynek egyik fontos célja Magyarország megtisztítása az évek alatt felhalmozódott illegális hulladéktól. Ehhez kapcsolódik a Tisztítsuk meg az országot! program is, melynek keretében több mint tízezer tonna illegális hulladékot számoltak fel az elmúlt hónapokban. Éppen ez ellen megy Karácsony Gergely, és az FKF Zrt., akik az utcai szemetesek nélkül éppen egy szemétdombbá változtatják a fővárost.

 

A 41 tanácsadó havi 30 milliójára bezzeg van pénz

Miközben Karácsony Gergely folyamatosan arról panaszkodik, hogy a kormány vonja el a pénzt a fővárostól, a PestiSrácok.hu által megszerzett adatok szerint a főpolgármester 41 tanácsadót alkalmazott tavaly februárban; ami havonta bruttó 29 123 800 forintot von el a főváros büdzséjéből, de öt főpolgármester-helyettes is segíti Karácsony munkáját. Teljesen érthetetlen, hogy Karácsony miért a köztisztaságon és miért nem saját emberein spórol.

A létszámleépítésről, és az eltűnt utcai szemetesekről természetesen az FKF Zrt.-t is megkérdeztük, de még nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?