INSIDER

A koronavírus-járvány negyedik hullámáról beszélt Dr. Szlávik János

Az infektológus főorvos szerint továbbra is az oltatlanok vannak óriási veszélyben, ugyanakkor helyesnek tartja, ha valaki önszorgalomból viseli a maszkot, hiszen az oltottak is megfertőződhetnek.
  • Szerző: szbd

Dr. Szlávik János a TV2 Mokka című műsorának vendége volt szerdán reggel, ahol legfőképpen a koronavírus-járvány negyedik hullámáról, illetve annak magyarországi lefolyásáról beszélt. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint ugyan hazánkban is folyamatosan emelkedik az új fertőzöttek száma, de a kórházba kerülők száma nem olyan mértékben emelkedik, mint a korábbi járványhullámoknál, ami leginkább a védőoltásoknak köszönhető.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Szlávik János

Dr. Szlávik János (Fotó: TV2)

A szakember szerint az előző hullámoknál rövidebb idő alatt, gyorsabban emelkedtek az esetszámok és a kórházba kerülők száma, jelenleg viszont az a legfontosabb feladat, hogy ne terhelődjön túl az egészségügy. Szlávik doktor úgy véli, a beoltottak kedvezőbb helyzetben vannak, ők pedig nyilvánvalóan nem félnek annyira a vírustól, így nem is ragaszkodnak foggal-körömmel a szigorításokhoz, mivel sokan úgy érzik, 2-3 oltással olyan védettségük van, hogy nem kerülnek kórházba, pláne intenzív osztályra, illetve nem alakulhat ki náluk súlyos megbetegedés sem.

Ugyanakkor kiemelte, hogy helyesnek tartja, ha valaki önszorgalomból viseli a maszkot, hiszen tudjuk, hogy az oltottak is megfertőződhetnek. A delta variáns esetében pedig kimutatták, hogy már a tünetmentes fázisban is fertőzőbb, és ellene csak maszkkal védekezhetünk.

Dr. Szlávik János elmondta azt is, hogy nemrég nyolcszázezer antigéntesztet is biztosítottak a háziorvosoknak, amelyek tizenöt perc alatt kimutatják, ha valaki koronavírusos. De hamarosan megérkeznek a rendelőkbe az influenzaoltások is, amelyek tovább segíthetik a védekezést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?